Havi fotó- videó verseny

2016 Életem a roncson

 
 
Olyan roncsos víz alatti képeket várunk, amelyen a roncson élő élőlény és a roncs együtt látható.
Beküldve 8 kép
Beküldve video snitt
» Verseny információ

Merülés, kilátással Hollywoodra

Utazási élmények
2007. július 16.
2/2. oldal

Dc szafari augusztusban!
HirdetésA merüléseket általában Catalina szigeten vagy valamelyik másik Channel sziget (Santa Cruz, Anacapa, San Miguel, Santa Roza, Santa Barbara, San Clemente) körül hajtjuk végre. Ezek elég messze vannak a los angelesi tengerparttól ahhoz, hogy szennyezésektől mentes, tiszta vízzel kecsegtessék a búvárt (azaz 20-40 méteres látótávolságra lehet számítani), mégis elég közel ahhoz, hogy viszonylag rövid idő alatt megközelíthetőek legyenek. Csak néhány előlény, amivel egy tipikus merülés során általában összefut a búvár: homár, muréna, birkafejű hal (sheep-head), barrakuda és Kalifornia állam emblematikus tengeri hala, a vakító narancssárga garibaldi, ami azzal a különleges tulajdonsággal van megáldva, hogy a nemét az élete során többször is tudja cserélni hím és nőstény között. Amikor a nemek közötti egyensúly felbomlik, akkor érzik magukat a garibaldik indíttatva a nemváltásra. Catalina Sziget körül garantáltan lehet látni ezeket a szigorúan védett egyedeket minden merülés során.

Számos alkalommal követik a kíváncsi fókák a merülőket Santa Cruz sziget körül. A fókák egyik kedvenc időtöltése a búvárokkal való interaktív játék, melynek a lényege, hogy bármit csinál a búvár, azt a fóka lemásolja. Egyszer egy egész órán keresztül bukfenceztem és fogócskáztam egy fiatal, pöttyös fókakölyökkel. Az egyik legnagyobb számú fókatelep található a szigeten, ami teóriám szerint fehér cápákat is jelent, ugyanis a nagy fehér cápák kedvenc eledele a fóka. Ezen a szigeten nem túl sokszor megyek szabadtüdőzni, nehogy véletlenül összekeverjen valamelyik cápa a vacsorájával... Az óriási laposhal, az angyalcápa, a denevér rája és az óriási fekete tengeri sügér (ami akár 4 méter hosszú is lehet!), gyakran megtalálható a melegebb szigetek körül, különösen San Clemente sziget környékén.

A szusi szerelmeseinek -mint magam is- pár nap a Channel szigetek körül hajózva maga a földi paradicsom. Semelyik étteremben nem szolgálnak fel frissebb és ízletesebb halat, mint a búvárhajókon. Garantálom, hogy ha egyszer megkóstolod a frissen felhozott kagylót, vagy a tonhalat wasabival és soy szósszal, akkor soha többet nem akarsz majd étterembe menni szusiért. A merészebb és ügyesebb búvárok víz alatt tisztítják meg a kagylójukat (scallop) és a reduktoruk kivétele után a mélyben bekapják a sós húst. Európai felfogással talán furcsa ez a szokás, de itt egészen máshogy viszonyulnak a búvárkodáshoz.

Évente négyszer szervezünk háromnapos túrákat, amikor átlagosan ötször merülünk naponta. Néha kajakozunk merülések között, vagy akár egy-egy szigeten túrázunk is a helyi vadőr vezetésével. Egy többnapos út Anacapa, Santa Rosa és Santa Barbara szigete körül a Truth Aquatics egyik hajóján felér egy vakációval, de akár egy egynapos út valamelyik helyi hajón (amiből sok, talán már túl sok van- listájukat itt találod) is remek kikapcsolódást jelenthet a merülés rabjainak.

Talán én elfogultnak tűnhetek, de engem igazol a sok megszállott búvár, akik gyakran helyezik Kaliforniát a "muszáj itt is merülni" listájuk elejére, hogy megtapasztalhassák a Channel szigetek nem mindennapi, semmilyen más búvárdesztinációhoz nem hasonlítható környezetét.

Gőgh Szilvia
Aqua Adventures Unlimited
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Amerikai Egyesült Államok-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 29. nlq 2007 aug 25. 16:39  
ma volt alkalmam megnezni az Imax  into the deep c. filmjet!

pont ezen a teruleten keszulhetett, novenyek garibaldik fokak csodas kornyezet!
 28. nlq 2007 aug 11. 22:47  
Sziszi!

mesélj legyszi milyen arrafele a merülés januárban??

ugy nez ki, hogy 1-2 hetet Los Angelesben fogok melozni  januarban, elotte/utana szivesen merulnek nehanyat ott...

azt mar olvasom, hogy szarazruha alapfelszereltseg...

ja! mi az arfolyama januarban a turo rudinak??? :)
 27. nlq 2007 aug 11. 22:17  
ez a ho dolog jo poen...

malajziaban a getting highlandon van egy nagy terem ahol csinaljak a havat... lehet hogolyozni meg hasonlok...
nos a helyiek a helyi berruhaba sapkaba csizmaba bulyva mennek be "elvezkedni"

nos mi kiakasztottuk oket rendesen...  4 magyar szandalban rovidnadrag polo...
befizettunk, az oltozohelysegen keresztul eszunkbe sem jutott fel kellene valamit venni,
a helyi szemelyzet utunkat probalta allni, mintha eletveszelyben lennenk ha oda igy bemegyunk :)

persze mi tuz be, es megmutattuk hogyan nez ki egy igazi hocsata  

evek ota nem hogolyoztam olyan jot mint ott :)
 26. VasMacska 2007 júl 24. 22:11  
dehogynem! Pesterszébeten van egy jégcsarnok, ott pl. a fiam hokizik, meg korcsolyázik, én meg bejárok hűsölni. Bent van +5 fokcelsius, és az ember jólesően felveszi a hosszúnadrágját, télikabátját és a lelátón olvasgatva csendesen elkezd fázni... Mentségemre legyen mondva Nora Roberts The reef című könyvét olvasgattam. Abban legalább búvárkodnak:-))) ( és így nem is offtopic a hsz)
 25. Bunny 2007 júl 24. 17:44  
És ahogy azt tapasztaljuk, ezt a tockost azóta sem sikerül kiheverned :D
A további 24 bejegyzés a fórumban olvasható.


A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2016 Bunny - All rights reserved , Tárhely: NLG
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség