»» ««

Óvatosan a szuperlazaccal

Környezetvédelem

A génmódosított halak elterjedése kockázatokat is rejthet magában.

From Flickr By CaliforniaDFGAmerikai és norvég kutatók arra intik az Egyesült Államok kormányát, hogy a génmódosított lazac gyors piacra engedése előtt fontolja meg álláspontját, mert a társadalmat érintő kockázatok még nem ismertek.

Ha zöld utat kap az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságától (FDA) az Aqua Bounty Technologies biotechnológiai cég által kifejlesztett, a természetesnél kétszer gyorsabban növő lazac lehet az első genetikailag módosított állat, amely az amerikaiak asztalára kerül.

Mint a tanulmány szerzői megjegyzik, az FDA jelenlegi eljárásában összehasonlítják a GM-lazacot a hagyományossal, elemzik tápanyag-összetételüket, és toxinokat keresnek bennük. Jonathan Wiener, a Duke Egyetem jogászprofesszora szerint azonban jobb megközelítést jelentene annak értékelése, hogy a társadalom összességében az új termék bevezetésével vagy anélkül jár-e jobban.

A lazac esetében -amely egészséges omega-3 zsírsavakat tartalmaz- összességében pozitív lehet a haszon és hátrány egyenlege, vélekedett Martin Smith közgazdász, aki szintén a Duke munkatársa. Az igazán fontos az, hogy az eset precedenst teremt. Több másik élelmiszer kerülhet később a piacra, amelynek nincsenek ilyen közegészségügyi előnyei. Álláspontja szerint csak az egészséges ételeket érdemes olcsóbban elérhetővé tenni a fogyasztók számára. Smith kiemelte, hogy szélesebb körű elemzésre lenne szükség a hatósági engedélyezés előtt. Az FDA szóvivője az AFP francia hírügynökség megkeresésére csak annyit közölt, hogy a vizsgálat még folyamatban van.

Az FDA még szeptemberben adott ki egy előzetes állásfoglalást, miszerint a GM-lazac piacra kerülése környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is elhanyagolható kockázatokkal jár. Az FDA felkért egy tanácsadó bizottságot, hogy szakértők és civil szervezetek meghallgatása után adjon iránymutatást a végleges döntéshez.

[ Greenfo ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés