»» ««

Azonosították a USS Houstont

Külföld

A második világháborúban elsüllyedt hajó 700 amerikai katona végső nyughelye.

Az amerikai és az indonéz haditengerészet búvárai igazolták, hogy a Jáva-tenger mélyén nyugvó hajó a USS Houston roncsa. A cirkálót a japánok süllyesztették el, és a hullámsírba közel 700 tengerészt és tengerészgyalogost rántott magával.

A hajót 1942. február 28-án érte találat, amikor a Szunda-szorosért folyó csatába bekapcsolódott. A hajó egy másik amerikai cirkálóval együtt hajózott be a Banten Bay-be, ám ott a japánok csapdájába esett. A történészek szerint a hírszerzéstől kaptak téves információt, ami szerint a japánok onnan nagy távolságra vannak épp, ám ehhez képest a jelentős túlerővel szembenéző, keményen harcoló amerikai hajókat több torpedótalálat érte, és gyorsan elsüllyedtek. A feljegyzések szerint a fedélzeten 1068-an voltak, ám csak 291 ember élte túl a süllyedést illetve a hadifogságot.

Az amerikai haditengerészet részéről Harry Harris admirális jelentette be, hogy a búvárok megtalálták a roncs rongálásának bizonyítékait. A maradványok állapotának felmérésekor derült ki, hogy fém lemezeket és fel nem robbant lőszert is elvitt valaki a roncsról. Jelenleg olaj is szivárog valahonnan. Az amerikaiak ezért együtt dolgoznak a helyi hatóságokkal azért, hogy senki ne háborgassa ezt a víz alatti sírhelynek tekinthető roncsot. A roncs állapotának vizsgálata volt az első lépés a védelemhez, utána lehet kialakítani ennek szabályait.

A roncsnál ugyanis gyakran merülnek. Most már bizonyíték van rá, milyen nagy jelentőségű hajóról van szó, az azonosítás idén augusztusban zárult.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abington Reef

Sudan

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés