»» ««

Új mélységi rekord

Külföld

Az egyiptomi Ahmed Gabr 332,4 méteres mélységbe jutott el.

Különleges merülésre került sor szeptember 18-án Dahab közelében: a tenger egy mély pontján indult el Ahmed Gabr, hogy megdöntse Nuno Gomes 318 méteres mélységi rekordját. A merülést természetesen hosszas előkészületek előzték meg, nagyon sok munka, tervezés, építés. Komoly segítő csapatot toboroztak, hiszen ilyen mélységű merülésnél bármi előfordulhat.

A korábban katonatisztként szolgált Gabr két évtizede búvárkodik, ez egyszerre hivatása és hobbija is volt. Már évek óta tervezte, hogy elhódítja a világrekordot, de csak mostanra állt össze a kép. A 14 fős segítő csapatával együtt 90 palacknyi légzőgázt használtak el, három komputert vitt magával a pontos mélység rögzítéséhez, a kötél végén is volt egy kis táblácska. Elvileg 350 méteres mélységig szólt a terv, de a tengerben uralkodó körülmények között ettől mindig előfordulhat némi eltérés. Végül a Guiness helyszínen tartózkodó képviselője hitelesítette az eredményt, ami 332,4 méteres mélység, tehát jóval több, mint a korábbi rekord.

Gabr vidáman és egészségesen érkezett a felszínre a 14 órás merülés után. Természetesen a felszín alatt is szükség volt folyadékpótlásra és energiabevitelre, ezt vízzel és banánnal oldották meg. A dekompresszió hosszú óráit a megfelelő szinteken kialakított megállóknál töltötte, ezeket speciálisan erre a merülésre tervezték és építették. Összességében minden probléma nélkül zajlott, sikeresen zárult a fantasztikus merülés, és újból egy kicsit mélyebbre tolták ki a légzőkészülékes búvárkodás határait!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. spiderman 2014 sze 19. 18:32  
Hehe... Nem kizárt... Így terjednek a pontatlan info-k tömegei :)
 2. elche 2014 sze 19. 12:13  
Én úgy tudom, hogy a sima sűrített levegős mélymerülést nem tartják már nyilván, mert életveszélyes, 140 méterekre járkáltak. Bernabé merülésénél az volt a gond, hogy nem volt elegendő bizonyíték az elért mélységére, ezért nem jegyzi a Guiness- legalábbis én így olvastam.
 1. spiderman 2014 sze 19. 11:28  
Az a furi számomra, hogy a Guiness hitelesítette, mivel -tudtommal- már azon az állásponton voltak, hogy továbbra már nem tartják számon ezeket a készülékes mélymerülési kísérleteket, hiszen meglehetősen veszélyesek. Legjobb tudomásom szerint ezért nem került bele Pascale Barnabe 330 méteres rekordja.  

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés