»» ««

Tízezer éves fák

Külföld

Elsüllyedt erdőt fedeztek fel a kelet-angliai Norfolk partjainak közelében.

Egy nagyjából tízezer éves, elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjainak közelében.

A szakemberek szerint az erdő "az Északi-tenger Atlantiszának" nevezett, évezredekkel ezelőtt elsüllyedt Doggerland része volt. A partvonaltól mintegy kétszáz méterre fekvő erdőt azután fedezték fel, hogy az elmúlt téli vihardagály több ezer tonna homokot mozdított el az óceán mélyén.

A Kelet-angliai Egyetem (UEA) professzora, Julian Andrews rendkívül izgalmasnak nevezte a felfedezést. Mint elmondta, a famaradványok elemzése azt mutatja, hogy a terület nagyjából tízezer éves.

Az erdőt a Sea Search elnevezésű projekt egyik önkéntes búvárja, Dawn Watson fedezte fel, amikor egy "hatalmas fekete hullámmal" találta szembe magát, majd később rájött, hogy valószínűleg egy tölgyfaerdő maradványaiba botlott - adta hírül a BBC News.

Doggerland Észak-Skócia, Dánia és a Csatorna-szigetek között terült el, és vadászó-gyűjtögető népeknek adott otthont. A sós mocsarakkal, földnyelvekkel, hegyekkel és folyótorkolatokkal teleszórt területet több ezer év leforgása alatt hódította el a tenger, otthonaik elhagyására kényszerítve az ott élőket.

Egyesek szerint a megmaradt törzsekkel egy Északi-tenger felől érkező ötméteres szökőár végzett, amelyet víz alatti földcsuszamlás váltott ki. Martin Warren geológus szerint a terület vízszintje a legutóbbi jégkorszak után süllyedt vissza a maira.

[ MTI ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés