»» ««

Az utolsó paradicsom

Utazási élmények
1/4. oldal

Extra élményekben lehet része a búvároknak a Galapagos-szigetek vizeiben: pöröly- és cetcápák, ráják, teknősök, delfinek, óriási halrajok várnak rájuk.

El tudsz képzelni egy olyan merülést, ahol azért nem tudsz filmet készíteni, mert kamerád minduntalan valamilyen halba ütközik? Forogsz, mint a ringlispíl május elsején, mert mire lefotóznál egy halat, addigra már másik van előtted! És mögötted, melletted, alattad, fölötted, mindenhol... Nos barátom: ez Galapagos. A KLM járata közel ötórás várakozás után indul az Amszterdam- Bonaire- Guayaquil útvonalon és mikor már azt hiszed, hogy lerepültél a térképről, akkor még mindig csak a Holland Antillákon jársz. De a közel egy napnyi levegőben töltött idő meghozza gyümölcsét, s a guayaquili reptéren már a dél-amerikai nedves, trópusi levegő csap meg. A kimondhatatlan nevű város Ecuador déli részén fekszik, s mint olyan, a legnagyobb település is egyben. De innen a legegyszerűbb eljutni Galapagosra, mely innen még több, mint 1200 km-re fekszik a Csendes-óceán közepén. Akklimatizálódni, tanulmányozni az ország történelmét, elvegyülni a mucsácsók között- erre kiválóan alkalmas a hely. Belvárosi részében tízméterenként állnak rendőrök állig felfegyverezve, nagyobbnál-nagyobb amerikai mordályokkal, ezért ez a környék nagyon biztonságos. De a turisták a várost csak ugródeszkaként használják galapagosi célállomásukhoz, így az ember tűkön ülve várja a pillanatot, amikor az Air Gal légitársaság gépe kigurul a kifutóra, majd közel két óra múlva San Christobal picinyke repterén landol.

A Galapagos-szigetek 13 nagyobb szigetből, 6 kisebből és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport. Az első sziget 5-10 millió éve keletkezett tektonikus tevékenység következtében, míg legfiatalabbak, az Isabella és a Fernandina még mindig alakulnak; a legutóbbi vulkánkitörés 2005-ben volt. A szigetcsoportot 1535. március 10-én fedezték fel a spanyolok, addig lakatlan volt. A 17. században James Cook is járt itt, majd 1832. február 12-én José María Villamil tábornok Ecuador részévé nyilvánította.
1835-ben érkezett meg Charles Darwin, akinek emlékét máig ápolják. A szigetcsoport északnyugati részén egy kis szigetet- mely búvár szempontból talán a leggazdagabb élővilággal bír- róla neveztek el, miként a Santa Cruz szigetén működő biológiai kutatóközpont is az ő nevét viseli. A Csendes-óceán e távoli magányos szigetcsoportján jött rá Charles Darwin az evolúció elméletére, miközben az itt található élővilágot tanulmányozta. A vulkáni eredetű Galapagos-szigetek tagjai közül csak négyen élnek emberek, a többi az állatok és növények birodalma.

Jóllehet a szigetcsoport az Egyenlítő közelében fekszik, klímáját alapvetően a Humboldt-áramlat határozza meg. Az esős évszak januártól június végéig tart. Az utóbbi 35-40 évben a szigetek egyedülálló élővilágát- valamennyi szigorú óvintézkedés ellenére- a turizmus, a halászat, sőt még a búvárkodás is veszélyezteti. Éppen ezért hetenként mindössze 50 búvár tartózkodhat összesen a szigeteken.

Az élővilág a dél-amerikai kontinensről repülve (madarak, denevérek, rovarok), úszva vagy fatörzseken sodródva (hüllők, emlősök) jutott el a szigetekre, ahol az eltérő táplálékhoz és környezethez alkalmazkodva újabb fajok és alfajok alakultak ki. A sziklás lávaszirtet benépesítő első élőlények növények voltak, amelyek magjait a szél vagy a tengervíz sodorta idáig. A növények megtelepedését követően érkeztek meg az első állatok, amelyek mind véletlenül sodródtak ide. Kétéltűek nincsenek a szigeteken, amely azzal magyarázható, hogy a hosszú tengeri utat nem bírták ki a sós vízben.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. Kékbálna 2008 dec 25. 20:39  
Csatlakozom. Ez félelmetesen jó volt!
 13. Ugrik 2008 dec 21. 18:00  
Akkor mennyi? És mikor?
 12. Garfield33 2008 dec 19. 17:46  
Én is csak hallottam egy ilyen 3 hetes út áráról.
Nem kevés...

De talán a cikk írója elszomorít bennünket az infóval  :-)
 11. Mirci 2008 dec 19. 17:20  
Én erre a túrára gondoltam (legutolsó a lapon). Nem tudom, végül lett-e belőle valami.
 10. Garfield33 2008 dec 19. 15:45  
Lehetőségben nem lehet merülni.

A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés