»» ««

Áltudományos a cápaporc gyógyító hatása

Tudomány

"A cápaporc kivonat - mint a rákot gyógyító készítmény - egyre növekvő népszerűsége valószínűsíthetően a marketing és az áltudomány győzelme, sajnos igencsak tragikus végeredménnyel a cápák és emberek számát illetően" - állítja egy kutató.

Gary K. Ostrander szerint, mióta a cápaporcot hatékony gyógyszerként reklámozzák, nemcsak az állatok populációja indult komoly hanyatlásnak, hanem a rákos betegek is meg lettek fosztva az igazán hatékony kezelésektől.

A kutató kétségbe vonja a porcot reklámozó cégek azon áltudományos magyarázatát, miszerint az állatoknál sosem alakul ki kóros sejtburjánzás, következésképpen a porcogójukkal embereket lehet megmenteni. Ostrander szerint ez nem igaz, és az a tény, hogy az emberek mindennek be is dőlnek, az emberi irracionalitást emeli ki.

Ostrander bizonyítékai között szerepel 40 féle tumor, mely cápákban és a rokon fajokban is megtalálható, sőt egészen az 1800-as évekig vissza is vezethető. Ostrander és kutatócsapata nemcsak darabjaira cincálta ezeket a megdönthetetlen bizonyítékokat, melyek sikeresen győzték meg a betegeket és vonták maguk után a cápák gyilkolását, hanem ki is dolgoztak egy tervezetet, mellyel a társadalom figyelmét szeretnék felhívni a tudományos eredményekre, így megelőzni az értelmetlen pusztítást, mely a marketingnek köszönhető.

"Az emberek az internet és a tévé "hathatós segítéségével" bedőlnek annak, hogy a nyers cápaporc kivonat kigyógyítja őket esetleg halálos betegségükből, és anélkül el is hiszik mindezt, hogy utánajárnának a mögötte meghúzódó tudománynak " - mondja a kutató. Mindez pedig megmutatja, hogy az elektronikus média mennyire megnövelte az áltudományok káros hatásait, ráadásul az inkább kulturális érdekességet komoly ökológiai problémává alakítják".

Ostrander 1992-ig, I. William Lane "A cápák nem lesznek rákosak" című könyvéig vezette vissza a cápaporc "gyógyászati" karrierjét. Bár Lane a könyvben megjegyzi, hogy a cápák is megbetegednek, mégis hangoztatta, hogy a cápaporc a korai kísérletek alapján meggátolta a tumor növekedését, ezért segíthet.

"A tény az, elképzelhető, hogy a porc - legyen az akár cápáé - finomított összetevői hatásos kezelésnek bizonyulhatnak, viszont ahhoz ezeket a komponenseket el kellene különíteni, és meg kellene tervezni annak a módját, hogy ezeket az anyagokat a megfelelő helyre szállítsák a testben.

Ugyanakkor Lane és a többiek ezt egy az egyben figyelmen kívül hagyták, az ő nézőpontjuk csak az volt, hogy a beteg szájon vagy végbélen át juttassa szervezetébe a szert és az akkor minden tumorfajtára gyógyír lesz - ennek azonban semmiféle tudományos alapja nincsen. Fontos megjegyezni, hogy a cápaporc már több mint egy évtizedes használata óta egyetlen olyan tanulmány nem született, mely egy ellenőrzött klinikai kísérletsorozattal bizonyította volna a porc jótékony hatását." - mondja Ostrander.

[ Science Daily , hirado.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés