»» ««

Eldurvult a fókavadászat Kanadában

Környezetvédelem

A kanadai fókavadászok brutalitása ellen már többen felemelték a szavukat. Sajnos úgy fest, a jövőben nem csak a fókák, hanem az őket védő aktivisták is védelemre szorulnak.

Mint arról korábbi cikkünkben hírt adtunk, a Sea Shepherd Conservation Society hajója, önkéntes környezetvédőkkel a fedélzetén hetek óta Kanada keleti partvidékén tartózkodik. Egyetlen eszközükkel, a nyilvánosság széleskörű tájékoztatásával és jelenlétükkel akarják megakadályozni a 2005-re engedélyezett, 320.000 védtelen fókabébi kegyetlen és értelmetlen lemészárlását.

Az illetékesek az eszkimókra és az árbevételre hivatkoznak, amikor a fóka"vadászat" létjogosultságáról kérdezi őket a sajtó.
Azonban eszkimók nem élnek Újfunlandon és a Szt.Lőrinc folyó torkolatánál, azaz a "vadászati" területen! Az INUIT eszkimók valóban táplálékként vadásszák a túlélést jelentő fókákat, a természet tiszteletben tartása mellett. Ez ellen a környezetvédők nem tiltakoznak.
Továbbá a fóka"vadászat" bevételeként megnevezett összeg árbevétel, nem pedig nyereség, tehát nincs meghatározva a kiadás oldal, mely az adófizető kanadai állampolgárokat terheli. Becslések szerint a kiadás nem hasonló nagyságú, hanem lényegesen magasabb összeg.
A térségben uralkodó munkanélküliséget nem lehet megoldani az év néhány hetére (néhány 100-1000 fő számára) biztosított alkalmi munkával. Nem véletlen, hogy Kanada több városában is megtartották a nemzetközi tiltakozónapot. A kanadai lakosság nagy része szintén tiltakozik a mészárlás ellen.
A fóka"vadászat"’ ebben az évben hivatalosan március 29-én kezdődött meg. Az elmúlt néhány napban a fóka"vadász" hajók több esetben megpróbáltak kárt okozni a Sea Shepherd hajójában, a Farley Mowat-ban. Azonban eddig legalább emberi élet közvetlenül nem került veszélybe.


Március 31-én olyan esemény következett be, amire környezetvédelem iránt felelős országokban már évtizedek óta nem volt példa! Ezen a napon a kora délutáni órákban - a Prince Edward Island partjánál - néhány fóka"vadász" megelégelte, hogy a Sea Shepherd önkéntesei videófelvételeken rögzítik a mészárlás képeit. Fóka"vadász" eszközeikkel nekiestek a fegyvertelen és védtelen aktivistáknak. Többek között megsérült a Sea Shepherd igazgatótanácsának tagja, az amerikai dr. Jerry Vlasak sebész is. Számos olyan felvétel készült, melyet megtámadott aktivista készített a támadás pillanatairól, amint lesújt rá a fóka"vadász" szerszám... A kanadai hatóság nem akadályozta meg az incidenst, sőt, az atrocitást követően 11 aktivistát -amerikai, kanadai, holland, svéd és ausztrál állampolgárokat - bebörtönöztek. Mindez számtalan videófelvétellel bizonyíthatóan történhetett meg Kanadában, a világ egyik leggazdagabb országában, 2005 tavaszán.

Kristóf Veronika / Sea Shepherd aktivista

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés