»» ««

Karszárnyúak támadnak hajókat

Külföld

Egymást tanítják hajókra támadni a kardszárnyú delfinek Európa déli partjainál.

Az elmúlt három évben több száz hajót támadtak meg kardszárnyú delfinek, és hármat el is süllyesztettek közülük a portugál és spanyol partok közelében. A legutóbbi, május 4-i eset során egy svájci vitorlás jachtot néztek ki maguknak, aminek megrongálták a kormánylapátját, és többször az oldalának csapódtak. A 72 éves Werner Schaufelberger által vezetett Champagne az incidensben léket kapott, majd a parti őrség értesítése után a kikötőbe vontatás során elsüllyedt.

A hajókkal szembeni első támadásokat még 2020-ban figyelték meg az Atlanti-óceánt és a Földközi tengert elválasztó Gibraltári-szorosban, ahol a delfinfélékhez tartozó kardszárnyú delfinek (vagy orkák, gyilkos bálnák, Orcinus orca) egy alpopulációja él. Az Ibériai-félsziget környékén 2020 júliusa és novembere között 52 ilyen találkozást rögzítettek az óceánok csúcsragadozói és hajók között, amik átlagosan 1-2 óráig tartottak, és többször kormánylapátok megrongálódásával és a hajósok kimentésével végződtek. Arra semmi nem utal, hogy a fekete-fehér mintázatukról jellegzetes tengeri emlősök embereket akarnának megtámadni, és globálisan egyetlen olyan eset sem ismert, amikor orkák a természetben bárkit halálosan megsebesítettek volna.

Úgy véljük, számos érv szól amellett, hogy az incidensek egy kardszárnyú delfin halászhálóba gabalyodásával kezdődtek" – írta a Qubit kérdésére López. Erre utal szerinte az, hogy a hajókkal történő "interakciókat", amiket a tengerbiológusok azok megközelítéseként, megfigyeléseként vagy megérintéseként definiálnak, egy Fehér Gladis néven ismert, kifejlett nőstény kezdte 2020-ban, ami hét fiatal orkával úszott együtt. Ez az egyed 2021-ben ismét részt vett több, hajók elleni incidensben újszülött delfinborjújával, "így az állatot vezérlő motiváció erősebb, mint az anyaság ereje" – vélekedik López.

"A támadások brutálisak voltak, egy nagyobb és két kisebb kardszárnyú delfin vett részt bennük. A két kisebb a kormánylapátot rázta, míg a nagyobbik teljes erőből a hajó oldalának csapódott. Ezután a két kisebb lemásolta a nagyobb technikáját, és ők is a hajót csapkodták" – számolt be május közepén Schaufelberger a társas életet élő emlősökkel történő találkozásról a német Yacht magazinnak.

"Tudjuk, hogy ennek a komplex viselkedésnek semmi köze az agresszióhoz, senkit nem akarnak megenni vagy bántani, és nem is bosszúról van szó, mert a kardszárnyú delfinek nem rosszindulatúak" – írta kérdésünkre a kutató.

A teljes cikk a Qubit oldalán olvasható.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés