»» ««

Eltemetett tengeralattjáró egy park alatt?

Külföld

Dartmouthot közel egy évszázada tartja izgalomban egy legenda, ami szerint egy tengeralattjáró roncsát temették el egy park alá.

Nemrég a pedig a Winchesteri Egyetem két tudósa, úgy tűnik, hogy megerősítette a sztorit. A kutatók speciális földradar segítségével vizsgálták meg azt a helyet, ahol a feltételezések szerint a HMS E52-es tengeralattjárót eltemették – számol be róla a The Independent.

Kép: wikipédia

A radarvizsgálatok kimutatták a HMS E52 tengeralattjáró homályos körvonalait, valamint meglepő módon egy másik objektumot: egy német rombolót, az S24-et, amely hosszabb, de keskenyebb a tengeralattjárónál. A romboló egy olyan hadihajó-típus, melyet a 20. század elején arra terveztek, hogy a flottát megvédjék a torpedónaszádok támadásaitól, innen kapták a nevüket is: torpedónaszád-romboló vagy egyszerűen csak romboló magyarul.

Tom Kemp hadnagy, a Britannia Royal Naval College munkatársa korábban már beazonosította a HMS E52-es tengeralattjáró feltételezett helyét a parkban, és a korábbi feltételezése alapján mind az E52-t, mind a rombolót építési törmelékkel és egyéb szeméttel együtt temethették el a mai park területén. Dr. Simon Roffey és Dr. David Ashby, akiket érdekelt Kemp hadnagy kutatása, végül ezek alapján a park egyik sarkára összpontosították a kutatásaikat.

A radarvizsgálat alapján egy nagy fémtárgyakat azonosítottak körülbelül egy méterrel a felszín alatt. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a HMS E52 valószínűleg a park északkeleti sarkában fekszik, míg az S24 német romboló nagyjából a tengeralattjáróra merőlegesen helyezkedik el. Azt az 1920-as évekből származó történelmi légifotók is megerősítik, hogy két hajó volt jelen az iszapos talajon – és ezek helyzete megegyezett a most felfedezett objektumok helyzetével. A park helyén egyébként egykor iszapos terület volt található.

Kép: dailymail.co.uk

Az első világháború után az Egyesült Királyságnak rengeteg feleslegessé vált hajója és tengeralattjárója akadt, beleértve azokat is, amelyeket a legyőzött németektől szereztek meg. E hajók közül sokat a partra irányítottak, és különböző helyeken hagyták őket elpusztulni, majd meg is feledkeztek ezekről. A dartmouthi Coombe Mud és Sandquay területek az ilyen, immár felesleges hadihajók, köztük legalább két tengeralattjáró lerakata – vagy ha úgy tetszik: temetője lett. A helyi önkormányzat viszont az 1920-as évek végén megvásárolta ezt a területet, és itt alakította ki azt a Koronázási Parkot, amely végül 1937-ben nyílt meg.

Dr. Roffey szerint az igaznak bizonyult városi legenda, a "tengeralattjáró a park alatt" érdekes turisztikai látványossággá válhat. Természetesen a pontos azonosításhoz le kell ásni a roncshoz, ehhez a kutatók a helyi hatóságoktól fognak engedélyt kérni, és a tervek szerint akkor sem ásnák fel az egész parkot, pusztán kisebb lyukakat fúrnának, hogy az E52-re jellemző felszerelést vagy fémet találjanak.

Habár hobbiprojektről beszélünk, a kutatók szerint hasznosabban nem is tölthetnék az idejüket – mint Kemp hadnagy fogalmazott:

"Őfelsége egyik tengeralattjárójának végső nyughelyének megerősítése – és ez egy igen sikeres hajó – arra emlékeztet minket, hogy tengeri örökségünk mindenütt körülvesz bennünket, és gyakran visszatér hozzánk a homályból."

Érdekesség, de a VI. György koronázásakor megnyílt park kapcsán akad egy másik, immár második világháborús legenda is – eszerint az itt állomásozó amerikai csapatok a felszerelésük egy részét inkább elásták itt a háború végén, minthogy hazaszállítsák magukkal.

[ Rakéta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés