»» ««

Búvárok vizsgálják az 1773-as hadihajót

Külföld

A Santa Maria Magdalena spanyol haditengerészeti fregattot, amely 37 év szolgálat után 1810-ben süllyedt el a galíciai Viveiro torkolatában.

Észak-Spanyolországban régész búvárok dolgoznak az egyetlen 18. századi hadihajón, amelyet jelenleg feltárnak az országban, és azt mondják, hogy a hajó kivételesen jó állapotban van - és hogy a munka "elképesztő történeteket mesél".

A 41 méter hosszú hajó a spanyol függetlenségi háború (1808-14) idején süllyedt el, amikor Spanyolország és Portugália egyesítette erőit Nagy-Britanniával, hogy a napóleoni háborúk idején harcoljanak a franciák ellen.

A roncs helyszínén, a Covas strandtól nem messze a körülmények megnehezíthetik a munkát, és az üledék hajlamos az elmozdulásra. Tavaly szeptemberben azonban a csapatot meglepte, hogy a majdnem teljes alsó fedélzet egyik oldalát feltárva találták.

A Ria de Viveiro projekt vezetője, Anton Lopez szerint a roncs mintegy 8 négyzetméterét mostanra megtisztították az üledéktől, miközben a csapat a helyszín feltérképezésén dolgozik, és meghatározza, hogy milyen intézkedésekre van szükség a megőrzéséhez.

Lopez szerint az egyik nagy meglepetés az volt, hogy a hajófenék körüli béléstáblák láthatóan nem szenvedtek semmilyen szerkezeti vagy szerves károsodást. A terület megtisztítása során ágyúgolyókat és ballasztot találtak.

A 34 ágyús fregatt 1810. november 2-án, a spanyol-brit kantabriai expedíció részeként 508 matrózzal és katonával La Coruña városából indult útnak 1810. november 2-án. A cél az volt, hogy a keletebbre fekvő Santoña városát kiszabadítsák a francia ellenőrzés alól, de egy hirtelen támadt vihar elszakította a hajó főhorgonyait, és a hajó a Királyi Haditengerészet vezető hajójának, a HMS Narcissusnak ütközött, és nyolc fő kivételével a fedélzeten tartózkodók elvesztésével elsüllyedt. A túlélők közül öten később belehaltak sérüléseikbe.

A Santa Maria Magdalena hosszú szolgálati évei alatt több háborúban és a kalózkodás elleni küzdelemben is részt vett a Földközi-tengeren, az Atlanti-óceánon és Amerikában. A fregatt állítólag Patrick O'Brian Mester és parancsnok című regényét ihlette, amelyből később sikeres film is készült.

A hajót tudományos célokra is használta Vicente Tofino de San Miguel navigátor és kozmológus, miközben Spanyolország első tengeri atlaszának elkészítésén dolgozott.

[ Divernet ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés