»» ««

Lassul a Golf-áramlat - baj lesz!

Környezetvédelem

99%-os biztonsággal kijelenthető, hogy a Golf-áramlat lassul, és ennek globális következményei lesznek.

A Golf-áramlat és folytatása, az Észak-atlanti áramlat jelentős szerepet játszanak abban, hogy fennmaradjon az általunk is ismert éghajlati eloszlás a Földön. Ezek biztosítják, hogy a nyugat- és észak-európai telek elviselhetőbbek, mármint 3 Celsius fokkal melegebbek legyenek, mint amilyenek az áramlatok nélkül lennének. Korunk globális problémája, az általános felmelegedés, klímaváltozás azonban a Golfot is megzavarja, nagyon valószínű, hogy drasztikusan le fogja lassítani, ami további hatást gyakorol majd az egész Föld éghajlatára leginkább lehűlés formájában.

A közelmúltban jelent meg egy tanulmány Christopher G. Piecuch óceánkutató és Lis M. Beal tollából, "Robust Weakening of the Gulf Stream During the Past Four Decades Observed in the Florida Straits" címmel, ami ezzel a négy évtizedre visszanyúló problémával foglalkozik, azaz hogy gyengül a Golf-áramlat. A Golf a Mexikói-öbölből kiindulva halad el a Florida-szorosnál, az USA keleti és Új-Fundland partjai mellett Észak- és Nyugat-Európa felé jelentős meleg vízmennyiséget szállítva. Ez a hő nemcsak az éghajlatot, hanem a tengerszinteket és a hurrikánok intenzitását is szabályozza, sőt az áramlat oxigénnel, szénnel és tápanyaggal is ellátja a bolygó vizeit. A Live Science által idézett tanulmány szerint az utóbbi négy évtizedben összesen 4%-kal vált lassabbá a Golf-áramlat a Floridai-szorosnál, ami nagyon soknak számít geofizikai mércével, már most döntő befolyással bír az éghajlatváltozásra. "Ez a legerősebb, leginkább sorsdöntő bizonyíték arra, hogy ez az éghajlatot befolyásoló óceánáramlat gyengül" – véli Piecuch. A Golf nélkül a keleti partnál nagyjából 1,5 méterrel lenne magasabb a vízszint.

A Golf-áramlatot a Grönlandi-tenger jeges vizei tartják mozgásban. A tengervíz fagyása során a még folyékony víztömegek sótartalma és sűrűsége növekszik, így ezek elkezdenek lesüllyedni, majd a Déli-sark felé áramlanak, ez biztosítja tehát a meleg és a hideg víz kvázi cseréjét. Igen ám, de ha felgyorsul az Északi-sarkvidéken az édesvíz olvadása, akkor nagyobb mértékű a tengervíz hígulása. Ennek következtében csökken a víztömeg sűrűsége, így kisebb mennyiség süllyed a tenger alsó rétegeibe. Ez okozhatja a Golf-áramlat lassulását, sőt szélsőséges esetben a megállását is.

Mindenesetre ha ez így folytatódik, a jövőben "fagyos lesz a hangulat": a telek keményebbekké, hidegebbekké válnak (akár több mint 10 Celsius fokot is csökkenhet Észak-Európa középhőmérséklete), az időjárás pedig még szélsőségesebb lesz.

[ hu.ign.com ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés