»» ««

Adriavizit 2006: Pag, Kék Öböl - Plava Uvala

(Hirdetés)

Ismét kezdődik a búvárszezon, kiváncsiak voltunk mit kaphatunk a magyar tulajdonú bázisokon idén, ha az Adriát tűzzük ki uticélul. Most a Kék Öböl - Plava Uvala búvárbázist látogattuk meg, Stara Novaljában, Pag szigetén.

Látogatásunkkal a célunk az volt, hogy képet kapjunk a búvárbázis szolgáltatásairól, emellett megvizsgáltuk az un. bázisszállást és a merülési lehetőségeket is, sőt a környék érdekességeit is, hogy teljes képet adjunk az oda készülő búvároknak.

Lejutás, általános ismertető
A Serfel József által üzemeltetett Kék Öböl - Plava Uvala Búvárbázis megközelítőleg három éves múltra tekint vissza, amikor Joseph először kezdte kiépíteni a kapcsolatokat a Horvátország középső részén elterülő, hatalmas Pag szigetén. Lejutásunk a szigetig javarészt autópályán történik, ott választhatjuk hogy hídon, vagy kompon közelítjük meg a szigetet, ahol választástól függően 20 perc - 1 óra autózás után megérkezünk Stara Novaljába.
A település közelében található Novalja, de érdemes megnézni Pag várost is. Novalja felé egy nagy bevásárló központban szinte mindent meg lehet kapni, amire szükségünk lehet.

A bázisszállás közvetlen a bázis mellett található fölszintes, 5 szobás apartman. A szobákban 3-4 fő kerül elhelyezésre, két közös fürdőszoba, és egy felszerelt konyha áll az itt lakók rendelkezésére. A kisérők számára a bázis kavicsos strandja bármikor rendelkezésre áll, ha lubickolni szeretnének. A szállást elsősorban baráti társaságok, búvártanfolyamosoknak illetve azoknak ajánlják, akik nem igénylik a teljesen szeparált, privát szállást. Cserébe családias hangulatot kapunk, a bázis ott van kéznél, és a szállás széltől, naptól védett fedett részén elhelyezett asztaloknál igazi búvár közösségi élet folyik egész nap. Aki privát életre vágyik, közvetlen a bázis mellett található apartmanokban kerülnek elhelyezésre.

A búvárbázis jelenlegihez hasonló módon, ezen a helyen már tavaly is üzemelt. A búvárfelszerelések tárolásása egy új faház szolgál, ahol mindenki saját, névreszóló ládában helyezheti el a felszerelését. Ruháknak vállfás tároló, felszerelés elmosáshoz édesvíz áll rendelkezésre. A sűrített levegő töltése mellett a bázison június első felétől nitrox és megfelelő végzettségűek számára trimix töltés is elérhető lesz a 12-15 literes palackokba, ólom a merülés árában benne foglaltatik. A bázison UEF rendszerű oktatás folyik.

A merülésekhez egy új, 12 személyes gyors hajó áll rendelkezésre, amivel 5-8 perc alatt a legtöbb merülőhely elérhető, így nem kell a hajóra vinni semmit a búvárfelszerelésen kívül, minden maradhat a parton, hiszen a merülés után percek alatt újra ott vagyunk.
Merülés után az ólmot a hajó mellett elhelyezett számozott fogason hagyhatjuk, nem kell magunkkal cipelni.

A merülőhelyek főként a sziget csúcsán lévő földnyelv általábban 50 méterig gyorsan zuhanó falai, de kuriózumként roncsok, amfóra mező vagy éppen cseppkőbarlang is a bázis kínálatában szerepel, idén a távoli helyek is felár nélküliek.

A tavalyi év során szinte az összes merülőhelyet végiglátogattuk, a dolini két roncs, az amfóra mező vagy a csepkőbarlang igazán egzotikum, de többi merülőhely is látványgazdag. A falakon általános a szivacs, gorgónia, mélyebb részeken a cápa, tintahal vagy poliptojás, szerencsésebbek a tojásrakókkal is találkozhatnak.
A bázis előtti homokos részen éjszakai merülés során a rezidens, több méteres angolna a kuriózum, de polipok, szépiák, remeterákok és a szokásos élővilág is képviseli magát. Az oktatók munkáját kibójázott víz alatti trepni, és kavicsos tengerpart segíti.

A pagi Kék Öböl - Plava Uvala Búvárbázis ideális lehet azoknak, akiknek fontos, hogy ne legyenek túl sokat távol a velük nyaraló parton maradt családtagoktól, esetleg nem kedveli a hosszú hajó utakat. A falu csendes, de néhány perc autózásra Novaljában belevethetjük magunkat a városi, éjszakai életbe is.

A bázis weblapja.
Képtár az utazásról.

Ha a cikkünk segített a bázis kiválasztásában, akkor kérjük, tégy erről említést a bázison, így segíthetsz nekünk abban, hogy visszajelzést kapjunk munkánkról. Köszönjük!


Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés