»» ««

Cápaenciklopédia: a szürke szirtcápa

Tudomány
1/2. oldal

A búvárok által leggyakrabban látott cápafajok egyikét ismerhetjük meg ezúttal alaposabban.

Eredete, rendszertani helyzete

Albumhoz klikk a képre.
A szürke szirtcápa (Carcharhinus amblyrhincos, Bleeker, 1856) a búvárok által az egyik leggyakrabban megfigyelhető cápafaj, amely a legnépesebb rendbe, a kékcápa-alakúak rendjébe (Carcharhiniformes), azon belül pedig a kékcápa félék családjába (Carcharhinidae) tartozik. A trópusi korallzátonyok szirticápa populációihoz tartozó fajok -egy kivételéve- valamennyien a Carcharhinus nemzetség tagjai. Néhány rendszertani munka a Vörös-tengerben, és az Indiai-óceán kelet-afrikai partvidékén honos szirticápa populációból önálló fajként nevesíti a rövidorrú feketefoltos szirtcápát, amelyet a kettős nevezéktanban Carcharhinus wheeleri elnevezéssel szerepeltetnek. A modern cápa rendszertan legnagyobb szaktekintélye, Dr. Leonard Compagno, biokémiai és genetikai összehasonlító vizsgálatok alapján azonban kimutatta, hogy a "C. wheeleri" nem önálló faj, hanem a szürke szirtcápa kelet indo-pacifikus alfaja. Compagno emiatt ezt az alfajt világhírű, és több kiadást is megért munkájában, a "Sharks of the World" című rendszertani műben Carcharhinus amblyrinchos wheeleri néven említi. (Számos, a Vörös-tengerről magyar nyelven is megjelent könyvben még helytelenül önálló fajként szerepeltetik a C. amblyrhincos wheelerit.) A szirticápák genusa, a Carcharhinus nemzetség az eocén-oligocén időszak határán, mintegy 35 millió évvel ezelőtt jelent meg a tercier melegvizes tengereiben. A szürke szirtcápához nagyon hasonló fogszerkezettel rendelkező miocén időszaki szirticápa, a Carcharhinus priscus gyakori volt Magyarország területén is a Börzsöny, és a Visegrádi hegységet egykor övező középső-miocén korallzátonyok vizeiben, 15 millió évvel ezelőtt.

A szürke szirtcápa biológiája, anatómiai sajátosságai

A szürke szirtcápa a kis, illetve közepes méretű cápafajok közé sorolható. Más fajokhoz hasonlóan ennél a cápafajnál is a nőstények a nagyobbak, maximális testhosszuk 2,5 méter. A hímek testmérete kisebb, legfeljebb 2 méteresre nőnek meg. A szürke szirtcápa testfelépítése klasszikus "cápaforma", megnyúlt, torpedószerű. A rosztrum lekerekített, az alsóállású félkörösen ívelt száj a szemek mögé nyúlik. A mellúszók enyhén hajlított háromszög alakúak. A hát magasan ívelt. A hátúszó a mell és a has alatti úszók között található. A kicsiny második hátúszó alatt találjuk a páratlan farok alatti úszót. A farokúszó jól fejlett, aszimmetrikus (heterocerk) szerkezetű. A farokúszó alsó és felső lebenyét, valamint a második hátúszó és a farokúszó élét fekete színű sáv díszíti. A hátúszó csúcsát és hátsó élét gyakran egy fehér színű csík övezi. Emiatt időnként összetévesztik egy másik, testfelépítésében a szürke szirtcápához nagyon hasonló szirticápa félével, az ezüstuszonyvégű cápával (Carcharhinus albimarginatus, Ruppell, 1837). A két faj megkülönböztetése ennek ellenére egyszerű, mivel a C. albimarginatus farok és mellúszói élét is egy-egy fehér sáv határolja. Az állat dorzális testtája sötét, illetve kékesszürke, a hasi oldal fehér színű. A szürke szirtcápa retinája szürkésfehér, és a szemeket -hasonlóan a Carcharhinidae családhoz tartozó összes többi fajhoz- pislogóhártya védi, amely harapáskor reflexszerűen ráhúzódik a szemgolyóra. A pupillák nyílása "macskaszerű", függőleges állású. A szürke szirtcápa elevenszülő, ún. viviparus faj. A nőstények, 12 hónapos vemhességi idő után átlag 1-6 ivadéknak adnak életet. Az ivadékok születéskori testhossza 45-60 centiméter közötti.

A szürke szirtcápa a korallzátonyokhoz kötött életmódot folytat, ennek megfelelően a zsákmányát is nagyobbrészt az itt honos csontoshal-félék, a pillangósügérek (Caetodontidae), az angyalhalak (Pomacanhtidae), a papagájhal-félék (Sparidae) és a fűrészes sügérek (Serranidae) alkotják, de kedvelt zsákmányát alkotják a lábasfejűek, különösen a nyolckarú polip-félék (Octopus sp.) is.

A korallzátony ökoszisztéma részét alkotó különböző szirticápa-félék élettere csak a zátony egy-egy meghatározott régiójához fűződik. Mivel ugyanazon ökoszisztémán belül az egyes szirticápa fajok más-más ökológiai fülkét foglalnak el, emiatt az egyes fajokhoz tartozó egyedek sem konfrontálódnak egymással. Ebben rejlik annak a magyarázata, hogy egy viszonylag behatárolt területen belül, miért észlelhetünk akár hat-hét különböző szirticápa fajt is egyszerre. A szürke szirtcápák mindig a korallzátony nyílt-tenger felé néző oldalán, a leszakadás, az ún. "drop-off" mentén, a közepes mélységektől, magyjából 20 métertől, a nagyobb mélységekig, mintegy 60-70 méteres vízmélységig fordulnak elő. A szürke szirtcápa legfeljebb 150 méteres mélységig hatol le. Diurnális, azaz elsősorban nappal aktív cápafaj.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. shark 2009 jún 06. 10:21  
Nem tűnnek el, mivel helyhezkötötten élnek. Az aktivitásuk változik, és mélyebb vízrétegekbe húzódnak nappal, a téli
hónapokban. Amikor a legaktívabbak, tehát a szezonjuk van, a felsorolt egyiptomi merülőhelyeken a nagyon valószínű
randevút erősen befolyásolja a búvárok mennyisége is. Ha egyszerre nagyobb tömegű búvár tartózkodik a vízben, a
buborékok okozta erős zaj miatt gyakran a láthatóságon kívülre húzódhatnak, amit úgy élünk meg, " hogy itt nincs is cápa."
 1. pygmy 2009 jún 06. 09:26  
szépek! nagyon szépek, olyan igazi cápik:)
kérdésem, hogy októbertől áprilisig hova tűnnek a Vörösről?

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés