»» ««

Diszkont búvártúrák: Horvátország

Adria
2/4. oldal


Az úticél

Albumhoz klikk a képre.
Gyorsan mondjuk fel a kötelezőt: Horvátország alapterülete valamivel több, mint a fele Magyarországénak, a lakosság lélekszáma viszont még hazánkénak a felét sem éri el. Ez az ami a búvárokat nem nagyon érdekli- az fontosabb, hogy az ország tengerpartja 1778 km hosszú, de ha az országhoz tartozó 1185 szigetét is hozzávesszük, összesen 5835 km! Minden bizonnyal elsősorban a tengerről szól és szólt az ezen a vidéken élő emberek élete. A múltban is fontos csomópontnak számított (ha a térképre nézünk, láthatjuk, az ország Athéntól és Rómától sincs igazán messze), ezért aztán rengeteg értékes ókori és középkori lelet került elő a tengerből és a szárazföldről. Aki a felszínen barangol, olyan helyeket fedezhet fel magának, mint a pulai amfiteátrum, vagy a középkorra jellemző szűk sikátoros óvárosokat például Trogirban, Dubrovnikban, Rovinjban. Mivel az Adria partja feletti uralom sokak fantáziáját megmozgatta, gyakran cserélt gazdát ez a terület. Így nem csak római befolyás érvényesült itt, hanem például velencei is, a Magyarországgal közös történelemről pedig mindenki tud.

Nem mondhatnánk, hogy a huszadik századi horvát történelem kevésbé lett volna zűrös a korábbi időszaknál. Osztrák-Magyar Monarchia, Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, olasz uralom az Isztrián, rövid életű horvát függetlenség a II. világháború idején, Tito Jugoszláviája- volt változás bőven. A jugoszláv éra mindenestre viszonylagos jólétet hozott el a horvátok számára is, akik erősen profitáltak szép tengerpartjuk népszerűségéből. Ráadásul nem csak a kommunista blokkból érkeztek nyaralók, hanem nyugatról is. Köztük már egészen korán ott voltak a búvárkodás szerelmesei. A nagy délszláv álomnak végül a kilencvenes évek első felében lezajlott véres háborúk vetettek véget, ekkor harcolta ki Horvátország a függetlenségét a szerbek vezette Jugoszláviától. Ez az időszak nem csak emberáldozatokkal járt, a háborús időkben elmaradtak a turisták is. A harcok emlékét víz felett több helyen meglelhetjük, de a mélyben is vannak ebből az időszakból származó roncsok.

Amikor elcsendesedtek a fegyverek, a horvátok minden külföldi vendéget óriási szeretettel fogadtak. Ez volt az az időszak, amikor sok magyar nyaraló és búvár járt ide, és kifejezetten nyomott árakon, nagy szabadságot élvezve hódolhatott kedvtelésének. Aztán szépen lassan a horvátok erős infrastruktúra fejlesztésbe kezdtek, rohamléptekkel építették az autópályákat, és szigorították a turizmusra (így a búvárkodásra is) vonatkozó szabályokat. Manapság az országban már minden megtalálható, ami egy divatos mediterrán úticélon elvárható- így a nyári szezon embertömege is. Noha drágábbá vált az utazás, azért közelsége és változatossága miatt ma is sokan utaznak az országba, az Adria nagyon népszerű. Egyetlen nyaralás alatt fel sem lehet fedezni azt a sok látnivalót, amit az ország rejt: a történelmi városok sorától a szépséges Plitvice vagy Krka nemzeti parkokig számtalan érdekesség van a teljes partszakaszon. És akkor a szigetekről még nem is szóltunk... A legnagyobbak, így például Krk, Pag, Brac, Rab, Hvar, Korcula önmagukban is izgalmas úticéloknak számítanak. Sokan, főleg a családdal utazók az alapján választanak, hogy hol van homokos tengerpart- nos, ebből kevesebb akad az országban, inkább a sziklás vagy apró kavicsos strandok dominálnak. A víz viszont gyakorlatilag mindenhol igen tiszta.

Pár alap információ az ide utazók számára mindenképpen fontos. A helyi pénznem a horvát kuna (2012 tavaszán egy kuna nagyjából 41-42 forint, az egyszerűség kedvéért lehet negyvenes szorzóval kalkulálni), de a szállásokon és búvárbázisokon, illetve az autópályakapuknál is elfogadják az eurót. Bankkártyával nem lehet minden helyen fizetni, de az autópályán és a nagyobb boltokban problémamentes a használatuk, és természetesen minden városban vannak bankautomaták is.

Albumhoz klikk a képre.
Szálláshelyből a luxushotelektől a szerény apartmanokig mindenféle akad, csak ízlés és pénztárca kérdése a választás. A búvárok általában a helyben működő bázis szállásismeretében bíznak, de interneten is lehet foglalni bármelyik városban vagy szigeten. Nem kevés szállás van, ami csak szombattól szombatig szeret szobát kiadni, de a már fentebb említett problémák miatt ez nem mindenkinek megfelelő. A magánapartmanok nagy részében nem okoz problémát ha valaki más időpontban érkezne és távozna. Ám figyeljünk rá, hogy a szállások egy részénél felárat kérnek 3 vagy 4 éjszakánál rövidebb ott töltött idő esetén! Sok az étterem, az árak átlagosnak mondhatók, a színvonal viszont ingadozó. A nyári főszezonban minden drágább, tehát aki spórol, májust vagy szeptembert szokta választani- utóbbi a jobb megoldás, mert a május közepi 19-20 fokos vízhőfok még keveseket csábít strandolásra, és ekkor gyakrabban fordulnak elő esős, hűvös napok is. A július és az augusztus igen forró lehet, cserébe 26-27 fokosra felmelegszik az Adria.

Árakat a szállás kapcsán azért nem nagyon érdemes írni, mert tényleg óriásiak lehetnek a különbségek, májusban egy fő akár 10 euróért is megszállhat korrekt helyen éjszakánként, nyáron a határ viszont a csillagos ég. Az viszont jó hír, hogy ilyenkor is lehet olcsóbb szállást találni, ha valakit nem zavar a némileg nagyobb távolság a víztől vagy a szerényebb felszereltség. Aki nem akar nagyon nagy csalódásba belefutni, kérje helyismerettel rendelkezők segítségét. Noha egy búvárkodós hosszú hétvégére elég egy átlagos apartman, de hosszabb családi nyaralás esetén már kellemetlen lehet egy rossz fekvésű, zajos környéken levő, elhanyagolt szállás. A tengerparton gyakorlatilag minden házban van kiadó szoba, és akad aki a szállásadók közül úgy maximalizálja a bevételt, hogy nem költ a felújításra, karbantartásra, tehát tájékozódni mindenképpen ajánlatos. Érdemes megnézni a térképet foglalás előtt, mert néhány szállásnál a tengerpart közelsége annyit jelent, hogy "csak" 2-3 kilométert kell autózni odáig.

Van egy mostanában nagyon divatos formája az Adriai-tenger felfedezésének: a hajós túra. Jellemzően vitorlásokkal kelnek útra a turisták, akik minden éjszaka más városban, más kikötőben állnak meg. Remek módja ez a tenger és a szárazföld szépségeinek megismeréséhez egyaránt, és az ország hajósok számára nyújtott infrastruktúrája miatt kényelmes is.


Az írás a következő oldalon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 39. Káplán 2012 jún 14. 16:48  
Ha csak ennyi lenne az eltérés .....
 38. janosbuvar 2012 jún 14. 16:43  
Bocsánat, ezek szerint nem jó helyen olvastam bele az internetbe mert a magyar oldalakon nem túl egyértelműen de csak 30 méter mélységet emlegettek a kétcsillagos CMAS búvárnak :http://www.cmas.hu/cmas_2_buvar Úgy tűnik a nemzetközi CMAS oldalon tényleg 40 métert engednek CMAS 2*-os búvár számára és még jóval tovább is lehet feszegetni a mélységi határokat további tanfolyamok elvégzésével, felszerelések beszerzésével:
http://www.cmas.org/technique/cmas-international-diver-training-standards-and-procedures-manual
csak néhány példa:
CMAS diver 1* = 20 m http://www.cmas.org/technique/one-star-diver-training-programme
CMAS diver 2* = 40 m http://www.cmas.org/technique/two-star-diver-training-programme
CMAS diver 3* = 56 m http://www.cmas.org/technique/three-star-diver-training-programme
CMAS Normoxic-trimix- diver = 60 m http://www.cmas.org/technique/trimix-diver-training-programme
CMAS Advanced-trimix- diver = 100 m http://www.cmas.org/technique/trimix-diver-training-programme



 37. PDIC 2012 jún 12. 14:30  
Vesztőhelynek túl béna a csomó, szexuál ezköznek meg nem nyerő a környezet. (Mondtam pffff, hogy pfffffff ne ülj  bele a  pfffffffffff  homokba  pffff!)
 36. Káplán 2012 jún 12. 14:25  
Lassan átrúgnak a szemünk között a szerkenytyűk. Nyomás a GH-ba
Hogy ennyi nyomunk maradjon csak ...
 
 35. Garfield33 2012 jún 12. 14:16  
Ez valami szexuál-segédeszköz, vagy vesztőhely?
Felénk ilyet nem használnak a noormális népek...
A további 34 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés