»» ««

Diszkont búvártúrák: Horvátország

Adria
3/4. oldal


A merülés

Albumhoz klikk a képre.
Erről a témáról nagyon hosszan lehet írni. Elég, ha a partvonal hosszát, a szigetek számát és a zűrzavaros évszázadokat idézzük fel magunkban, és máris kialakulhat egy benyomás a változatosságról. (Akit mélyebben érdekel a téma, az Adriai-tengerről szóló hosszú cikkünkben sok érdekességet találhat.) Ám kezdjük először a kevésbé jó dolgokkal. Említettük, hogy a tenger nyáron 26-27 fokos lehet-ám ez csak a felszín közvetlen közelében igaz. 30 méteren ilyenkor is maximum 15-16 fokkal kalkulálhatunk, tehát mindenképpen vastag búvárruhát kell magunkkal vinni, előszezonban még a szárazruha sem túlzás. A másik probléma az, hogy sajnos sok túlhalászott régió van az Adrián, nagyobb halakra és halrajokra nem nagyon érdemes számítani.

Ez viszont senkit ne tántorítson el a merüléstől. Ahogy mondani szokás, az adriai merülést kicsit tanulni kell, alkalmazkodni kell a lehetőségekhez és az adottságokhoz, és máris élvezetessé válik a búvárkodás. Egyrészt nem kell visszariadni attól, hogy néhol mélyebbre kell menni: aki gorgóniákat, cápatojást szeretne látni, a sekélyben hiába keresgél. Másrészt nagyon hasznos nappal is lámpával merülni, hogy az üregekbe bevilágítva megtaláljuk az ott élő halakat, rákokat, murénákat. A harmadik nagyon fontos dolog pedig az, hogy képesnek kell lenni a sekélyben élő lényeket megtalálni, mert bizony pókhal, tintahal, csiga, tengeri nyúl vagy tűhal jó eséllyel bukkan fel bizonyos helyszíneken. A kompromisszumot bevállaló búvár (kicsit hidegebb víz, kevesebb nagyvad) nem fog unatkozni az Adriai-tenger mélyén sem, aki viszont idegenkedik ettől a fajta merüléstől, valószínűleg csalódni fog. Ezt persze mindenki magának dönti el; az a szerencsés, ha mindenki őszintén nyilatkozik a lehetőségekről és adottságokról, és akkor nem lesz utólagos reklamáció.

Miután ezt tisztáztuk, jöhet mindaz, ami az Adriában egyedi és vonzó. A fentebb említett érdekes állatokkal való találkozás lehetősége mindenképpen pozitívum, sokan szereznek szép élményeket egy polip megfigyelése vagy egy csikóhal meglelése révén. Nagyon sok helyen vannak olyan üregek, amelyekbe való beúszás nem igényel speciális felszerelést vagy képesítést, ám a látvány kifejezetten szép. Ilyenből annyi akad, hogy felsorolni is nehéz lenne, tehát érdemes a kiszemelt bázis honlapján tájékozódni, mik fordulnak elő a környékükön.

Albumhoz klikk a képre.
Végezetül itt van az igazi nagy durranás: a roncsok izgalmas, misztikus világa. Minden bizonnyal az Isztria a roncsmániások első számú célpontja: itt nyugszik "az Adria Titanicja", a Baron Gautsch, a Coreolanus, a Guiseppe Dezza, a Varese, a Numidia, az U-82... Sajnos a látótávolság gyakran nem túl jó ebben a régióban, a búvárkodás pedig a legdrágább talán az egész országban. Errefelé nem szokatlan, ha a kihajózás árában még a palack bérlése sincs benne. Vannak feláras roncsok is (a távolság vagy a speciális engedélyek miatt), tehát érdemes alaposan átnézni az árlistát és összeadni minden tételt. A roncsok többsége egyébként 30 méter alatt van, tehát tapasztalt búvárok élvezhetik elsősorban az isztriai búvárkodást.

Igazság szerint az Adria mélyén nyugvó roncsok jelentős részéről elmondható, nem kezdőknek való merülőhelyek. A 40 méteren levő kaprijei Francesca di Rimini, a közel 40 méteren levő B-24 Vis sziget mellett tipikusan ilyenek, de a 20-25 méteren kezdődő roncsok mélyebben fekvő részei is 40 közelébe csábíthatják a búvárokat. A saját merüléséért mindenki maga felelős, ennek megfelelően a tapasztalat, a felkészültség függvényében ésszel kell merülni ezeknél a roncsoknál. Érdemes akár egy extended range vagy haladó nitrox végzettség megszerzésén elgondolkodni annak, aki biztonsággal akarja ezeket a különleges helyeket merülni. Annak bizonyítékául, hogy érdemes a roncskedvelőknek előre tájékozódni a merülőhelyekről, csak egy rövid felsorolás: Lina (Cres sziget mellett), Tihany (Losinj), Peltastis (Krk), Taranto (Dubrovnik), S57 (Zuljana) és a sor folytatható például amforamezőkkel. Fontos tudni, hogy a roncsokról szuvenírok elemelése nem csak erkölcsi értelemben elítélendő, ha kiderül, a hatóságok is nagyon szigorúan büntetnek érte! Ami a tengerben van, maradjon is ott, ezt a szabályt mindenkinek be kell tartania.

A legtöbb adriai merülés falaknál történik. Ezeknél egyszerűbb tervezni a merülést, ki-ki annyira ereszkedik amennyit gondol. A már említett lámpa mindenképpen hasznos a kis hasadékok felderítésekor vagy a mélyen levő vörös gorgóniák igazi színeinek kihozásához. A Kornati és a Telascica nemzeti parkokban gyakran merülnek a közelebb eső bázisok, de ezekért felárat, belépőt kell fizetni. Megjegyezzük, hogy a mi merülőhely-adatbázisunkból is sok hasznos információt szűrhetnek ki a búvárutat tervezők. Még egy fontos dolog: az Adrián gyakran előfordul, hogy a búvároknak önállóan, a merülésvezetőtől kapott eligazítás alapján kell merülni. Ez ugyan szabadságot ad a búvároknak, de a felelősség is nagyobb. Jó tudni, Horvátországban a szabályok szerint sűrített levegővel nem szabad 40 méternél mélyebbre menni. Ésszel kell merülni, főleg, ha több napon át negyveneseket dob valaki. Hiába nem repülünk, a magas hegyeken való átkelés miatt illik kerülni a hazaindulás délelőttjén a dekós mélymerülést...

Az írás a következő oldalon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 39. Káplán 2012 jún 14. 16:48  
Ha csak ennyi lenne az eltérés .....
 38. janosbuvar 2012 jún 14. 16:43  
Bocsánat, ezek szerint nem jó helyen olvastam bele az internetbe mert a magyar oldalakon nem túl egyértelműen de csak 30 méter mélységet emlegettek a kétcsillagos CMAS búvárnak :http://www.cmas.hu/cmas_2_buvar Úgy tűnik a nemzetközi CMAS oldalon tényleg 40 métert engednek CMAS 2*-os búvár számára és még jóval tovább is lehet feszegetni a mélységi határokat további tanfolyamok elvégzésével, felszerelések beszerzésével:
http://www.cmas.org/technique/cmas-international-diver-training-standards-and-procedures-manual
csak néhány példa:
CMAS diver 1* = 20 m http://www.cmas.org/technique/one-star-diver-training-programme
CMAS diver 2* = 40 m http://www.cmas.org/technique/two-star-diver-training-programme
CMAS diver 3* = 56 m http://www.cmas.org/technique/three-star-diver-training-programme
CMAS Normoxic-trimix- diver = 60 m http://www.cmas.org/technique/trimix-diver-training-programme
CMAS Advanced-trimix- diver = 100 m http://www.cmas.org/technique/trimix-diver-training-programme



 37. PDIC 2012 jún 12. 14:30  
Vesztőhelynek túl béna a csomó, szexuál ezköznek meg nem nyerő a környezet. (Mondtam pffff, hogy pfffffff ne ülj  bele a  pfffffffffff  homokba  pffff!)
 36. Káplán 2012 jún 12. 14:25  
Lassan átrúgnak a szemünk között a szerkenytyűk. Nyomás a GH-ba
Hogy ennyi nyomunk maradjon csak ...
 
 35. Garfield33 2012 jún 12. 14:16  
Ez valami szexuál-segédeszköz, vagy vesztőhely?
Felénk ilyet nem használnak a noormális népek...
A további 34 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Excalibur / Suzanna Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés