»» ««

Diszkont búvártúrák: Brüsszel

Utazási élmények
1/2. oldal

Mostanában sok magyar búvár is útra kel Belgiumba- az ok a Nemo 33 óriásmedencéje.

Új sorozatunkban olyan úticélokat mutatunk be, amelyeket rövidebb időtartamra, nyomottabb áron kereshetnek fel az egyénileg szervező búvárok, nekik praktikus információkkal szeretnénk szolgálni. Talán azoknak is tudunk érdekességeket mondani, akik szervezett úton vesznek részt, ám szeretnének informálódni a túra előtt.
 

Albumhoz klikk a képre.

Az első bemutatandó úticél Belgium fővárosa, Brüsszel. Általában azért kerül be a hírekbe ennek a városnak a neve, mert itt szoktak összegyűlni az épp aktuális (válság)tanácskozásokra az európai csúcsvezetők. Az EU számos intézményének van itt a székhelye, de a turistákat (és köztük a búvárokat) nem nagyon hozza lázba a bürokraták paradicsoma. Mivel ide meglehetősen nagy távolságra van a tenger, sokan meglepve hallják azt, manapság mennyi magyar búvár fordul meg Brüsszelben. Ennek első számú oka a Nemo 33 nevet kapott medence, ami nagyjából 33 méter mély és a vize is 33 fokos, tehát télen-nyáron érdemes felkeresni a búvároknak.

Utazás
Belgiumba elsősorban repülővel szokás utazni. A nagyobb légitársaságok a brüsszeli nemzetözi reptérre járnak, ami a városhoz közel esik, közvetlen vasúti összeköttetése is van, ám a repjegy jellemzően drága. A másik alternatívát a fapadosok kínálják, a Wizzair kínálatában nagyjából tízezer forinttól indulnak az árak, a Ryanair egy-két extra akciójával még ennél olcsóbban is lehet repülni. Itt azért pár dologra figyelnünk kell! A legfontosabb az, hogy a Wizz egy Brüsszel Charleroi nevű reptérre jár, de Charleroi nagyjából annyira Brüsszel, mint amennyire Székesfehérvár Budapest... Mindez persze nem nagy gond, Brüsszel elérhető a reptérről a belvárosi Gare du Midi vasútállomásra tartó busszal (13 euro), minibusszal, illetve a vasúton, ez utóbbi kínál olyan jegyet (12 euro), ami a Charleroi reptérről induló és Charleroi vasútállomásig járó buszra is érvényes. A vasút akkor előnyös, ha esetleg nem Brüsszel belvárosában van a szállásunk, tehát nem a Bruxelles Midi a számunkra ideális végállomás. Minden szolgáltatás egész nap rendszeresen, óránként vagy sűrűbben rendelkezésre áll. Charleroi repterének nemrég átadott terminálja egyébként korrekt, tiszta, itt lehet a különféle transzferszolgáltatásra jegyet venni, a vasútra például automatából a terminál előtt.

Alapvető fontosságú tisztában lennünk azzal, hogy a diszkont légitársaságok közé tartozó Wizzair járatain az alap jegyár semmit nem tartalmaz. Még a becsekkolás is pénzbe kerül, tehát ezt előtte, interneten érdemes megejteni annak, aki nem akar ezért keményen fizetni- ráadásul sokkal gyorsabb is az egész, hiszen egy sorban állást megúszhatunk. Az árban nincs benne feladós poggyász sem, tehát kizárólag a maximum tíz kilós kézipoggyászt vihetjük, mindenféle folyadék nélkül. (A Wizzair szabályai 2012 végén megváltoztak, különbséget tesznek nagyon kicsi és normál méretű kézipoggyász között, utóbbi feláras.) A kézipoggyász jellemzően elég, mert a Nemo 33-ba csak maszkot és komputert szokás vinni, pár napra elég ruha pedig nem foglal sok helyet. A repülőgépeken nincs semmilyen ingyen ellátás (ital, étel) sem.

Aki valamiért idegenkedik a repüléstől, autóban is gondolkodhat, de a közel 1400 kilométeres Budapest-Brüsszel távolságot tekintve ez a többség számára nem jó alternatíva. Nagyon olcsó aligha lehet ráadásul a mai benzinárak mellett, a városban autózni pedig nem nagy ötlet.

Az úticél
Akit érdekelnek az Unió intézményei, azok tájékozódhatnak máshol, mi inkább a szokványos látványosságokra koncentrálunk. Brüsszel híres főterét és az ennek a közelében található pisilő kisfiú szobrot mindenki fel szokta keresni. Szintén a városban van néhány érdekes múzeum, például a szépművészeti Bosch és Brueghel festményekkel, de van itt külön múzeuma a sörnek és a csokoládénak is. Ezek ugyanis legalább olyan vonzerőt jelentenek, mint a műremekek. A különféle csokoládéboltokban sokan vásárolnak, a sörből viszont a kézipoggyásszal utazók csak a reptéren tudnak bevásárolni, tehát aki a nedűkre kíváncsi, az helyben kóstolgasson. Azok a kocsmák ahol a turisták megfordulnak, általában korrektek de nem túl olcsók, 2,5-3 eurós árakon adják a pohárba mért sört. Az érdeklődők számára ajánlott előre rákészülni, milyen sörökkel lehet megismerkedni a valóban óriási kínálatból. Gyakran felkeresett látványosság még a belvárostól távolabb eső különleges építmény, az 1958-as világkiállítás alkalmából épült Atomium.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2012 feb 10. 09:29  
Hmm, erre nem is emlékeztem :)
 1. nedori 2012 feb 09. 23:14  
Hétfőn jártam a Nemo-ban, mindössze négyen merültünk. A hely legviccesebb része a klotyó, ami azt az érzést kelti, mintha az ember a víz alatt lenne, ugyanis a plafon tele van bójákkal.

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés