»» ««

Átalakul az Antarktisz tengeri élővilága

Tudomány

Öt évvel ezelőtt darabokra törött a világ egyik legnagyobb jéghegye, a Larsen-B, így fény hatolt az évezredeken keresztül sötét tengerbe.

Egy német kutatócsoport búvárrobotokkal vizsgálja, hogyan változott a tengerfenék élővilága az új körülmények között.

Vörös színtest nélküli halak, tengeriuborkák, korallok, szivacsok a kopár tengerfenéken - az élet az Antarktisz vizeiben egyszerre idegen és csodálatos a kutatók számára. A szakemberek még mindig nagyon keveset tudnak a hatalmas jégtáblák alatti vizek élővilágáról. A német kutatóhajó, a Polarstern - egy búvárrobottal a fedélzetén - megpróbálta feltérképezni a szinte ismeretlen terepet. A kutatók figyelme egy olyan területre irányult, ahol az elmúlt időszakban jelentős változás ment végbe.

2002 elején egy több mint háromezer négyzetkilométer kiterjedésű jéghegy szakadt le a Larsen-jégtábláról, ezzel egy hatalmas öböl nyílt az összefüggő jégmezőben, és a víz alatti világban drasztikus változás indult meg a betörő fény hatására. A leszakadt jég mintegy kétszáz méter vastag volt, így már évezredek óta elzárta a fényt a tengerfenék elől. Az oceanológusok számára rejtély volt, hogy van-e élet ez alatt a vastag jégréteg alatt, és ha igen, milyen.

A bremerhaveni Alfred Wegener Tenger- és sarkkutató Intézet (AWI) egy kutatócsoportja most már állítja, hogy a biológiai sokféleség egy eddig fehér foltját sikerült feltárni. A kutatócsoport hajója éppen útban van hazafelé, de a fedélzeten már folyik a búvárrobot által készített felvételek kiértékelése.

Az első képek kavicsos, sziklás aljzatról árulkodnak, de azokon a helyeken, ahol eltűnt a fényt elzáró jégtábla, már az élet jelei mutatkoznak. A kutatókat meglepte a lencsevégre kapott élőlények sokfélesége. A meglepetést növelte, hogy ezek az élőlények (tengeri uborka, tengeri csillag, aszcidiák) "normál" körülmények között, csak mintegy 800 méteres mélységben fordulnak elő, ezzel szemben itt már 200 méternél megjelentek.

"A Larsen-A területet az utolsó jégkorszak óta nem borítja összefüggő jég, szemben a Larsen-B-vel, amely a jéghegy leszakadása előtt teljesen el volt zárva a fénytől. Ezért jelentős különbség figyelhető meg a két terület élővilágában" - mondta Julian Gutt, a kutatás vezetője a Spiegel Online-nak.

A búvárrobot megörökítette a leszakadt jégtábla okozta pusztítás nyomait is a Seymour- és a Paulet-szigetnél, a feldarabolódott jéghegyek ugyanis néha megfeneklettek, ilyenkor "felszántották" az aljzatot, és mindent elpusztítottak.

A Polarstern útja része a Census of Antarctic Marine Life nemzetközi kutatásnak, melynek célja a déli kontinens élővilágának feltérképezése.

[ FigyelőNet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés