»» ««

Hírek a barlangi búvárkodás világából

Külföld

Thaiföldön sikerült egy 240 méter mély barlang legmélyebb pontjára eljutni, Amerikában viszont két tragédia is történt a közelmúltban.

Az Asia Dive Club szervezésében lezajlott expedíció a thaiföldi Sra Keow-ban bonyolult előkészítő munkát igényelt. A merülést a francia Cedric Verdier és a belga Ben Reymenants hajtotta végre. A 10 órás merülés négy segítő búvár, orvos és egyéb szakemberek közreműködésével zajlott le.

A problémamentesen lezajlott merülés során a búvároknak sikerült megtalálni és megvizsgálni a barlang legmélyebb szakaszát. Érdekesség, hogy Verdier egy Megalodon újralégzőt használt, míg Reynemants nyílt rendszerű légzőkészülékkel merült.

Az amerikai kontinens barlangjai viszont két emberéletet is követeltek. Az 53 esztendős Ron Simmons egy floridai barlangban vesztette életét február 15-én. Kevesebb, mint kilenc méteres mélységben találtak rá. Az első jelentések felszerelésproblémákról szóltak, de azt nem részletezték, hogy a merülés kezdetén vagy végén került-e bajba a búvár. Simmons egyébként felkészült és tapasztalt barlangi búvár volt.

A szintén amerikai, 51 esztendős Joe Steffen Kanadában vesztette életét. Egy olyan búvárexpedíció keretén belül vett részt egy vízzel elárasztott bánya felmérésében, aminek zárultával, pozitív eredmények esetén beindíthatnák a jövőben kedvtelési barlangi merüléseket. A 17 fős, nemzetközi csapat úgy döntött, hogy a tragédia ellenére folytatják a munkát.

(A szerk. megjegyzése: a cikk megjelenésének napján olvashattuk a hírt, hogy szintén Floridában egy társaitól elszakadt 19 esztendős búvár vesztette életét egy merülés során, ami nem igazi barlangi expedíció volt, hanem inkább az üregi merülések közé sorolható. Sajnos ennek ellenére tragédiával végződött.)

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés