»» ««

Öreg búvár és a technikai búvárkodás

A búvárkodásról

Tech... DIR... Nitrox... Trimix... avagy a búvárkodás varázslatos világa az interneten, ahol számtalan szakértő búvár mereng e témán.

Jómagam, nem is mernék hozzászólni, pedig szeretek merülni, olyannyira, hogy egy évvel ezelőtt, talán végleg, ideköltöztem a tengerpartra. Sok búvárral találkozom munkám során, s alig akad köztük aki ne kérdezne a "nitrox" vagy a "trimix" nevű varázslatokról, és olyan búvárokkal is találkozom, akik állítják, ők az igazi DIR búvárok. Ehhez kapcsolódó gondolataimat szeretném megosztani a nagyérdeművel.

Az okot e gondolatokhoz az a technikai búvártanfolyam adta, melyet nemrég bonyolítottunk a Buborék Búvárközpont krk-i bázisán. A program levezetését Dóra Gyula kollégám vállalta el, akiről csak a legjobbakat írhatom, de erről később.

A technikai búvárkodást veszélyessége és költségei miatt sokan elutasítják, mások istenítik és olyanok is vannak, akik így merülnek.

Mi is az a technikai búvárkodás, mi az előnye, mi a hátránya és egyáltalán miért csináljuk?

Előnyei: A búvár mélyebbre merül, s tovább tud ott maradni.

Ehhez jellemzően kevert gázokat használ: lent általában három félét - ezért hívjuk trimixnek -, felfele jövet az igen hosszúra nyúló dekompressziós idő csökkentésére emelt oxigén és csökkentett nitrogén tartalmú, ám levegővel azonos összetevőket tartalmazó gázt, azaz nitroxot.

Hátrányai:
- előképzést igényel, tudni kell lebegni a víztérben
- nagyon költséges, nagy a felszerelés igény, drágák a gázok
- nagyobb rizikófaktor, különösen kevés búvárgyakorlat esetén

Azért tesszük, mert olyan helyekre is eljuthatunk, ahova eddig nem tudtunk, s végre akarunk hajtani olyat, amire korábban nem voltunk képesek.

Pár gondolat a DIR-ről, s legyünk e hívői?
Doing It Right volt a címe annak az amerikai tévéállomásról VHS kazettára rögzített műsornak, melyet kb. 10 évvel ezelőtt kaptam egy búvár barátomtól. Ebben a filmben, néhány extrém körülmények között merülő barlangi búvár bemutatta felszerelését, s elmesélte, hogyan merülnek számunkra elképzelhetetlen mélységekben, s hogyan jutnak el ott óriási távolságokra.
Áhítattal néztük a filmet, csodáltuk, hogy a főszereplőnek több felszerelése van, mint a klubunknak. A film záró szava ez volt: If You do, do it right! Szabatosan ezt úgy fordítanám, ha már csinálod, csináld jól!

Hát innen ered a DIR elnevezés, mely ma már iparággá nőtte ki magát a búvárüzleten belül. Jómagam nehezen válok hívővé, nehezen fogadok el valamit, amit a divat vagy a reklámok diktálnak.
Sokáig így voltam a DIR-rel is. Akik eddig megpróbáltak meggyőzni, nem tűntek hitelesnek, mint búvár, vagy nem tudtak minden kérdésemre meggyőzően válaszolni. Véleményem szerint egy komoly technikai búvárt arról lehet megismerni, hogy rendszeresen életvitelszerűen merül, sportos életmóddal karbantartja önmagát, nem fogyaszt gyakran nagymennyiségű alkoholt, s DIR hite nem abból fakad, hogy el akar adni nekem valamilyen felszerelést.

Nos, nem húzom tovább az időt, DIR-hívő lettem, köszönhetően Gyula kollegámnak, aki mélyebb betekintést engedett a rendszerbe, s minden kérdésemre ésszerű magyarázattal szolgált. Magam is rendelkezem néhány felszerelési tárggyal, mely e névhez kötődik, ám ezeket használhatóságuk, s nem a márkanév miatt választottam. A rendszer melynek alapelveit a piacon legújabbnak számító SSI TecXR program is felhasználja, tényleg a legjobb, köszönhetően annak a számtalan extrémebbnél extrémebb merülésnek, amelyek során kialakították.

Ezúton köszönöm, ezt a kellemes néhány napot, vendégeimnek, barátaimnak, akikkel együtt merülhettem. Az első három napon, a 12 fokos víznek köszönhetően, rövid 60 perces merüléseket hajtottunk végre, melyek teljes időtartama alatt négy méteres vízben, a homokra lehelyezett computerünk felett lebegve, hajtottunk végre gyakorlatokat, készültünk az esetleges problémák megoldására. A résztvevő búvárok merülésszáma néhány száztól néhány ezerig terjedt. Senki sem unta vagy tartotta feleslegesnek ezt a gyakorlást.

Amennyiben ezek után úgy gondolod, érdekel a búvársport ezen ága, szeretettel látunk, légy a merülőtársunk.

Tengermély tisztelettel:

Szarka Géza
búvár

Krk 2007.március


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés