»» ««

Különös lények az Atlanti-óceán mélyéről

Tudomány

Egy nemrég befejeződött kutatóexpedíció sokféle új, illetve ritka tengeri élőlényt fedezett föl az Észak-Atlanti-óceán közepén húzódó egyik mélytengeri hegyláncon.

Egzotikus férgek, színpompás korallok, furcsa tengeri uborkák és különös halak sokasága szerepel azon élőlények között, amelyekre a kutatók az Észak-Atlanti-óceánt kettéosztó Közép-Atlanti-hátságon bukkantak. A sok fajból minimum egy - egy apró garnélarák - eddig ismeretlen volt a tudomány számára.

Másik érdekes lelet volt egy "spirálisürülék-féreg", egy 2005-ben meghatározott állat, amely spirális salakanyagot rak le, és ezek fosszilis maradványait több száz millió évvel ez előttről is megtalálták.

Az expedíció 31 különböző nemzetiségű tudósból állt össze, és a norvégiai székhelyű MAR-ECO project, valamint a globális Census of Marine Life (tengeri élőlényeket számba vevő) program iniciatíva koordinálta. Az expedíciót Monty Priede, az Aberdeeni Egyetem Oceanlab kutatóközpontjának igazgatója vezette.

Tenger alatti Alpok


A legkorszerűbb technológiát - köztük távirányítású tengeralattjárókat - használva a kutatók megfigyelhették a 800 és 3500 méter közötti mélységben élő lényeket. Az óceánnak ez a területe mostanáig elég ismeretlennek számított távolsága és mélysége miatt.

A legutóbbi leletek azonban azt mutatják, hogy a Közép-Atlanti-hátságon nyüzsög az élet. Sok, nemrég fölfedezett és nagyon ritkának vélt fajról kiderült, hogy nagy számban megtalálható itt. "A Közép-Atlanti-hátság méretben nagyjából akkora, mint az európai Alpok, és az egyik legnagyobb óceáni élőhely" - nyilatkozta a hírügynökségeknek Priede. A kontinensekhez közelebb fekvő keskeny fenékszakaszokkal összehasonlítva a Közép-Atlanti-hátság sokkal nagyobb és változatosabb.

A hegyláncról úgy gondolják, hogy jelentős hatást gyakorol az óceáni áramlatokra, s ezzel befolyásolja az óceán biológiai sokszínűségét és produktivitását. Az is kiderült, hogy - akárcsak a szárazföldi hegyláncok esetében - egyes fajok előnyben részesítik a hátság egyik oldalát a másikkal szemben. "Eltérő fajokkal találkoztunk a hátság amerikai és európai felén"- magyarázta Priede.

A csoport sok ezer példányt gyűjtött további elemzésre. Hat automata megfigyelő állomást pedig hátrahagytak, ezek folyamatos méréseket végeznek és fényképeket küldenek a következő két évben is. A kutatócsoport vezetőjének nyilatkozata szerint 2008-ra és 2009-re tervezett felfedezőutak folyamán visszahozzák majd e berendezéseket és további mintákat is gyűjtenek.

[ ma.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés