»» ««

Cápaszobor Gota Abu Ramadánál

Vörös-tenger

A jól ismert hurghadai merülőhelyen a Sharkproject kezdeményezésére állítottak emlékművet.

Világméretű cápavédelmi kampány részeként helyeznek el több víz alatti emlékművet több ponton a világban, az elsőt egészen pontosan Egyiptomban, Gota Abu Ramada merülőhelyen.

A Frankfurtban tervezett és megalkotott szobrot a tervhez való hozzájárulásaként a Lufthansa szállította Egyiptomba, ahol a HEPCA és az egyiptomi kormányzat volt a Sharkproject partnere a kivitelezésben. Több, a búvárkodás területén dolgozó világcég szponzorálta az eseményt, amivel a tengeri ökoszisztéma védelmének fontosságára szeretnék felhívni mindenki figyelmét- elsősorban persze a szobrot a víz alatt megtekintő búvárokét.

Dr. Andreas Keppeler és Rainer Heftrich 2007 januárjában vetették fel az ötletet. A szimbolikus, cápát és késpengét ötvöző emlékmű elhelyezésére 2007. október 19-én került sor a Vörös-tenger mélyén.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. seshat 2008 júl 15. 18:23  
a francba pedig én is kitaláltam :-I (jó nem mintha annyira nagy ötlet lenne, hogy más ne találhatta volna ki előttem) vagyis álmodtam róla 1x - álmomban professzor voltam és erről tartottam előadást :-D aztán felébredtem és emlékeztem.
 16. Kékbálna 2008 júl 15. 18:00  

Seshat. Ez a Gaiai elmélet. Az élő bolgyó.

Igen. A jövő nemzedéke. Nagyon nehéz őket nevelni úgy, hogy pillanat élvezetét sugallja minden. Sokszor korholom a fiam, nem gondolkozol előre. A pillanatnak élsz. Most jövök rá. Ezt sugallja minden körülöttük. Élj a a mának, a pillanatnak! Ne törődj a jövővel az majd a jövő gondja.

Az a baj mikor a gyerekeim születtek NEM EZT akartam nekik. Most is napi szinten küzdök ellene. Nagyon, nagyon nehéz ebben a léha világban. De hiszek benne, hogy van jövőjük. Van jövőm, hiszen benünk élünk tovább, ahogy bennünk őseink. Ez visz előre nap, mint nap.

Felnéztem a falra és mit látok.

"Soha ne feledd, hogy a mából lesz a holnap és a holnapból lesz a jövő: használd fel a mát, hogy boldogabb legyen a jövőd" Eötvös

Ha ma léha vagy elvész a jövőd.

Egyébként a Föld egy jó darabig tere lesz mész az életnek. Legfeljebb nem lesz rajta dinoszaurusz, mamut, ember...

ps: Az milyen amikor az Indiai-óceán közepén a Maldívon  áll a víz, mint a Balcsin? No current. :(
 15. seshat 2008 júl 15. 14:35  
egyetértek, hogy én sem szereték kipusztulni, szóval ha kicsit is és csigatempóban, de javul a helyzet, az már jó..de mire mindenki észbe kap, addigra már eléggé késő, plusz elég sok ember van, akit vagy nem érdekel, vagy nem is tud róla...

ja az is furcsa, hogy Egyiptomban jeges eső...még ha csak 1 percig tart, na de akkor is... háromszor esett eső amióta itt vagyok (másfél év)
 14. OG-Lee 2008 júl 15. 13:41  
Hááááát, nem értünk egyet. A Föld bizos megmarad, de azért vagyok olyan önző, hogy nem akarok kipusztulni. :)) Hű de hülyén hangzik. Szóval az emberiség nem kéne, hogy eltűnjön. Én a gyerekeimnek is jó világot szeretnék és nem lenne jó, ha bunkerben kéne lakjanak a tornádók, vagy sivatagban a felmelegedés miatt.  Ez nem egyszerű téma, meg nem is vagyok szakértője. A jeleket viszont látom a saját szememmel. Nem vettétek észre, hogy a víz alatti világ is meghülyült? Kiszámíthatatlan lett. A monszunok késnek. A legutóbbi túrán pl a manta pointról eltűntek a manták, pedig az garantált hely volt. Több DM-el beszéltünk és akkor már 3 hete nem voltak ott. A tuti áramlásos helyeken (csatornákban) állt a víz. Reggel, délben, este és másnap is. Többször esett az eső, pedig akkor ott nem szokott.

Én igencsak aggódom....
 13. seshat 2008 júl 15. 13:25  
á, a Föld tud vigyázni magára. 4,6 milliárd éves. az a mi időskálánkon, ahol három nap alatt elszárad a virág a vázában  és félóra alatt megbarnul és felpöndörödik a párizsi széle ha nem teszed hűtőbe, ez felfoghatatlanul, átláthatatlanul, elképzelhetetlenül sok idő, mi napokban-hónapokban, években gondolkodunk csak. Egy pillanatnyi ideje sem vagyunk itt, és egyszer majd jól eltűnűnk, lehet, hogy addigra kipusztítunk magunk körül mindent, de valahol biztos megmarad az élet, pl. baktériumok a föld alatt, és akkor elkezdődik az evolúció megint, valamilyen más irányba...

ha jól emlékszem úgy is tanultuk, hogy minél bonyolultabb egy faj, annál hamarabb kihal. bár az emberek próbálnak tenni ellene, a természetes szelekció az orvostudománynak hála, x%-ban kiküszöbölhető, akiknek az evolúció törvényei szerint nem is kellene megszületniük, megszületnek, esetleg meggyógyíthatóak, ez jó dolog, csak kérdés, hogy milyen emberek válnak belőlük...

a Föld is reagál, járványok, természeti katasztrófák formájában. Aztán vagy észbe kapunk, vagy nem, valami minimális fejlődés látható, száz éve még nem volt állatvédelem, meg környezetvédelem, naívság azt gondolni, hogy jó irányba haladunk, de jó lenne hinni benne :-s hogyha én nem veszek mondjuk cápaszonyt, állatokon tesztelt erméket, vagy nem szemetelek, csepp a tengeben, de egy icipicit hátha számít.

Kékbálna: erre nekem is van elméletem... bár még nem kidolgozott :-) ha mondjuk minden élőlénynek (egy fűszálnak is) van lelke (mert kell hogy legyen), a lélek örök és elpusztíthatatlan a fizikai testtel ellentétben - akkor a lelkek száma a földön elvileg mindig ugyanannyi kell(ene) hogy legyen... egyre több az ember, de egyre kevesebb a növény és az állat... az hogy meg "lelketlen" valaki, számít, hogy hova születik, mit tanul, hogyan nevelik... ami itt egyiptomban van hogy döglött lovak vannak az út szélén, vagy alig élnek, remegnek és csontsoványak, mert egész nap a tűző napon állnak, ütik őket és vizet sem kapnak - itt ez a normális, bár szerintem az analfabéta földművesnek kellene  a legjobban bánnia az állataival, hiszen a megélhetése múlik rajta. és ki neveli ezeket az embereket ilyenné, mitől lesznek ilyenek, amikor az a "legősibb" "jócselekedet", vizet adni a szomjazónak?
mindenhol van kegyetlenség, a gyerekkínzást meg az állatkínzást nem bírom elviselni, ez mindenhol előfordul, Magyarországon is elég gyakori, de legalább vannak olyan országok, ahol jó esetben kiszáll a rendőrség vagy az állatvédelem...
...mondhatom a közértesnek hoy az egy szelet csokihoz nem kérek újabb nejlonzacskót, mert nem bomlik el, környezetszennyező és bokáig járunk az utcán a nejlonszatyorban... de hát nem tanulta, honnan is értené meg, ha nem lát a saját kis világánál messzebb?
valahol it tkéne elkezdeni, tanitani az embereket, a gyerekeinket, hogy az elövetkezendő generációkban minél kevesebb legyen a nemtörődöm, állatkínzó, gyerekkínzó, környezetszennyező bunkó.
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés