»» ««

Hírek Antarktisz élővilágáról

Tudomány

Cápák népesíthetik be a klímaváltozás miatt az Antarktisz körüli vizeket, ahol évmilliók óta nem élnek ragadozók.

A Déli-sarkvidék tengereiben főleg lágy testű, gerinctelen, lassú mozgású állatfajok élnek a legnagyobb biztonságban, mint az ősóceánokban a ragadozók kifejlődése előtt. A szilárd, héjas testet összeroppantani képes, gyorsmozgású ragadozó halak 40 millió éve szorultak ki a vidékről, amikor tartósan fagypont alá hűlt a tengervíz.

Az utóbbi fél évszázadban viszont 1-2 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami a globális átlag háromszorosa. "Annyi is elég, hogy egész évben fagypont felett legyen a víz hőmérséklete és a terep rögtön alkalmas lesz néhány cápafaj számára" - mondta Cheryl Wilga, az amerikai Rhode Island állami egyetem biológusa. "Amilyen ütemben halad a folyamat, könnyen lehet, hogy még ebben az évszázadban visszaköltözhetnek a ragadozók."

A kutató szerint ez alapjaiban forgatná fel az antarktiszi ökoszisztémát. Fajok kipusztulása ugyan nem valószínű, de vészesen megcsappanhat például a garnélák és a tengeri csillagok állománya. Az egyetlen sarkvidéki csontos halfajta, a jéghal is veszélybe kerülhet. "A pingvinek és a fókák most is tizedelik a populációt, és igazi ritkaság lesz a fajból, ha még a cápa és más ragadozó halak is megjelennek" - mondta Wilga.

A felmelegedés visszacsábíthatja a sarkvidékre a ragadozó rákokat is, amelyek ugyancsak több millió éve tűntek el onnan, mert a hideg vízben kevésbé tudják kiválasztani és kiüríteni a vérükből a magnéziumot; az anyag ezért felhalmozódik, amitől az állat elkábul és végül elpusztul. A melegedő tengervíz azonban hamarosan a rákoknak is kifogástalan élőhelyet biztosít az Antarktisz körül, és már megfigyelhető, ahogy bizonyos fajok egyre közelebb és közelebb merészkednek a Déli-sarkhoz.

Szintén a jeges földrészhez kapcsolódó hír, hogy az Antarktisz jeges vizeinek élővilágát vizsgáló kutatók titokzatos teremtményeket gyűjtöttek a sötét mélységben, köztük hatalmas tengeri pókokat és óriási férgeket - jelentették be ausztrál szakértők.

A kutatók nemzetközi program keretében mérik fel az óceán élővilágát a messzi déli vizekben. Kétezer méteres mélységig gyűjtötték össze a fellelt példányokat, melyek között több, eddig soha nem látott is akad. Néhány mélytengeri állat szokatlanul nagy méretet ér el, ezt a jelenséget gigantizmusnak nevezik, okát pedig még nem teljesen értik a szakemberek.

"A gigantizmus igen gyakori az antarktiszi vizekben" - jelentette ki Martin Riddle, az expedíció vezetője. "Hatalmas férgeket, óriási héjas állatokat és tányér nagyságú tengeri pókokat gyűjtöttünk be." Az egyes példányokat a világ különböző egyetemeire és múzeumaiba juttatták el azonosítás, szövetmintavétel és DNS-vizsgálatok céljából.
"Vélhetően nem minden teremtményt tudnak azonosítani, nagy valószínűséggel néhány új faj megismerését is eredményezi utunk" - közölte Graham Hosie, az "összeírási" projekt vezetője.

Az expedíció része annak a nagyszabású törekvésnek, melyben az Antarktiszt körülvevő óceáni vizek, a "Déli-óceán" élővilágát térképezik fel, valamint tanulmányozzák a különféle hatások, például az éghajlat változás befolyását a felszín alatti környezetre. Három hajó - az ausztrál Aurora Australis, a francia L´Astrolabe és a japán Umitaka Maru - nemrégiben tért vissza a körzetből két hónapos útjáról. A program egy még nagyobb projekt része, melynek célja a világ valamennyi óceánja biológiai sokszínűségének, élővilágának feltérképezése.

A francia és a japán hajó a felszín alatti kis- és középes rétegekben kutatott élőlények után, míg az ausztrál hajó a nagyobb mélységet célozta meg távirányítású kamerákkal. "Egyes helyeken a tengerfenék minden négyzetcentijén élet van, más helyeken csupasz bevágódások és mélyedések, melyeket az áthaladó jéghegyek vájtak" - idézi fel Riddle. "A kutatók által begyűjtött bizarr teremtmények között voltak zsákállatok, méteres, karcsú üveghez hasonlító planktonevő állatok, melyek úgy álltak a tengerfenéken, mint a babák" - tette hozzá Riddle.

A meghökkentő külsejű állatok uszonyai a legkülönbözőbb helyeken voltak, szájuk körül vicces bajuszfélék. Mivel valamennyien a tengerfenék sötétjében laknak, ehhez is alkalmazkodtak furcsa kinézetű, hatalmas szemeikkel. Tíz-tizenöt év múlva egy újabb expedícióval ellenőrzik a változásokat terveik szerint a kutatók.

Kapcsolódó link: Videó az antarktiszi tengerfenékről

[ Greenfo ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés