»» ««

Újabb újralégzős baleset

Külföld

Egy svájci barlangi búvár Floridában vesztette életét, még nem tisztázott okokból.

A 35 esztendős Mark Fyvie egyedül indult el merülni a Ginnie Springs víz alatti barlangrendszer Devil´s Eye nevű részébe. Mivel este kilenc órakor még mindig nem ért a felszínre a korábban megbeszélt tervhez igazodva, Cory Means elindult utána a barlangba. Kilencven perc után a bejárattól több, mint egy kilométerre találta meg az áldozatot.

A sötétség és biztonsági megfontolások miatt a hatóságok egy nappal később hajtották végre a holttest felszínre emelését. Fyvie, a barlangi és technikai búvár képzettséggel rendelkező oktató újralégzőt használt, amivel hosszabb ideig tartó és mélyebb merüléseket hajthatott végre. A Svájc északi részéről származó férfi saját honlapja szerint beutazta a világot a roncsok és barlangok kedvéért.

"Az utóbbi időben a technikai búvárkodás mind fontosabb lett az életemben, és ezért a sportbúvárok oktatása helyett inkább a technikai merülések irányába mentem el. Ha élvezetre vágyom, akkor egy barlang mélyén vagy a mélyen levő roncsban találhatsz meg", írta magáról Fyvie. Persze más fontos tervei is voltak, esküvőjének napját is kitűzték már szeptember 6-ra.

A Gilchrist megyei seriff hivatala jelenleg vizsgálja a balesetet szakértők és kórboncnok bevonásával.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. hopposztkopp 2008 már 22. 19:26  
Pedig igen sokan szeretünk egyedül, másfél - kétórákat bóklászni úgy tizes-huszas mélységig. Nincs társad nincs vele gondod. Node ez egyre ritkább.
 6. buborek 2008 már 20. 15:42  
Tisztelt nagyérdemű! Nagytudású barátaim mondják, nem kell újra feltalálni a meleg vizet, ha már egyszer ki van találva. És ki van, higgyétek el, én is onnan tanulom. Ideális esetben 3 tech búvár merül egyszerre. A fenék-gáz mennyisége úgy kerül meghatározásra, hogy a legkényelmetlenebb (legrosszabb) helyzetben bekövetkező balesetkor, a mentő még mindig 4szeres mennyiséggel rendelkezzen az első gázváltásig. Ez azért szükséges, mert ketten fogyasztják a készletet, s vészhelyzetben a fogyasztás akár duplájára is emelkedhet. Egy balesetes, másik menti, harmadik dirigál, vagyis nézi a műszereket és a tervet, amire az előbbi kettőnek biztos nincs ideje. Feltehetően a dekógázok megvannak, így a baleset megszűnt. Amennyiben nem, további technikai problémák adódnak, akkor  jön a módosított terv, miután többféle deko gáz van. Illetve, jó tudni, a stage palackoknak használt alu palackok 70 baron semleges lebegőképességűek, így elfogyasztásukat csak eddig tervezik. Miután három búvár merül együtt, ha egy gáza kiesik valakinek, a másik két társnál még 70 - 70 bar rezerv van. Ezenkívül, szükségesetben a különböző deko-gázok reduktorai cserélhetőek. Palack ritkábban romlik el. Nos, bár magm is szeretek egyedül kirándulni a vízben, a biztonságot, jó terv, összeszokott csapat és mindenkiáltal ismert egységes felszerelés garantálhatja. Mindez, persze nyílt rendszer esetén igaz. Üdvözlettel Krk-ről a Bubor-ék.
 5. Jules 2008 már 20. 15:32  
Általában alapértelmezettként 3 szenzor van a fejben, ezt lehet 4-re is bővíteni. Viszont mindegyik egymás mellett van :-) Az egyik legígéretesebb cucc most a Sentinel újralégző, aminek háromféle változata is van.
 4. Bunny 2008 már 20. 10:32  
Ilyen mélységű tech merülések már egyedüli merülésről szólnak általában. Mert tegyük fel ott van mellette egy másik manus. Újralégzővel ugye, hiszen amúgy nem tudná merülni amit ő. Na azon kívül, hogy végignézi szerencsétlen halálát pont semmit nem fog tudni tenni, nem tud gázt adni, hisz újralégző. De nyílt rendszerű merülésnél is necces, hiszen kiszámolt mennyiségek vannak, stb.
Anno Guszti rekordjánál volt biztosítás, de azért az egy szponzorált rekordkísérlet volt, minden merülésnél képtelenség egy sokfős támogató és mentőbúvári vonalat letelepíteni ...

/Cikkek/383/page=3

6 fő biztosította a merülést, egy-egy búvár 110 és 66 méteren, ketten 39 méteren és ketten a felszínen - persze a sekélyebb szakaszon már rengetegen vártak. 39 méteren volt a legveszélyesebb, amikor nitroxra váltottam trimixről, mert itt hélium elvonási tüneteim lehettek volna, de megúsztam. Próbáltam elég kis törést berakni, 18% -ról 28% oxigénre váltottam. Olyan emberek voltak a biztosítóim, akikbe maximálisan bíztam emberileg és tudásban is. Minden biztosító búvár gázkeveréke úgy volt összeállítva, hogy engem, önmagát és az összes alatta lévő biztosító búvárt menteni tudja. Egyedül én nem tudtam senkit menteni.
 3. buborek 2008 már 20. 10:09  
Igen, szabálytalan egyedül merülni, de jobb mint mást is belerángatni valami veszélyesbe! Szóval, ha egyszer ott maradok a kékben, kérlek ne piszkáljatok, ne hozzatok fel. Szeretek ott lenni, s élni sem lehet örökké. :-) Jómagam is szívesen fejezném be így. S hogy mikor kell menni, azt senki sem tudhatja előre. Üdv a Krk-ről mindenkinek: Buborék. Ui.: ja. és a hétvégén merülgetek. . .de csak pár méter mélyre :-)
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés