»» ««

ősi polipot keresnek az Antarktisznál

Tudomány

A világ tengereiben élő összes polip egy közös őstől származik, és ez az ősi, 30 millió éve kialakult faj valószínűleg még ma is él valahol a déli tengerek mélyén.

Ezt írja jelentésében a Census of Marine Life nevű, tíz éven át tartó nemzetközi tengerkutató projekt. A kétezer tudós részvételével már nyolc éve zajló és a tervek szerint 2010-re befejeződő kutatássorozat azt tűzte ki célul, hogy alaposan átvizsgálja a világ ma még 95 százalékban felfedezetlennek számító tengereit, genetikai kutatásokat végez a mélytengeri élővilággal kapcsolatban és a globális felmelegedés hatásait vizsgálja a tengerekben. A 650 millió dolláros kutatás eddig 5300 új fajt fedezett fel.

A projekt 2007-es és 2008-as eredményeiről szóló konferencián Ron O´Dor, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a polipokkal kapcsolatos az egyik legújabb eredményük. Genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy az összes mai polipfaj egy közös őstől származik, ami valamikor 30 millió évvel ezelőtt fejlődött ki a déli tengerek vizében.
Ráadásul ez a faj valószínűleg ma is megtalálható az Antarktisz közelében.

A polipok elszaporodása és általában az óceánok mélyebb rétegeinek benépesedése 30 millió éve az éghajlat lehűlésének volt köszönhető. Amikor a sarki tengereken a jégtakaró növekszik, a jégkristályok keletkezése magas só- és oxigéntartalmú vizet hagy maga után, ami sűrűbb a környező víznél, ezért lesüllyed. Így jutott az addig oxigénben szegény mélységekbe olyan víz, ami elősegíti az élővilág szaporodását, és a víz mozgásával az őspolip is a mélységbe költözött, ahonnan kiindulva a világ szinte összes tengerébe eljutott, és számtalan alfaja fejlődött ki.

Ma a globális felmelegedéssel ennek a folyamatnak éppen az ellenkezőjét éljük át: a sarki jég olvad, és az óceánok vize egyre savasabb kémhatású lesz. A Census of Marine Life-tól azt várják a kutatók, hogy a kutatások eredményei segítenek jobban megérteni az óceánokban zajló folyamatokat, és így több évtizedre előre meg tudják majd jósolni, mivel jár a klímaváltozás.

Az őspolip mellett más érdekes eredményekről is beszámoltak a kutatók: Kalifornia és Hawaii között például találtak egy helyet a Csendes-óceánban, ahová több ezer kilométerről vándorolnak a fehér cápák, hogy ott töltsenek hat hónapot, majd hazamenjenek. A White Shark Cafénak (fehér cápák kávézója) elnevezett hely funkciója még nem tiszta a tudósok számára. Az Északi-sark közelében mínusz 25 fokos vízben találtak algákat (a víz a magas sótartalom miatt nem fagyott meg), míg az Atlanti-óceánban 4100 méteres mélységben bukkantak rá a világ legmélyebben fekvő aktív vulkánjára, ami annyira felmelegíti a vizet, hogy a környékén garnélarákok élnek.

[ Index ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2008 nov 13. 15:37  
Legalább van önbizalmuk, nem? :D
 1. vizidino 2008 nov 13. 15:24  
"2010-re befejeződő kutatássorozat azt tűzte ki célul, hogy alaposan átvizsgálja a világ ma még 95 százalékban felfedezetlennek számító tengereit"

az a kicsit több mint egy év ami hátravan pont elég lesz a maradék 95% -ra :)

Merülőhelyek

Vaageli Faru Thila

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés