»» ««

Tengervízzel árasztotta el otthonát a kíváncsi polip

Egyéb

Egy szökésre készülő szemfüles polip hatalmas árvizet okozott a kaliforniai Santa Monica Pier Akváriumban.

A nőstény kaliforniai kétpettyes polip (Octopus bimaculoides) tartályának tetejére úszott, erőteljes karjával szétszedett egy szelepet, majd 757 liter tengervizet engedett a közeli kiállítások és irodák területére. A nagyjából egy lábnyi élőlény tartályában maradt és túlélte a megpróbáltatást. Ám az akvárium vadonatúj padlózata nem volt ilyen szerencsés. Az ilyen mulatozás a szakemberek szerint tipikus példája a gerinctelenek még megmagyarázatlan okosságainak.

A polip, melynek mintegy háromszáz faja világszerte megtalálható a trópusi vizekben, képes a színváltoztatásra, mérget fecskendezhet ki, emellett testsúlyánál nagyobb erő kifejtésére is képes. Ennek ellenére a csigák nyolckarú rokonait talán kicsit elrugaszkodott "okosnak" nevezni. Az állatok a fejlábúak csoportjába tartozó puhatestűek. Ez a csoport öleli fel az óriás tintahalakat és a héjjal rendelkező kalmárokat is. Mindegyikük figyelemreméltóan nagy aggyal rendelkezik, legalábbis a gerinctelenek világában. A kutatók már kiderítették, hogy a polipok könnyen navigálnak az útvesztőkben, gyorsan megoldanak bizonyos problémákat, és emlékeznek azok megoldásaira, legalábbis rövidtávon.

A polipok az intelligencia, a félelmetes manipulatív képesség, a kíváncsiság és erő lenyűgöző kombinációját mutatják, állítja Jennifer Mather kanadai pszichológus professzor, aki a polipok kognitív képességeit tanulmányozza
. "Számos polip olyan viselkedést produkál, mely kíváncsiságot, tudatosságot, és még valamiféle humorérzéket is sugall"- mondja Eugene Linden kutató, a 2002-es "A polip és az orangután- Még több igaz történet az állati cselszövésről, intelligenciáról és leleményességről" című könyv szerzője.

Az egyik példában, miután a polip némileg már romlott garnélát kapott, azt végig gondozója szemébe nézve letuszkolta a lefolyón - mondja Linden. A vadon élő polipoknál szintén megfigyelték, hogy azok "otthonokat" tartanak fenn, és emlékeznek arra, hol jártak a szomszédságban, mely valamiféle öntudatosságra utal- mondja Mather. Ám igen nehéz közvetlenül bizonyítani a polipok intelligenciáját. Számos kutató úgy hiszi, hogy az intelligens élőlények szociálisak, egymástól tanulnak, emellett hosszú élettartamuk van, hogy az agykapacitás növekedhessen.

A polipok körülbelül egy évig élnek, és magányos állatok. "Izgalmas arra gondolni, hogy a természet nem mindig követi szabályainkat, amikor intelligens élőlény létrehozásáról dönt"- mondja Linden. Mather azt sugallja, a polipok azért lettek ilyen okosak, hogy kezelni tudják összetett környezetüket -általában a korallzátonyokat-, ahol villámgyors, élet-halál döntéseket kell hozniuk. Példának okáért az állatok rendkívül rugalmasak, képesek csontnélküli testüket apró hasadékokba is bepréselni. Néhány faj a másodperc harmincad része alatt vált színt.

A Santa Monica-i tartályrepesztő fejlábú esetén a gondozók a tartályt kapcsokkal erősítették meg, a jövőbeli menekülési útvonalakat pedig ragasztószalaggal zárták el. Mather szerint azonban nem sok mindent lehet tenni, hogy a polipokat megállítsák.

[ Delta ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Kékbálna 2009 máj 11. 13:59  
Ezek szerint a tavaly lefotózott polip már hulla? De kár.
 3. seshat 2009 máj 11. 08:48  
de végre legalább egy aranyos hír :-)))
 2. Luciferin 2009 máj 11. 07:49  
Hát, pedig de... Legalábbis a többség biztosan. Bár szerintem az igazi óriás polipokról rendkívül keveset tudnak. Sokáig csak cet gyomorból ismerték az állkapcsukat, abból meg nem lehet tudni, hogy hány éves a jószág.
 1. VasMacska 2009 máj 11. 07:25  
Ez az egy éves élettartam végtelenül kevés. A nagy természet  nagyon pazarlóan bánt az értelem és intelligencia megsemmisítése terén. Persze az egy év se biztos minden fajnál, hiszen vannak óriási polipok is, hát hogy azok egy év alatt nőnek akkorára, ez azért nem nagyon kivitelezhető. Szerintem.

Luciferin!? halljunk téged!

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés