»» ««

Bemutatkozik a Veliko Plavetnilo

(Hirdetés)

A Razanj faluban található búvárbázist ez év februárjától új tulajdonosok működtetik, reményeik szerint sikerül a legendás Vida István neve által fémjelzett időszak hangulatát újraéleszteni.

Razanj falu Sibenik és Trogir városok közt nagyjából félúton található, Rogoznica közelében. A megközelítés jelentősen egyszerűsödött, amióta az autópályán gyakorlatilag Budapesttől egészen Sibenik városig el lehet jutni, ahonnan 45 kilométerre található a békés, csendes Razanj. Itt a búvárbázistól nem messze egy bolt is van a legszükségesebbek beszerzéséhez, illetve kávézó is akad a faluban, de az igazi önellátásra berendezkedő utazók talán jobban teszik, ha sok dolgot otthonról hoznak- az új horvát törvények szerint ennek különösebb akadálya nem is lehet.

Albumhoz klikk a képre.
A búvárbázist egy csendes öbölben találhatjuk, vízparti házban. Ebben az épületben legalul vannak a búvárkodás kiszolgáló helyiségei, az öltözésre, szerelésre, felszereléstárolásra szolgáló területek. A következő két emeleten nagy alapterületű apartmanok vannak, ahol kétágyas hálószobákat, több fürdőt, egy nagy, közös használatú nappali-konyhát és hatalmas teraszt találhatnak a vendégek, utóbbiról fantasztikus kilátás tárul az öbölre. Az apartmanok jól felszereltek, van bennük például légkondicionáló, mikrohullámú sütő, műholdas televízió. Az igényeket felmérve a tulajdonosok vezeték nélküli internet elérést is kiépítettek.

A nagy teljesítményű, csendes kompresszor működése nem zavarja a bázison pihenőket, de aki más jellegű apartmanban szeretne lakni, esetleg már elfogyott a bázis feletti apartmanokban a hely, az számos más ház közül válogathat a faluban. Természetesen nem maguknak az utazóknak kell keresniük és foglalniuk, a bázison vállalják bármilyen jellegű szállás foglalását, melyek többsége a bázishoz egészen közel van.

Az új tulajdonosok, Tóth István és lánya Panka, valamint a bázis háziasszonya, Marcsi azt szeretnék, ha családias hangulatú, a vendégszeretetéről híres hely lenne a Veliko Plavetnilo bázis. A legalsó szint terasza a legfontosabb közösségi helyiség, itt mindig le lehet ülni egy kis beszélgetésre, a merülés után pedig frissítő, gyümölcs és sütemény várja a búvárokat. A bázison kérhető akár ellátás is, tehát aki nem kíván főzni, az megfizethető áron igényelhet reggelit vagy vacsorát, amit a búvárok közösen, jó hangulatban költhetnek el.

Albumhoz klikk a képre.
A búvárkodás terén nagy előrelépést jelent a korábbi években megszokotthoz képest az, hogy jelentősen lerövidültek a hajózási idők, köszönhetően az új, erős motorokkal felszerelt hajónak. Az új tulajdonosok szándéka szerint nagyobb csoportok rugalmas kiszolgálása a cél, ezért döntöttek két hajó beszerzése mellett. A tíz búvár kényelmes szállítására alkalmas merevaljú motorcsónakokkal 5-15 perces hajóutakra lehet számítani, tehát a távolabb eső merülőhelyek megközelítése is gyorsabb, komfortosabb lett ettől a szezontól. A hajón van rekesz a szárazon tartandó dolgok számára, hűtőláda a víznek, emellett komoly műszerezettséggel és oxigénnel is fel van szerelve. A búvárok felszerelését rendezetten lehet tárolni a hajón is, aminek mérete miatt akár benn is könnyen megoldható a merülés előtti készülékfelvétel. A hajóra szállás és a felszerelés berakodása nem igényel túl hosszú cipekedést, mert nincsenek nagy távolságok. Értelemszerűen van lehetőség felszerelésbérlésre és tanfolyamozásra, de szeretettel látják a mélymerülések rajongóit is.

A merülőhelyek többségét már jól ismerik a razanji bázist korábban felkereső búvárok, míg az újoncok számára vonzóak lehetnek a mély, látványos falak, ahol adriai összevetésben dús az élővilág. Sok kisebb-nagyobb hal bukkan fel, mélyebben gorgóniák, languszták vannak, kis szerencsével murénát is lehet látni, míg a merülés végén a sekély részben nézelődve könnyen ráakadhatunk egy-egy polipra, kisebb rákokra illetve más apróságokra. Fotósok számára is jó makrózási lehetőséget kínálnak akár ezek a sekély részeken töltött idők is. Az esetlegesen meredeken mélyülő falak és az időnkénti áramlás okán nem árt, ha a kezdő búvárok a bázis vezetőihez csatlakoznak, akik szívesen mutatják meg a víz alatti világ érdekességeit. A roncsok kedvelői is találhatnak pár érdekességet a víz alatt, mert a merülőhelyek némelyikén vannak maradványok, ezek egyike például egy torpedó.

A merülések közti és utáni időben a bázis teraszán zajlik az élet, és a gyors hajó miatt a strandoló, napozó hozzátartóknak sem kell túl sokáig várnia a búvárkodó családtagra. Mivel a közelben több ismert és kedvelt város van, ezért a merülésmentes napokon be lehet iktatni látogatást például Trogirba vagy Rogoznicába. Ám gyaníthatóan a kellemes hangulat miatt a többség a bázison tölti az időt, amibe új életet vitt a tulajdonosok lelkesedése, vendégszeretete, búvárkodási iránti szenvedélye. Razanjban egyszerre lehet feltöltődni, búvárélményekkel gazdagodni és pihenni azoknak, akik a jó merüléseket és a nagyon békés helyen eltöltött nyaralást szeretnék egybekötni.

A cikk a Veliko Plavetnilo támogatásával készült.
Minden információt Horvátország-ról.

Merülőhelyek

Lighthouse

Egypt, Red Sea

11/21 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcsikóhal legalább 1.5m-es hal nagy rája teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés