»» ««

Cápaenciklopédia: a koboldcápa

Tudomány
2/2. oldal


Albumhoz klikk a képre.
A viszonylag nagy felületű rosztrumon sorakozó elektro-receptorok, a Lorenzini-ampullák fontos szerepet játszanak a sötét mélyvizekben a zsákmány felderítésében. A koboldcápa a kontinentális lejtő aljzata felett vadászik, prédáját alsóbbrendű gerinctelenek, mélytengeri kalmárok, rákok csontoshalak, illetve a benthosz helyhez kötött életmódot folytató állatai alkotják. Szaporodásbiológiájáról szinte semmit sem tudunk. Más lamnid fajokhoz hasonlóan a koboldcápa is elevenszülő.

Annak ellenére, hogy mélytengeri életmódot folytat, időnként, főleg éjszaka felemelkedik a felszíni vízrétegekbe is. Ez a nappal felmelegedő, a párolgás miatt besűrűsödő nagyobb sótartalmú felszíni vizek mélybe süllyedésével, illetve a hűvös mélységi vizek felemelkedésével, az ún. termohalinás konvekció jelenségével függ össze. Éjszaka a nyílt-óceán felszíni vizeiben -a potenciális prédát követve- megjelennek a mélység ragadozói, köztük a koboldcápa is. (Nem nehéz elképzelni annak a nyílt vizeken éjszakai merülést végrehajtó búvárnak az arckifejezését, aki véletlenül szembetalálkozna egy megtermett koboldcápával.)

Földrajzi elterjedtsége, etológiai jellemzői, veszélyességi fokozata

Az igen ritka fogások azt mutatják, hogy a koboldcápa mindhárom óceáni medencében előfordul. A kelet-atlanti vizekből a Vizcayai-öböl, a portugál partvidék, és a Guineai-öböl térségéből ismert. Kimutatták a koboldcápa jelenlétét Dél-Afrika fokföldi mélyvizeiből, a Japán- és a Sárga-tengerből, valamint sporadikusan a Csendes-óceán nyugati területeiről. A megfigyelések szerint magányosan élő cápafaj, viselkedéstani jellemzőit még nem ismerjük. A Tokiói Akvárium egyik speciálisan kiképzett medencéjében két napig sikerült életben tartani egy, a Tokiói-öbölből halászok által kifogott eleven példányt. Ilyen rövid idő természetesen nem elegendő tudományosan értékelhető etológiai jellegű megfigyelésekhez. A koboldcápa és az ember találkozása rendkívül limitált. Csak néhány olyan eset dokumentált, amikor búvárok rövid ideig megfigyelhettek egy-egy, a felszín közeli vizekbe emelkedett példányt. Jelenlegi ismereteink szerint az emberre nézve nem jelent semmilyen veszélyt.

Merülőhelyek

Legnagyobb sajnálatunkra, a szakirodalom egyelőre még nem ismer olyan területet és időszakot, ahol és amikor "halbiztos" módon merülhetnénk ezzel a különleges mélytengeri cápafajjal. Más mélytengeri fajoknál, így a sorozatunkban már bemutatott szürkecápánál, vagy a grönlandi cápánál adott az időszakos, biztos, felszín közeli merülések lehetősége. Reméljük, hogy előbb-utóbb a koboldcápa is ehhez a klubhoz fog tartozni!

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. Ibolya 2009 júl 09. 14:07  
egy régi Cousteau könyvben láttam egy hasonló ronda példányt(eddig kerestem,de nem találtam) az inkább valamilyen csonkolt pörölycápa volt,ha jól emlékszem.....szó se róla,biztos frászt kapnék tőle:)
 9. pygmy 2009 júl 09. 13:47  
van valami amerikai felderítőgép, aminek az orra (orrkúpja) hasonlóan előrenyúló, bumfordi. abban van a radar. lehet erről mintázták?
 8. Ibolya 2009 júl 09. 13:43  
ez szegény olyan ronda és morbid,mintha valamilyen genetikai mutáns lenne:((el se hiszem,hogy létezik:)
 7. shark 2009 júl 09. 13:27  
Éjszaka a megfigyelések szerint, egészen a felszín közeli 10-20 méteres vízrétegekig felhatolhat. A fotógalériába be is tettem egy képet, amelyen jól látható hogy a "bébi" egyed közvetlenül a búvár maszkja előtt úszik el.
 6. Garfield33 2009 júl 09. 10:31  
Ürügy? Ahhoz elég egy korty sör is...
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés