»» ««

Búvárverda: Honda Jazz

Egyéb
1/2. oldal

Ritkán vállalkozunk kisautók tesztelésére, most mégis kivételt tettünk a forgalmazó ajánlására. Kis-nagy vagy csak egy átlagos kisautó a Jazz?

A Honda Jazz már jópár éve a piacon van, de 2009-ben megújult. Más külső, más belső, pedig az előző szériának is sok rajongója volt. Az idei modellfrissítés során a gyártó megpróbálta az előző modell használata során felmerült kifogásokat orvosolni, saját bevallásuk szerint is evolúciós és nem forradalmi a változás, de sokszor pont az apróságokon múlik hogy tetszik-e vagy sem egy autó.

Nézzük először búvárszemszögből, hogy teljesít, ha felszerelést kell szállítani?

Csomagatartó felszereléssel
Tesztünk kellékei a szokásosak: 15 literes acél búvárpalack és egy közepes méretű búvártáska, amelyeket megnézzük, hogyan férnek el az autóban.
A Jazz hossza 3.9 méter, ami nagyjából 40 centivel rövidebb, mint az átlagosan tesztelt búvárverda, ezek után nem kicsit meglepő, hogy 1 liter híján 400 literes a csomagtere a kalaptartóig. Persze ez felfele még terjeszkedhet. A csomagtér tehát a kategóriához képest igazán nagy. Menetirányba sajnos nem fért el sem a táska sem a palack, ez utóbbinak mondjuk csak néhány centi hiányzik, a 12 literes bőven befér. A legtöbb kisautónál egy-egy keresztve berakott táskával szinte tele is lenne a csomagtér, nem így a Jazz esetén, ahol jól láthatóan marad még hely a palackkal együtt is. Így nyugodtan mondhatom, hogy két komplett búvár palackostól, felszerelésestől bepakol az alap csomagtartójába, ami egy ekkora autónál meglepő teljesítmény.
A hely tovább bővíthető az osztva dönthető ülések segítségével, amelyek a Honda Civicnél már megismert módon működnek. Egyrészt kuriózumként felhajtható az ülőfelület, így az első ülések mögé mondjuk egy bringa beállítható, másrészt ha a háttámlát hajtjuk le, az ülőfelület lesüllyed, így a csomagtartóval azonos síkba lévő felületet, és 1387 literes csomagteret kapunk. A jól kombinálható raktérben találunk csomagrögzítő pontokat, sőt kis tárolórekeszt is.

Variálható hátsó sor
Az utastérre átlépve hátul is meglepően jó a helykínálat, 183 centinek beállított első ülés mögé be tudtam ülni. Középen könyöklő, elég fejtér, sőt a tesztelt felszereltségben még elektromos napfénytető is tágítja a teret, javítva az elöl és hátul ülők közérzetét is. Az első ülések többféleképpen állíthatóak, a vezetőülés karfával is rendelkezik, amit én egy picit túl magasnak éreztem egyébként, és meglepőnek tartom, hogy az utas számára nem jutott. A műszerfal jellegzetességei visszaköszönnek a Civicből, kezdve a rögtön szembeöltő szinte azonos multikormánnyal, de a kör forma sűrű használata is közös. Ebből már nagyjából következtethető, hogy a Jazz műszerfala is hasonlóan jól áttekinthető és ergonomikus, sőt a kevésbé űrhajóhatás miatt pár hasznos ötlettel több is, mint például a két oldalán lévő pohár vagy mobiltelefon tartására szolgáló üreg.

Szimpatikus extra a digitális klíma, az esőérzékelős ablaktörlő, és a hat hangszórós sebességfüggő hangerős MP3 CD lejátszós audió, amelyre külső USB-s eszközt is csatlakoztathatunk. Télen jöhet jól a két fűthető első ülés, még nem említettem, de az autó robotváltós, így a tempomat még hangsúlyosabban kényelmessé teszi a vezetést. Ha a kormányt is tudná tekergetni, akár újságot is olvashatnánk. Meglepően sokat tágít az amúgy sem szűk autón a sötétített, elektromosan árnyékolható szinte teljesen hátranyúló üvegtető, így a hátul ülők gyönyörködhetnek utazás közben a kilátásban akár felfelé is. Szintén javítja komfortérzetünket a külön hűtött kesztyűtartó, és a műszerfal szélén lévő két pohártartó, amelyre szintén ráirányítható a klíma, így gyakorlatilag három üveg italt lehet egyszerre hidegen tartani.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. istvanv 2009 aug 06. 21:49  
Ez turbós, biztos a kis 1,4-es 130 lovas benzinesre gondolsz.
Másfél tonnához kevés lesz.
 4. Bunny 2009 aug 06. 20:08  
Van valami kisebb motor + turbó is, az is izgalmas lehet, majd meglátom mit adnak, vagy mit nem törnek össze addig a sajtós elvtársak :)
 3. istvanv 2009 aug 06. 17:11  
A kétliteres 160 lovas dízelt kérjed, a nyomaték 380 Nm...
 2. Bunny 2009 aug 06. 16:01  
Szeptember közepén.
 1. istvanv 2009 aug 06. 14:55  
Az új Grand Scenic-et mikor teszteled?

Merülőhelyek

Finolhoss

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés