»» ««

Az Eagle Nest újabb áldozata

Külföld

A gyakran látogatott víz alatti barlang a közelmúltban ismét tragédia helyszíne volt.

A merülőhelyen kinn van a nagybetűs tábla, ami mindenkit arra figyelmeztet, hogy a barlangi búvárkodás életveszélyes, és kizárólag megfelelően képzett búvárok számára ajánlott a merülés. Két amerikai búvár, a 39 esztendős James F. Woodall és a 34 éves Gregory S. Snowden együtt indult a víz alá, de Woodallt már csak élettelenül tudták a felszínre hozni. Noha mind a ketten rutinos búvárok voltak, barlangi képzettséggel nem rendelkeztek. A hatóságok ezért újból felhívták a figyelmet ennek fontosságára, hiszen a zárt tér minden szempontból más merülési környezet.

Az Eagle Nest felülről nézve részben vízinövények által borított tónak tűnik, és nem látható a sok, hosszú és mély barlangi járat. A különlegesen izgalmas helyet sok barlangi búvár keresi fel, de sajnos több tragédia is történt, 1981 óta hat halálos búvárbalesetről tudnak itt. Woodall és Snowden együtt dolgoztak, gyakran merültek is együtt, így jól ismerték egymást. Ezúttal a túlélő beszámolója szerint egészen mélyre, 80 méternyire merültek egy hosszú járatba beúszva. Ekkor történt valami Woodall felszerelésével, de a teljesen más tudatállapotba került búvár nem hagyta, hogy társa segítsen neki, és megfulladt, míg a másik búvár végül a felszínre tudott jutni és riasztotta a hatóságokat. A baleset után pár órával újból megnyitották a helyet, és ismét búvárok merültek alá.

A mostani tragédia kapcsán felidézték azt a pár éve, 2005-ben történt esetet, amikor egy búvár rossz gázkeveréke majdnem halálos balesetet okozott. Judi Bedard története azért különleges, mert neki sikerült talpra állnia a baleset után. Heteken át nem nyerte vissza az eszméletét, utána pedig a rehbilitáció hosszú-hosszú hónapjai következtek, ahol szinte újra kellett tanulnia járni, beszélni. Hatalmas akaraterővel dolgozott amíg újból képes lett normális életet élni, noha orvosai a baleset után még abban sem voltak biztosak, hogy életben marad. Aztán eljött a nap, amikor ismét elindulhatott a víz alá. Manapság pedig az 52 éves hölgy ismét barlangokban búvárkodhat- de hosszú volt az út idáig. Ráadásul neki kivételesen nagy szerencséje volt, ám erre a tényezőre nem bízhatja az életét az, aki zárt téri merülést tervez.

[ A tampabay.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 21. Garfield33 2009 nov 13. 18:58  
Minden héten van  :-)
 20. Luciferin 2009 nov 13. 16:11  
Mikor lesz a következő szafari?
Sértődős...
 19. Garfield33 2009 nov 13. 14:03  
Mit ártottam én neked, hogy állandóan engem kóstolgatsz, te cserépedény???
Hogy nem vittelek el szafarira?
25:1 arányban leszavazott a csapatt. Hát tehetek én róla???
 18. Luciferin 2009 nov 13. 11:53  
Most látom csak...
Örülök, hogy hálás vagy az információért, amit megosztottam veled, ezáltal is gyarapítva tudásanyagodat. Bár ez utóbbi mondjuk majdnem minden hozzászólásra igaz, amit esetleg elolvasol...
:-)
 17. Luciferin 2009 nov 13. 11:18  
Szerintem nyugodtan. nme fáradt lesz, mert Garfot fogja elébb megnyúzni, hogy főődnek nevezte...
:-)
A további 16 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés