»» ««

A haladó nitrox tanfolyamról

A búvárkodásról
2/3. oldal


A Haladó (advanced) nitrox tanfolyam az első apró, de nagyon fontos lépés a technikai búvárkodás világa felé.
Ami számomra igazán fontos volt, hogy bár nagyon javasolt, nem kritérium a technikai felszerelésre váltás. Kényelmesebb és sokkal letisztultabb az egész, ha az ember egy hátlebegtetős ún. winget visel hevederzettel és megfelelően elhelyezett D gyűrűkkel, ennek ellenére egy komolyabban felszerelt hobbi mellénnyel is jó eséllyel el lehet végezni (legfeljebb a többiek kuncogását kell elviselni az elején, később el lesznek foglalva saját bajukkal).
Bár a tanfolyamon szükségünk van néhány extra felszerelésre, azokat egyrészt hobbi merülésekre is érdemes beszerezni, másrészt egyik sem nagy beruházás: egy jó, zárt jelzőbója orsóval és karabínerrel, tartalék maszk és egy írótábla, vagy wetnote (víz alatti notesz) mindig jól jön, a tetejében nekem ezek már rég meg is voltak. Kritérium továbbá a nitrox és haladó végzettség mélymerülő specialitással, no és persze minél nagyobb merülési tapasztalat. Előbb-utóbb szükségünk lesz egy gázváltós búvárkomputerre is, ezt szerencsére ma már az összes középkategóriás tudja, de Tibitől lehet bérelni is, ahogy stage (kiegészítő, az oldalunkra rögzített) palackot és stage reduktort is.

Miről szól hát ez a tanfolyam? A Haladó (advanced) nitrox képzés során megismerjük hogyan kell szabályosan és biztonságosan végrehajtani dekompressziós merüléseket, megtanuljuk annak elméleti hátterét és gyakorlatban is fel kell nőnünk a feladathoz.

Az elméleti oktatások során elsajátítjuk a gázmennyiség, az ideális fenék és dekógáz, és egyéb fontos értékek kiszámítását. Tanulunk a dekompresszióról, merüléstervezésről, a mérgezésekről és még sok mindenről, amiről lehet már hallottunk de messze nem tudtunk eleget. Megismerjük a technikai búvárkodásban használt felszereléseket, azok előnyeit, ha pedig már magunk is olyannal rendelkezünk megtanuljuk annak helyes használatát, beállítását, személyre szabását.

A gyakorlati részben rájövünk, mennyire nem tudunk merülni, de a tanfolyam során megtanuljuk mit és hol kell fejlődnünk, hogy előre lépjünk. Gyakorlunk medencében és szárazon olyan extrém mozgásokat mint a hátrafelé úszás vagy az egy helyben megfordulás. Fejlesztjük azokat a képességeket is, amelyeket elvileg már tanultunk, mint például a maszk le- és felvétel. Megtanulunk egyensúlyban maradni és azonos mélységben lebegni mindezen gyakorlatok végrehajtása során úgy is, hogy közben az oldalunkon kisebb vagy akár 12 literes úgynevezett stage palackot viselünk, így elsajátítjuk annak használatát is.


Az írás a következõ lapon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 178. Garfield33 2010 júl 27. 08:44  
Igenis, óvóbácsi, megyünk a GH-ba, ez a téma úgyis tökéletesen oda való.
 177. pygmy 2010 júl 27. 08:43  
Most mi van, már ovis koromban is búvár szerettem volna lenni. Haladó nitroxos. Meg tűzoltó és katona.
 176. Bunny 2010 júl 27. 08:40  
Nono, fiatalok - emeli fel az óvobácsi az ujját. Ugye tudjátok kispajtások, hogy labdázni az udvaron esetleg a játszósszobában szabad?!
 175. Garfield33 2010 júl 27. 08:23  
Az oviban? No igen, pár hetes emlékek még nagyon élénken élnek az emberben...
 174. pygmy 2010 júl 27. 08:21  
Nem vagyunk egyformák. Magam is haragszom Matyira még mindig, aki az oviban, középső csoportosként egy szép mély vágást ejtett a zöldszínű ceruzájával arcomon. Pedig szépen begyógyult az igazi seb.
A további 173 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés