»» ««

A haladó nitrox tanfolyamról

A búvárkodásról
3/3. oldal


Búvár oxigén stage palackkalNekem volt szerencsém a Szolnoki Búvár SE vendégszeretetét és a közelükben lévő négy méteres medence előnyeit élvezni, amiért ezúton is nagy-nagy köszönet nekik! Mindenki számára tanulságos hétvégét töltöttünk el egy bevezetés a technikai merülésbe képzés keretében, ami a haladó nitrox tanfolyamon elengedhetetlen gyakorlati tudás megszerzéséhez igen hasznos. Látszólag egyszerű gyakorlatokat végeztünk, úszkáltunk, maszkot cseréltünk, bóját lőttünk, de mindezeket olyan módon és minőségben kellett végrehajtani, ami bizony eddig nem sokunknak volt természetes.
Mulatságos -és tanulságos- volt visszanézni a videót a reggeli uszoda után, a tanfolyam során ugyanis végig videózzák a mozdulatainkat, hogy azt ki tudjuk elemezni. Sokan szembesültek a fájó igazsággal: közel sem tud olyan jól merülni, mint remélte.
A bakiparádé után a tanteremben asztalon gyakoroltuk a mozdulatokat, ami ha lehet még mulatságosabb volt, szem nem marad szárazon egy ilyen tanfolyamon! Aztán újra medence, értékelés, megbeszélés hogyan tovább, ki mit gyakoroljon.
És mindez hogy jön a haladó nitroxhoz? Miközben meg kell oldanunk kisebb-nagyobb feladotot akár olyan mindennapost, mint a maszkürítés, nem liftezhetünk fel és alá pláne nem jöhetünk a felszínre, hiszen dekósat merülünk. Ha dekompressziós merülést végzünk és megállót tartunk, bizony ott kell maradni az előírt mélységen, ha törik ha szakad- és ezt sokan nem gondolják végig. Bevállalják a dekós merülést miközben még a maszk levételétől is borsózik a hátuk, és ötletük sincs, hogyan kezeljenek egy vészhelyzetet ha 6 méteren kell maradnia a következő 5 percben, és nem mehet a felszínre bár ott van egy karnyújtásnyira. Ez is egy olyan része a tanfolyamnak, ami rádöbbenti az ember: mi a fenét csinált eddig, mit kockáztatott!?

Végül a nyílt vízi merülések során alkalmazzuk és élvezzük a tanultakat, megtervezzük a merülésünket, kiválasztjuk az ideális légzőgázokat, és megdöbbenünk. Rájövünk mennyire biztonságos a merülés így, hogy mennyit kockáztattunk eddig, hogy mennyire nem tudunk merülni még sok száz merüléssel sem: a nagy tanulságok tanfolyama ez. A haladó nitrox merüléseknél a hátunkon lévő levegő vagy gyengébb nitrox mellett használunk ún. stage palackban dekógázt is, ami jellemzően egy erősebb nitrox de lehet akár oxigén is. Mi az adriai merülésekhez többnyire EAN27-32 nitroxot vittünk a hátunkon, és EAN50-es nitroxot a dekópalackban.

Haladó nitrox merülés az adriánFantasztikus élmény volt számomra úgy lemerülni 40 méterre, hogy egyrészt egy ideális légzőgázt tudtam magammal vinni, másrészt határtalan és addig soha nem érzett nyugalommal merültem. Tudtam, ha bekövetkezik a legrosszabb, a társamnál bőséggel van légzőgáz kettőnknek is. Ha magamra kell számítani, akkor is csupán 21 méterig kell felúsznom, ahol ismét biztonságos, és bőséges légzőgáz áll rendelkezésemre a saját, teljesen független rendszeremből. És ez fantasztikusan megnyugtató érzés!
Nyugodtan futottam dekóba (bár ez nem volt könnyű a megfelelő fenékgáz használata miatt), hiszen tudtam van egy nagy mennyiségű, kiváló keverék az oldalamon, amivel egyrészt közel lefelezem a dekóidőt, másrészt bőségesen elég a merülés tökéletes, és biztonságos befejezésére.
Bár nem volt optimális, és a kényelmem miatt pár apró módosításra szükség volt, mégis működött a sport mellényemmel a stage palackkal merülés. Meglepő volt számomra, hogy az alupalack szinte alig borította fel az egyensúlyomat, és a mozgásban sem akadályozott annyira, mint tartottam tőle. Beleszerettem ebbe a merülésbe nincs mit szépíteni, ezután ha csak lehet az Adriát (vagy mélyet) így akarom merülni! Biztonságban, nyugodtan, JÓL.

Fontos megérteni, ezzel a tanfolyammal nem fogunk mélyebbre merülni mint eddig, ugyanúgy 40 méter a limit. Amit megnyerünk, az a biztonság, és a merülési idő kordában tartása.
Biztonság, mert a stage palacknak köszönhetően egy teljesen független, igen komoly mennyiségű tartalékgázunk van. Biztonság, mert tudjuk, miként hajtsunk végre helyesen egy dekompressziós merülést.
Merülési idő kordában tartása, hiszen az erősebb dekógáznak köszönhetően jócsán rövidíthetünk rajta. Miközben több időt töltünk a mélyebb zónában, egy 50-es nitrox-szal dekózva -amit egyébként javasolnak is- levegőhöz képest nagyjából a felére csökken a zsilipeléssel töltött idő.

Amíg a hagyományos nitrox tanfolyam a közepes mélységekben eltöltött idő növelésére ideális, a haladó nitrox a mélyebb zónákra és dekós merülésekre lett kitalálva. Életemben nem éreztem ennyire biztonságban magam a vízben, egyáltalán nem okozott kényelmetlenséget a plusz palack, nem igényelt különösebb plusz beruházást sem, hiszen a stage-et reduktorostól tudtam bérelni. A gázfelhasználás sem drága, ellentétben például egy trimix merüléssel. A hátkészülékben lehet levegő is, a stage-ből pedig... egy 7 literes palack EAN50 kettő 40 méteres merülés dekózására bőségesen elég, egy szabvány 12 literes (-nek mondott, valójában 11,1) alupalack akár négy merülésre kitart. Egy hosszú Adriás hétvégére akár itthonról is vihetjük a dekógázt, ha a helyszínen nincs nitrox töltés, de ez szerencsére a legtöbb bázison már nem okoz gondot.

A stage palack nem csak az autós merüléseken lehet társunk, egy repülős útra elég vinni a reduktort (ami, mint tartalék egyébként is hasznos), és a kötélzetet, karabínereket ami pár deka súly. Alumínium 12 literes palackot mindenhol találunk (sőt, jellemzően csak azt) így néhány perc alatt összerakhatjuk bárhol a világon a stage set-et magunknak.

Az advanced nitrox és a bevezetés a technikai merülésbe tanfolyamokat Fazekas Tibor tartotta számomra, amiért nagy köszönet illeti. Ha szeretnél te is elvégezni egy ilyen vagy más technikai tanfolyamot, keresd bátran, jó szívvel ajánlom.

-Sz.K.-


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 178. Garfield33 2010 júl 27. 08:44  
Igenis, óvóbácsi, megyünk a GH-ba, ez a téma úgyis tökéletesen oda való.
 177. pygmy 2010 júl 27. 08:43  
Most mi van, már ovis koromban is búvár szerettem volna lenni. Haladó nitroxos. Meg tűzoltó és katona.
 176. Bunny 2010 júl 27. 08:40  
Nono, fiatalok - emeli fel az óvobácsi az ujját. Ugye tudjátok kispajtások, hogy labdázni az udvaron esetleg a játszósszobában szabad?!
 175. Garfield33 2010 júl 27. 08:23  
Az oviban? No igen, pár hetes emlékek még nagyon élénken élnek az emberben...
 174. pygmy 2010 júl 27. 08:21  
Nem vagyunk egyformák. Magam is haragszom Matyira még mindig, aki az oviban, középső csoportosként egy szép mély vágást ejtett a zöldszínű ceruzájával arcomon. Pedig szépen begyógyult az igazi seb.
A további 173 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés