»» ««

A biodiverzitás nyomában

Tudomány

Újabb érdekességek a Census of Marine Life projekt eredményeiből.

A tíz éve tartó program során számtalan régiót kerestek már fel a tudósok, új, különleges mélytengeri élőlényeket fedeztek fel, és időről időre közzé teszik eredményeiket. Ezúttal a biodiverzitás volt a fókuszban. A vizsgálatok szerint Japán és Ausztrália környékén találták a legtöbb fajt, nagyjából 33,000-féle élőlény van ezekben a vizekben. Ám ez még nem a végleges sorrend, mert olyan izgalmas vizekben még nem jártak, mint az Indonéziát vagy Madagaszkárt körülvevő tenger.

A tudósok a régi és újabb eredmények összevetésével próbálják feltérképezni néhány kiemelt jelentőségű terület (például az Antarktisz, Ausztrália, Balti-tenger, Kanada, Karib-térség, Földközi-tenger, Új-Zéland, Humboldt-áramlat, stb.) élővilágát. Az összesen 25, külön kezelt régióban a fajok száma 2,600 és 33,000 között változik, az átlag 10,750. A fajok között a legnagyobb számban a rákok vannak jelen, ezek a halakkal és a puhatestűekkel együtt a fajok felét teszik ki. Azt is vizsgálták, melyik fajok fordulnak elő a legtöbb területen, és az eredmények szerint planktonok, madarak és tengeri emlősök figyelhetők meg a legváltozatosabb helyeken. A halak közül egy mélytengeri viperahal-féle (Chauliodus sloani) bukkant fel a legtöbb helyen.

Szintén érdekes kérdés az endemikus fajok száma, azaz a csak adott élőhelyen előforduló fajoké. Ezen a téren a valamelyest elszigetelt régiók fölénye a jellemző, így Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika és az Antarktisz vezeti a listát. A Karib-térségben vagy a mediterráneumban viszont jóval kevesebb az endemikus élőlény. A legtöbb invazív faj a Földközi-tengerben él, ezek elsősorban a Vörös-tengerből érkeztek a Szuezi-csatornán át. Ez a nagyjából 600 faj az itt talált fajok nagyjából 4 százaléka.

[ Census of Marine Life ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés