»» ««

Vizát telepítettek a Dunába

Magyarország

Egy szakember szerint a vizák nem maradnak a magyar szakaszon, az akció inkább a figyelemfelhívást szolgálja.

Nem maradnak a Dunában, hanem leúsznak a Fekete-tengerbe azok a vizák, amelyeket a napokban telepítettek a folyóba- nyilatkozta az agromonitor.hu-nak Rideg Árpád, a homokmégyi Rideg és Rideg Fish Farm Kft. ügyvezetője. A napokban először a budapesti folyószakaszon, majd a Győr melletti Vének községnél 100-100 vizát helyeztek a vízbe: négy hónapos, 25 dekagramm átlagsúlyú, 30-35 centiméter hosszú vizák kerültek a Dunába.

Rideg Árpád szerint ezért a mostani telepítések inkább figyelemfelkeltésül szolgáltak ahhoz, hogy kellene egy hosszú távú program, amelynek segítségével a Dunából mára csaknem kihalt tokféléket vissza lehetne telepíteni a folyóba. A korábban őshonos ötféle tokból csak a kecsege maradt meg, míg a viza, a sőregtok, a simatok és a vágótok szinte teljesen eltűnt. A hosszú távú program részeként a Vaskapu-szorosnál hallépcsőt kellene építeni, amelyhez korábban készültek is tervek, de ezek a pénzhiány miatt nem valósultak meg. Ha a lejutásban a halakat a Vaskapu különösképpen nem is akadályozza, a felfelé úszást csaknem teljesen ellehetetleníti, így a vizák az utóbbi évtizedekben legfeljebb elvétve jelenhettek meg a magyarországi folyószakaszon.

Az elmúlt években viszont változott a tokfélék nemzetközi megítélése, ezért több ország is programokat indított a kihalófélben lévő fajok megmentésére, például Romániában vagy Kanadában is. Rideg Árpád szerint a gyér vizaállományra utal, hogy a román halászok a Vaskapu alatti vizekről az idén tavasszal mindössze két nőstény és öt hím vizát fogtak. Ugyanakkor bízik abban, hogy a közelmúltbeli figyelemfelkeltő telepítések hozzájárulhatnak egy magyar toktelepítési program beindításához is. Szerinte minden halfajból 20-30 ezer darabot kellene évente a Dunába helyezni, hogy értékelhető eredményeket lehessen elérni.

[ agromonitor.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés