»» ««

Sikertelen mentőakció

Külföld

Az eltűnt francia barlangi búvárt holtan találták meg a több napos keresés után.

(C) Le ParisienBűvárbalesetekről szóló fórumunkban hívta fel a figyelmet Jules egy épp folyamatban levő mentőakcióra, amit egy eltűnt búvár megkeresésére indítottak. Eric Establie, a 45 esztendős francia barlangi búvár egyedül indult felfedező merülésre a Dragonniere de Gaud nevű barlangban az Ardeche régióban. Ez a technikailag nehéznek számító barlang azért támaszt nagy kihívást a búvárokkal szemben, mert könnyen lecsökken a látótávolság, ráadásul nagy ingadozások vannak a mélységben is, 87 illetve 70 méteres mélységű pontok mellett az ismert végpont 1040 méterre a bejárattól, 42 méteres mélységben van. A búvár a hat órásra tervezett merülésre két scootert, két újralégzőt vitt magával, ám nem tért vissza a megadott időben.

A mentőcsapatok abban reménykedtek, hogy Eric az egyik levegős részben még életben lehet, akár napokkal később is sikerülhet megmenteni (ehhez hasonlóra még Magyarországon is volt példa, az emlékezetes esztramosi balesetnél), tehát azonnal megkezdték a keresést. Brit és svájci búvárok is csatlakoztak a mentőcsapathoz. Nem sokkal később a búvárok azzal a hírrel tértek vissza, hogy 780 méterre a barlang bejáratától egy kőomlás zárta el a barlangot, benn rekesztve a magányosan merülő búvárt, akinek egyik scooterét itt találták meg a kereső búvárok. A látótávolság ezen a részen alig 20-30 centisre csökkent, és a búvárok erőfeszítései a járatban levő akadály eltávolítására nem kecsegtettek gyors sikerrel. Ezért több alternatív útvonalat is próbáltak nyitni, többek között a felszínről. Eközben a búvárok arról számoltak be, hogy a járatot elzáró kőomlásnál egy korábban nem látott palackot fedeztek fel, és kopogó hangokat is hallottak, tehát reménykedtek benne, hogy Eric még életben van, bár a több nap után nyilván az újralégző gázkészlete és a lámpájának eleme erősen megcsappanhatott. Bíztak benne, hogy képesek lesznek vele kommunikálni, ezért egy vízhatlan tartályban többek között rádiót is elhelyeztek a kőomlásnál.

Sajnos minden erőfeszítés ellenére, a több mint egy héten át tartó mentőakció szomorú bejelentéssel zárult: a brit búvárok 70 méteres mélységben élettelen állapotban találtak rá Eric Establie-re, aki megfulladt.

[ forum.caves.org ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés