»» ««

Újabb mélytengeri füstölők

Tudomány

Az egyik legkülönösebb élőhelynek számító füstölőkből több lehet, mint azt korábban gondolták.

A mélytengeri füstölőket (melyekből feketét és fehéret ismerünk) a hetvenes években fedezték fel. Egészen különleges élővilágot találtak itt, ahol nem a fotoszintézissel, hanem vegyi anyagi anyagokból, kemoszintézissel állítanak elő táplálékot az ott élő baktériumok. A James Cook kutatóhajó fedélzetén dolgozó tudósok most újabb mélytengeri füstölőket találtak a Déli-óceán hideg vizében. Három év alatt immár négy ilyet fedeztek fel, tehát úgy fest, nem annyira ritka jelenség ez a tenger mélyén, mint hitték korábban.

Az 520 méteres mélységben levő füstölőket kamerákkal vizsgálták. A három méter magas tornyokból forró víz tör fel, oldalukat pedig fehér baktériumok borítják. Mint ahogy máshol is megfigyelték, a füstölők közelében különleges élőlények élnek. A mostani felfedezés érdekessége az, hogy az Antarktisz közelében elvétve találtak füstölőt, az eddig ismert 250 többsége az óceánközépi hátságok hasadékvölgyeiben van. A kutatók az új füstölők vizsgálatával szeretnének többet megtudni a mélytengeri élet evolúciójáról, a mélytengeri füstölők hatásáról a tengervíz kemizmusára, és a mikrobák diverzitásáról, amelyek egészen eltérő körülmények között élnek a víz alatt.


A hely, ahol a füstölőket találták, még alig ismert. Az Adventure Caldera nevű, kráterhez hasonló terület 3 kilométer széles és 750 méter mély, amit csak a közelmúltban fedezett fel egy brit expedíció. A mostani expedíció honlapján a kutatók igyekeznek sok érdekességet megosztani a közönséggel is.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés