»» ««

Új cápafaj

Tudomány

Az Egyesült Arab Emirátusok vizeiben találtak egy eddig nem ismert kistestű cápát.

Rima Jabado tengerbiológus az utóbbi két évében az Emirátusok vizeiben előforduló cápák katalogizálásával foglalkozott. Az egyedinek tűnő cápa Ras Al Khaimah-ban került elő. A fiatal biológus azonnal izgalomba jött, amikor felfedezte a fogak és a szájforma különbözőségét más ismert fajokétól. Csak kevés ilyen különleges cápát talált eddig, és egyik sem nőtt túl nagyra: maximum 70 centisek voltak a példányok. A genetikai vizsgálatok elvégzése után megosztotta eredményeit a nagyvilágban dolgozó kutatókkal.

A Libanonban született, de kanadai állampolgár Rima Jabado tudja, hogy saját maga nem igazolhatja egy új cápafaj létét, ehhez a tudományos közösség általi elismerés kell. Akár 2-3 évbe is beletelik, amíg lezajlik ez a folyamat. Természetesen bizakodik benne, hogy nem tévedett, és már a névadásra gondol. Akár a saját nevét is adhatná az új cápának, de talán még hasznosabb lenne, ha aukciót hirdetnének a névre, és a befolyó pénzt a kutatásra fordíthatnák, vélekedik.

Az új fajok felfedezése nem szokatlan manapság, nem csak cápák, hanem korábban ismeretlen halak vagy például korallok kerülnek elő. A tenger élővilága nagyon változatos, rengeteg az alig ismert terület, és amikor elkezdenek a kutatók vizsgálódnak, folyamatosan bukkannak fel új fajok. Márciusban például a pörölycápák közeli rokonát találták meg Brazíliában, tavaly pedig összesen négy új cápafajt fedeztek fel. A folyamat gyorsul, az utóbbi évtizedben a korábbi időszakhoz képest többszörösére nőtt a felfedezések száma.

A tudós eredményeiről egy környezetvédelmi témájú programon szólalt fel, ahol ott volt Mike Rutzen, a neves szakértő is. ő inkább a fehér cápás filmjeiről ismert, de Rima Jabado eredményeire is kíváncsi volt. Elmondása szerint szükség van az ilyen munkára, hogy többet megtudhassunk a cápákról- amit jobban ismerünk, azt jobban tudjuk védeni. A fiatal tengerbiológus eddig 30 cápafajról gyűjtött adatokat az Emirátusok vizeiből: pörölyök, szirtcápák, bikacápák is voltak közöttük. Ám Mike Rutzen itt aligha tudna kedvenc nagy fehérjeivel merülni, mert ilyen nem él ezen a környéken.

[ thenational.ae ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés