»» ««

Az optikai TTL és a Nikon D7000

Fotózás
2/3. oldal


Albumhoz klikk a képre.
Pár éve a kompakt gépeknél már megjelent az optikai kábelen történő jeltovábbítás, amikor a gép belső vakuja elindította a külső vakut, de a teljesítményét még manuálisan kellett szabályozni. Előnye az volt, hogy elektronika nélkül egy egyszerű fénykábelen keresztül használhatóvá tett külső fényforrásokat. Kisvártatva megjelentek egy taiwaini gyártónál, a Nauticamnál a DSLR-hez készülő tokok, melyek optikai csatolóval lettek ellátva, előrevetítve a módszernek a létjogosultságát a felső kategóriás gépeknél is. Így lehetővé vált a gyári TTL vakuvezérlés használata a víz alatt is teljes szabadsággal, amelyet S-TTL névre kereszteltek. Kissé szkeptikusan fogadtam ezt a lehetőséget, nem bíztam benne, hogy kellően gyorsan fog reagálni, és azt gondoltam hogy instabil lesz majd vezérlés a belső vakuról, így hamar lemerül a gép belső akkumulátora. Ilyen előzményekkel készültem a tesztre, és azért a biztonság kedvéért a kéthetes szudáni utamra bepakoltam a régi Ikelite vakujaimat normál szinkron kábellel, minden eshetőségre felkészülve.

Ezek után nézzük, milyen rendszer is került a víz alá: Nikon D7000, Subal tok, Inon Z-240-es vakuk, optikai kábel, ultralight karok. A fényképezőgéppel nem is szeretnék sokat foglalkozni, rengeteg teszt fellelhető a neten, csak annyit mondanék, hogy személyes véleményem szerint ez a gép szinte minden szituációra megfelel bármelyik víz alatti fotós számára. A tok az osztrák Subal cég gyártmánya ami a víz alatti fotózásban kiemelkedő minőséget produkált az elmúlt évek során, ami ezen a tokon is megmutatkozik. Az összes gomb és funkció elérhető "kivülről" a tokon ergonomikusan kialakítva, hogy akár kesztyűben és a keresőbe nézve is könnyen kezelhető legyen minden. Néhány bonyolult megoldást is jól oldottak meg, például a belső vaku ki-be nyitása és a live view gomb kialakítása mind tökéletesen működödnek. Sea&Sea típusú optikai (használat során a belső vaku fénye csakis az optikai csatlakozón jut ki a tokból) és normal Nikonos V vaku csatlakozóval van ellátva, 45 fokos külső keresővel. Amennyiben elektronikus vakuszinkron kábelt szeretnénk használni, akkor a vakukat manuális üzemmódban használhatjuk.

A vakuk Japánból érkeznek az Inontól, ezek komoly elismerést vívtak ki az elmúlt időben a kompakt méretükkel és megbízhatóságukkal a fotósok körében. A vaku 4 db AA méretű ceruza elemmel működik vagy akkumulátorokkal, LED pilot fénnyel, optikai és normal csatlakozóval is el van látva (ebben az esteben csak manuális vakuvezérlés használható)- hihetetlen az ebből a kis méretből kihozott komoly teljesítmény. A megszokott karrendszerhez pontosan csatlakozik az 1" gömbbel felszerelt vaku. Mint minden teszt, ez is otthon az asztalon kezdődik: összerakom a felszerelést, keresek valami jó tesztábrát, lehetőleg minél több színnel és nagy kontrasztkülönbségekkel. Első expozíció, látom hogy mind a két vaku villan, nyitok a rekeszen, újabb expo, majd nézem a képet- tökéletes. Elindulok a másik véglet felé: f20 és még mindig hibátlan. Kissé le vagyok döbbenve az eredményen, mind a gyorsaságon, mind azon hogy mennyire hibátlan. Elkezdek sorozatot lőni, tíz képig meg sem állok, az eredmény: mind jó. Felvillanyoz a lehetőség, ám úgy vélem, igazán majd a víz alatt derül ki, mennyire is müködik a rendszer.


Az írás a következő oldalon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. yxygan 2012 jún 14. 22:14  
Tanulságos cikk, szöget is ütött a fejembe. Mindjárt fel is buzdultam és kutakodtam a neten egy kicsit és kérdezném a tisztelt fórumozókat, hogy az Ikelite AF35-ös kompaktokhoz való vakuval van-e valakinek gyakorlati tapasztalata? S ha igen, megosztaná velem? előre is köszönöm, yx.
 13. Speibl 2012 jún 12. 16:12  
Jé..... most is van. :))))

630 £,
nem olyan drága :)))))
 12. Zook 2012 jún 12. 16:06  
asszem most is van, csirriardokert...

 11. Speibl 2012 jún 12. 15:49  
Ha jól emlékszem a Subal gyártott anno, (vagy 5-6 éve)
az SB-80-as-ashoz tokott, és még működöött is.

:))))
 10. Zook 2012 jún 12. 15:41  
zook erti :)

A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés