»» ««

Az optikai TTL és a Nikon D7000

Fotózás
3/3. oldal


Albumhoz klikk a képre.
Az első merüléshez a már jól megszokott és kedvenc objektívemet választom, a Tokina 10-17-est. Az első képeknél a szudáni vizekben töménytelen mennyiségben előforduló színes lágykorallokkal kezdek, nagy előnyük hogy látványosak és a nap könnyen belekomponálható képbe, és persze nem mennek sehová... Gyors komponálás után élesség, fénymérés rendben, vakuhoz 0.0 kompenzációt társítok, majd exponálok: az eredmény hibátlan, nézem a hisztogramot, rendben van. Indulásnak nem is rossz, nézzünk más, nehezebb témát. Mintha arra várnék hátha megjelenik valami hiba, mert eddig a rendszer "állja a sarat". A makrélaraj nehéz feladat elé szokta állítani az elektronikát, hiszen az ezüstösen csillogó halak könnyen túlexponálhatóak. Beállítom a vakuk pozícióját, szerencsére közel engednek, exponálok párat majd kissé visszahúzódok, és a tökéletes végeredményt nézegethetem.

Már csak egy dologra vagyok kíváncsi: makró fotózásnál hogyan is működik a rendszer. Éjszakai merülés jön, 105 micro objektívet választok. A vakuba beépített LED jó szolgálatot tesz, bár kissé koncentrált a fénye, de a hozzá járó diffúzor és piros takaró hasznos lehet félénk élőlények megközelítésekor. Egyik kedvenc témámmal kezdek: az alvó papagájhalak részleteinek a fotózásával, hihetetlen színek és formák fedezhetőek fel ezeken az állatokon. A rendszer ismét hibátlanul működik- úgy érzem magam mintha felszínen fotóznék egy gyári rendszervakuval, egyszerűen nem tud hibázni. Az egyik félelmem az volt, hogy a belső vaku használat miatt túlmelegedhet és hamar lemerül a gép akkumulátora. Három napi használat után még 28 százalékot mutatott az akkumulátor, noha eddigre már 901 képet exponáltam. Szintén hihetetlen volt, hogy a vakuban lévő AA akkumulátorokkal 5-6 merülést végig tudtam fotózni úgy, hogy a végén sem merült le, így már csak rutinból töltöttem a nap végén. A két hét alatt egyszer sem fordult elő, hogy bármi kommunikációs vagy túlexponálási hiba történt volna. Létezett egy gomb amit érdekes módon szinte elfelejtettem hol van: ez a vaku kompenzáció. Hogy valami negatívumot is említsek, az elmúlt években nagy teljesítményű vakukat használtam -Subtronic NOVA, Ikelite DS161-, és az Inon teljesítménye alulmarad az említett típusokhoz képest. Ez annyi hátránnyal párosul, hogy jobban kell a vakukat pozicionálni, illetve szűk rekesz használata mellett a nagylátószögű felvételeknél korlátozottan használhatóak. Azonban átlagos szituációknál a vakuk mindig elegendő teljesítményt nyújtottak. A mai fejlesztésű gépek ISO teljesítménye már kiváló, így ez a kis hiányosság könnyen kompenzálható.

A D7000 videó funkcióját is kipróbálhattam, össze is vágtunk egy kis filmet hogy bemutassuk, mit tud a gép.


Általában egy ilyen teszt végén mindig felmerül a kérdés: szeretném-e ezt a rendszert hosszú távon használni? A válasz egyértelműen IGEN, mind a gépváz teljesítménye és mérete ideális választás lehet a víz alatti fotósoknak, a vaku mérete pedig szintén imponáló és előnyt jelenthet repülős utazások alkalmával. Úgy vélem, ha igazi TTL-t szeretnék, akkor az optikai megoldás lehet a kulcs a jövőben.

Írta és fényképezte: Selmeczi Dániel
www.selmeczidaniel.com
A tesztelt termékekkel kapcsolatos tanácsadás illetve értékesítés: www.fotosub.hu

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. yxygan 2012 jún 14. 22:14  
Tanulságos cikk, szöget is ütött a fejembe. Mindjárt fel is buzdultam és kutakodtam a neten egy kicsit és kérdezném a tisztelt fórumozókat, hogy az Ikelite AF35-ös kompaktokhoz való vakuval van-e valakinek gyakorlati tapasztalata? S ha igen, megosztaná velem? előre is köszönöm, yx.
 13. Speibl 2012 jún 12. 16:12  
Jé..... most is van. :))))

630 £,
nem olyan drága :)))))
 12. Zook 2012 jún 12. 16:06  
asszem most is van, csirriardokert...

 11. Speibl 2012 jún 12. 15:49  
Ha jól emlékszem a Subal gyártott anno, (vagy 5-6 éve)
az SB-80-as-ashoz tokott, és még működöött is.

:))))
 10. Zook 2012 jún 12. 15:41  
zook erti :)

A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés