»» ««

Korallok a mélyben

Tudomány

A tudósokat meglepte, hogy 100 méternél is mélyebben folytatódnak a Nagy Korallzátony korallmezői.

A kedvtelési búvárok által elérhető mélység többszörösében virágzó koralltelepeket találtak a kutatók távirányítású robotok segítségével. A Leptoseris korallok 125 méterrel a tenger felszíne alatt élnek, amit a kutatást vezető Pim Bongaerts, a University of Queensland szakembere elképesztőnek nevezett.

A korallpolipok, amelyek algákkal szimbiózisban élnek, általában a sekély, napfényes vizekben élnek, hiszen az algák fotoszintéziséhez szükség van a nap sugaraira. A felfedezés azt bizonyítja, hogy a korallok a korábban ismertnél mélyebben is képesek megélni, ami ellentétben áll az eddigi ismeretekkel.

A 125 méteres mélységben élő korallok csak a Nagy Korallzátony térségében voltak meglepőek, máshol már találkoztak mély vizekben élő korallokkal. Ilyen hely például a Mexikói-öböl, ahol a kutatók Lophelia pertusa fajba tartozó korallokra bukkantak 799 méteres mélységben, de ezeknek nincs szükségük a nap fényére. Puerto Rico közelében viszont a naptól függő korallokat találtak 150 méteres mélységben.

Az ausztrál vizekben dolgozó kutatók a Ribbon Reef külső oldalán egy meglepően nyugodt napon tudták a vízbe engedni a távirányítású robotot. Nem volt könnyű dolgok, ugyanis mintát is szerettek volna venni a Leptoseris korallból. Agancskorallt is találtak a nagy mélységben. Bongaerts szerint ez a felfedezés ismét arra hívja fel a figyelmet, milyen keveset tudunk a zátonyról és mennyi mindent kell még felfedezni. Amit megtudhatnak a mély vízben talált korallokról, az biztosan bővíti az ismereteinket a sekély vízben élő veszélyeztetett korallfajokról. A Nagy Korallzátony ugyanis sajnos pusztulóban van, állítólag az utóbbi 27 évben a fele eltűnt a virágzó korallmezőknek. Ezért többek között a felmelegedés vagy a töviskoronás csillagok elszaporodása a felelős.

[ livescience.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés