»» ««

Átlátszó vérű hal a tokiói akváriumban

Tudomány

A rejtélyes mélytengeri jéghalfaj az Antarktisz ezer méter mély vízeiből származik.

Az akváriumot magában foglaló Sea Life Park szakemberei szerint a Chionodraco hamatus nevű állatfaj vére azért átlátszó, mert nem rendelkezik a hemoglobin nevű proteinnel, amely a gerincesek testében az oxigént szállítja a tüdőkből vagy a kopoltyúkból a test többi részébe, s egyúttal a vér vörös színéért is felel.

Kutatók elmélete szerint a világ egyetlen ismert, hemoglobinnal nem rendelkező gerincese nagyméretű szívének köszönhetően, hemoglobin helyett vérplazmát felhasználva képes keringetni az oxigént szervezetében. Emellett állítólag különleges, pikkelymentes bőrén keresztül is képes oxigénhez jutni.


A két példánnyal - egy hímmel és egy nősténnyel - rendelkező tokiói akvárium az egyetlen hely a világon, ahol fogságban megtekinthető a különleges faj, amely hidegtűrésével is meglepte felfedezőit. Az antarktiszi vizekben ezer méter mélyen élő állat természetes környezetében ugyanis mínusz 1,8 Celsius-fok a tenger átlaghőmérséklete, amelyen a mínusz 0,9 fokos fagyáspontú halvér elméletileg meg kellene, hogy fagyjon. Kutatók szerint a jéghalak fagyálló hatású fehérjék előállításával kerülik el, hogy szó szerint jéggé váljanak.

Az ugyanakkor mind a mai napig nem világos, hogy a Chionodraco hamatus véréből miért hiányzik a hemoglobin, illetve milyen evolúciós folyamat során vesztette el és helyettesítette a más gerincesek számára elengedhetetlen fehérjét a faj. A tokiói akvárium munkatársainak reményei szerint a rejtély megoldásában segíthet, hogy az ott élő két példány januárban párzott, ezért tovább tudják majd tanulmányozni a különleges fajt.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Káplán 2013 ápr 09. 16:33  
Végtelen bölcsességed megvilágosítja botor elménket. :) Köszönjük Mester.
 1. Luciferin 2013 ápr 09. 15:45  
Nem mintha értenék az anktartiszi halakhoz de azért pár megjegyzést ha szabadna tennem. Ezek a halak nem éppen az élénk anyagcseréjükről híresek. Szóval nagyon sok oxigént nem igényelnek. Hidegben a gázok oldhatósága nagyobb a folyadékokban mint melegben. Tehát ennek a fajnak az oxigén igénye simán fedezhető ezzel a nagyon hideg folyadékkal amit vér helyett tart. Viszont egy csomó energiát megtakarít azzal, hogy nem kell egy olyan bonyolult nagy molekulát előállítani mint a hemoglobin.
Legalábbis régen egy szenzáció hajhász ismeretterjesztő cikkben valami ilyesmit olvastam.
:-)

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés