»» ««

Római roncsot találtak

Külföld

A közel kétezer éves hajó maradványai közt nagyon sok amfora nyugszik.

Liguria tartományban, Varazze város közelében találták meg a maradványokat, amikről úgy gondolják, hogy egy római kori kereskedőhajóé lehetnek. A halászok már évek óta találtak a hálókban agyagcserepeket, és ezért kezdtek kutatásba a rendőrség búvárai. Úgy vélik, a roncs az egyik legjelentősebb római kori lelet lehet amit az utóbbi időben találtak.

A roncsról azt mondják, hogy nagyon jó állapotban maradt meg, mivel az üledék konzerválta a hajótestet, és persze el is rejtette a kincsvadászok elől. Gyakorlatilag az is lehetséges, hogy a hajó teljes egészében megtalálható az üledékbe ágyazódva. Az eddigi felmérések alapján azt gyanítják, valamikor az időszámításunk előtti vagy utáni első században került a tenger fenekére a hajó.

A régészek bíznak benne, a páratlan lelőhelyen talált maradványok vizsgálatával sokat megtudhatnak a korszak kereskedelmi hajózásáról. Azt gondolják, Spanyolország és Olaszország között szállíthatott a hajó, aminek a fedélzetén kétszáznál is több amfora volt, bennük halat, bort, olajat és búzát szállították. A hajót felfedező búvárok szerint talán még a maradványok kiemelése is megvalósítható lenne, de nyilván nagyon összetett és nagyon drága műveletre lenne szükség ehhez. Most viszont még a tenger fenekén kell megőrizni a maradványokat, a helyszínt folyamatosan vigyázza a rendőrség, hajók még csak meg sem közelíthetik.

[ xray-mag.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés