»» ««

Egy baleset elemzése

Külföld

A tavaly karácsonykor merülés közben elhunyt búvárok túl mélyre mentek.

Floridában, az Eagle Nest Sink üregrendszerben vesztette életét év végén apa és fia. A 35 esztendős Darrin Spivey-t nagyjából 37, a 15 esztendős Dillon Sanchez-t 20 méteres mélységben találták meg a mentőbúvárok, de már nem lehetett rajtuk segíteni.

A rendőrség most nyilvánosságra hozta, mit állapított meg a vizsgálat. Az már eddig is ismert volt, hogy Spivey nem rendelkezett barlangi búvári képesítéssel, fiának nyílt vízi vizsgája sem volt. A vizsgálat szerint a búvárok palackjai teljesen üresek voltak, gyakorlatilag mind a kettejüknek elfogyott a levegőjük. A műszerek szerint 233 láb, azaz 70 méter mélységben voltak, ami messze több annál, mint amit levegővel merülő kedvtelési búvárok számára ajánlanak. Ehhez a merüléshez már trimixet kellett volna használniuk, de a búvároknak ehhez nem volt képzettsége.

Valószínűleg a búvárok az üregben nézelődve egyszerűen nem figyeltek kellően, nem volt rutinjuk az ilyen mélységű behatolásos merülésben, és a levegő elfogyott. Az apa szájában nem volt ott a reduktor, amikor megtalálták, ezért azt gyanítják, előbb fia levegője fogyott el, és apja sajátját akarta vele megosztani. Ám ekkor talán már késő volt, mert Dillon pánikba esett, elkezdett a felszín felé úszni, semmire nem ügyelve. A mentőbúvárok szerint hiányzott a reduktora csutorája, és a maszkja is a nyakában volt, nem az arcán. A felszínen nem csak azt látták a mentőegységek, hogy a palackjaik üresek voltak, a lámpáik eleme is teljesen le volt merülve.

Spivey menyasszonya, Holly King elmesélte, hogy reggel hétkor indultak el a búvárok Karácsony napján, hogy merüljenek a Buford Springben. Ám aznap ott nem lehetett búvárkodni, ezért mentek át az Eagle Nesthez. Spivey azt ígérte, merülés után majd telefonál. Utoljára délelőtt 11-kor láttak merüléshez készülődni a két búvárt, Holly King délután háromkor riasztotta a hatóságokat. ő maga is a helyszínre autózott, de csak a búvárok autóját találta ott. Az esti órákban hozták a felszínre a két áldozatot.

A tapasztalt búvárok szerint a felszereléssel nem volt baj, de a búvárok képzettségével, rutinjával annál inkább. Az Eagle Nest Sinknél senki nem ellenőrzi a búvárok képzettségét, mindenki szabadon merülhet. Noha a száz méteres mélységű merülőhely veszélyeit nem képes mindenki felmérni, a hatóság nem változtat a szabályokon. Érkezett ugyan egy kérés, hogy zárják le a merülőhelyet, de emellett sokkal több olyan, ami kérte, hogy ne szüntessék meg a búvárkodás lehetőségét.

[ tbo.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2014 már 21. 13:12  
Szerintem inkább túl messzire.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés