»» ««

Új mesterséges zátony Ausztráliában

Külföld

Folytatódik a búvárlátványosságként szolgáló hajók elsüllyesztése. Ezúttal a HMAS Brisbane merült a víz mélyére, hogy merülhető legyen...

34 év szolgálat alatt a HMAS Brisbane soha nem találkozott olyan ellenséggel, aki kárt tudott volna benne tenni. Ám a napokban alig néhány másodperc alatt a tengerfenékre juttatta gondosan időzített robbanások sorozata. Július 31. délelőttje óta a kiszuperált hadihajó új szolgálatot teljesít - ami nagyjából 500 évig tart majd -, merülőhely és mesterséges zátony lesz.

Több száz hajó és egy tucatnyi repülő fedélzetéről nézték az érdeklődők az eseményt, és természetesen ezrek látták a partról is, ahogy a Brisbane eltűnik a habokban. Köztük volt néhány a HMAS Brisbane-en szolgáló tengerész is, akik a hajó két vietnami küldetésén is részt vettek, és büszkén meséltek az "Acélmacskán" töltött napjaikról. Bár ők azt mondták, boldogok amiatt, hogy turistalátványosság lesz a hajójuk, néhányan könnyes szemmel nézték a süllyesdést.

Kerry Kerr, aki szintén a hajón szolgált, arról beszélt, hogy vegyes érzéseket szül a hajó elsüllyesztése a korábbi legénységben, főleg azokban, akik háborúban is szolgáltak rajta: "Mindenkinek, aki a haditengerészetben szolgált, van egy különleges hajója. Ha háborúba mentek rajta, akkor attól lesz különleges. A 7000 ember többsége számára, aki szolgált rajta a 34 év alatt, örömteli pillanat az, hogy merülőhely lesz a hajó, hiszen így fennmarad a neve."

Ralph Derbidge, aki kapitánya volt a hajónak, sokkal szívesebben veszi azt, hogy búvárok látogatják majd a roncsot, mint ha feldarabolták volna ócskavasnak: "Nem úgy gondolok a mára, mint egy szomorú napra. Boldog vagyok, mert pontosan tudom, hol és mi történik vele. El tudom mesélni az unokáimnak."

A kanadai robbantási szakember és mesterséges zátony tanácsadó, Roy Gabriel, aki a HMAS Brisbane végső helyre szállítását felügyelte a Mooloolabától 5 kilométerre eső helyre, arról számolt be, hogy a roncsot megvizsgáló búvárok szerint tökéletesen egyenesen nyugszik a tengerfenéken.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Xicoténcatl C-53 / USS Scuffle Wreck

Mexico

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés