»» ««

Ausztráliában régi búvárfelszerelésekkel merülnek

Külföld

A Historical Diving Society Australia tagjai életben tartják a régi búvár technológiákat, és aktívan használják is őket.

A legtöbb embert félelemmel töltené el a kilátás, hogy életét olyan búvárfelszerelésre bízza, amely a második világháború idején volt forgalomban. De Steve Simmons és Jeff Maynard, a történelmi búvárkodás szerelmesei teljes mértékben megbíznak az antik felszerelésükben.

Ellentétben azzal, amit sokan gondolhatnak, ha ránéznek ezekre a ruhákra, ezek a rajongók szerint nemcsak ugyanolyan biztonságosak és praktikusak, mint modern társaik, hanem lehetővé teszik a búvárok számára, hogy "hosszú ideig" maradjanak a víz alatt.

"Még ma is használják őket. Az emberek azt mondják: "Ó, a régi rézsisakok. Mikor hagytátok abba a használatukat?" - mondta Maynard. Nem hagytuk abba, még mindig használjuk őket. Beszéltem egy kínai úriemberrel, aki Kínában gyártja őket, és még mindig használják. Azt mondta, hogy évente több ezret adnak el a kínai haditengerészetnek.

Az összesen 80 kilogrammot nyomó, rézből és ónból kézzel fonott Desco Mark V amerikai haditengerészet mélytengeri búvárfelszerelésének másolatát, amely ólomcsizmából, súlyövből és sisakból áll, 1942 óta folyamatosan gyártják. A ruhát egy hiteles, kézi meghajtású, 1946-os Siebe Gorman légpumpa egészítette ki, amely még eredeti, működőképes állapotában volt.

"Minden adandó alkalommal merülünk, ami nem sok, talán évente kétszer-háromszor, de alig várja, hogy újra merülhessen benne" - mondta Simmons úr.

Bár a modern búvárfelszerelések, mint az sűrített levegős palackok és a neoprén búvárruhák a nagyközönség szemében feleslegessé tették a vászonruhát, az ólomcsizmát és a fémsisakot, a hobbista búvárok használatban tartják az ereklyéket.

"Valószínűleg ez egy kihalófélben lévő művészet. Ha a hozzánk hasonló emberek nem tartják életben, akkor eltűnik" - mondta Mr Simmonds. Három évtizeddel ezelőtt egy rajongókból álló csoport megalapította a Historical Diving Society Australia - Pacific (HDAP) nevű szervezetet. Az alapító tag, Jeff Maynard szerint az emberek továbbra is vonzódnak ehhez a "különc" gyakorlathoz.

"Az embereket általában vonzza a nosztalgia egy formája, gondolom, ugyanazért, amiért az emberek régi órákat vagy régi emléktárgyakat gyűjtenek mindenféle területen" - mondta. "Van az a kellemes érzés, hogy valahogyan kötődsz a múlthoz, hogy tudod, hogy olyasmit csinálsz, amit 150 évvel ezelőtt is csináltak az emberek."

A HDAP tagjai minden év júniusában a Victoria állambeli Portlandben gyűlnek össze az éves történelmi búvártanfolyamra. A hivatalos tanfolyamot hat és 12 ember végzi el, miközben akár 50-en is összegyűlnek, hogy megosszák egymással tudásukat, felszerelésüket és a hobbi iránti szenvedélyüket.

Két " segítőre" van szükség, hogy minden búvárt sűrű vászonruhába, ólomcipőbe, rézsisakba, övekbe és hámokba öltöztessenek. A sisakba egy légtömlőn keresztül levegőt pumpálnak, amely ezt követően felfújja a vászonruhát, és a tengerben lebegővé teszi azt. Ennek ellensúlyozására a búvárokat több mint 80 kilogrammos súlyokkal szíjazzák, hogy lehetővé tegyék számukra az óceánfenék felfedezését.

A búvárkodással ellentétben, ahol az ember maszkot és reduktort visel, a történelmi sisakban a búvárt levegővel és kommunikációs vezetékekkel ellátó vezetékek vannak, ami azt jelenti, hogy a búvár normálisan lélegezhet és beszélhet.

"Bizonyos szempontból más és korlátozó, de sokkal szabadabb és érdekesebb élmény, mint a többi" - mondta Simmons úr. "Teljesen más, mint a búvárkodás."

Az egyik modern adaptáció, amely a 20. század technológiai fejlődésének köszönhető, a kommunikációs kábel volt. Az eszköz lehetővé teszi a búvárok számára, hogy a sisakban lévő mikrofonba beszéljenek, és így kommunikáljanak a szárazföldön lévő segítőikkel.

Korábban a búvároknak egy olyan kommunikációs rendszerre kellett hagyatkozniuk, amely a kábelük meghúzásán keresztül történt.

Maynard úr szerint a hobbi neve ellenére a felszerelés nem feltétlenül számít elavultnak. "ma is praktikus, és világszerte sok gyártó még mindig gyártja az összes felszerelést" - mondta. "Azért hívjuk történelmi búvárkodásnak, mert úgy néz ki, de sok szempontból nem ment ki a divatból".

[ www.abc.net.au ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés