»» ««

Fura vésetek az Illes Formigues II roncsában

Külföld

A búvárok ókori római rakományt szednek ki a hajóroncsból - és egyedülálló véseteket találnak.

Évszázadokon át egy ókori római hajóroncs hevert Spanyolország partjainál. Az áramlatok kavarogtak körülötte, és homok halmozódott fel rajta, de az időjárás által megviselt hajó viszonylag épségben maradt fenn, és több egyedi vonással, mint azt a régészek kezdetben gondolták.

Az ókori római hajóroncsot, amelyet a közeli Formigues-szigetek után Illes Formigues II-nek neveztek el, 2016-ban fedezték fel újra - olvasható a Katalán Régészeti Múzeum blogbejegyzésében. A hajó körülbelül 150 láb mélyen fekszik, és évek óta ásatások alatt áll.

Photo: Catalan Archaeology Museum

A legutóbbi akció során a búvárok 34 ősi kerámiaedényt távolítottak el a hajó tatjából, és egyedi jeleket találtak alatta - írta a múzeum április 11-i bejegyzésében az X-en, a korábbi Twitteren. A véseteket római számsorozatként azonosították - közölte a múzeum. Egy fotón a fadeszkákon a "DV", azaz 505, és a "VI", azaz hat betű látható.

Az El Nacional katalán hírportál egy harmadik római számsorozatról, "DVI" vagy 506-ról számolt be a kétezer éves hajón. A jelek egyedülállóak, és a múzeum szerint más ókori hajóroncsokon nem találtak még ilyet a Földközi-tengeren. A múzeum régészei azt gyanítják, hogy a római számok a hajó egyes deszkáinak azonosítására szolgáló címkék voltak, amelyek a hajósokat segítették a hajó karbantartásában vagy építésében. Hasonló eljárást ma is alkalmaznak - számolt be az El Nacional.

Photo: Catalan Archaeology Museum

Az Illes Formigues II. feltárása még folyamatban van. A régészek remélik, hogy jobban megismerik az ókori római hajót, annak rakományát és egyedi jelöléseit. A Formigues-szigetek Katalóniában, Spanyolország északnyugati partjainál, Barcelonától mintegy 60 mérföldre fekszenek.

[ news.yahoo.com ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés