»» ««

Open water technikai búvár?

(Hirdetés)
1/3. oldal

DIR, GUE, Halcyon, hátlebegtetős felszerelés és egyéb "technikai" dolgok - hogy jön ehhez egy kezdő búvár? Pedig nem is biztos, hogy olyan távoli dolgok ezek.

Legtöbb búvár elkülöníti a "hagyományos" és a technikai felszereléseket azzal, hogy az első a kedvtelési búvár kategória, a másik meg a technikai merülés megszállottjainak területe.
Hagyományos felszerelés alatt értjük a hátul és oldalt emelő-térfogatú mellényeket, illetve az átlagos, alsó-középkategóriás reduktorokat. "Hagyományos" kezdő búvárunk felszerelésén elvétve találunk bóját, orsót, lámpát, uszonya egy a sok közül, a felszerelése is ad-hoc jelleggel van elhelyezve. Hiszen ő csak hobbi búvár, miért venne hátlebegtetős mellényt, és egy bója fellövéssel is inkább magát veszélyezteti. Na, ezek azok a sztereotípiák, amiket megpróbálunk eloszlatni.

Kétségtelen, hogy az egész DIR módszertan, a GUE szervezet vagy akár a Halcyon termékek eredetileg speciális feladatok és kihívások miatt keltek életre. Az alapítók olyan több órás zárt téri merüléseket hajtottak végre, ahol kilométerekre hatoltak be a floridai karsztbarlangokba, a merülési mélység pedig nem ritkán a 100 métert is elérte. Mivel nem találtak olyan felszerelést, ami nekik megfelelt, elkezdtek sajátot fejleszteni és agyalni, hogyan lehetne okosan elhelyezni dolgokat, hogyan kéne optimálisan merülni. A felszerelés lett a Halcyon, a felszerelés konfiguráció a DIR, az oktatással és kutatással foglalkozó nonprofit szervezet pedig a GUE.

Mi köze egy hobbibúvárnak ezekhez a felfedező búvárokhoz?

Nagyon leegyszerűsítve az, hogy a hobbibúvár érdeke azonos a DIR alapfilozófiával. Miért lenne jó nekünk az, hogy a felszerelésünk összevissza lóg rajtunk, uszonyozunk, mint egy őrült, mert magas közegellenállásunk és rossz testtartásunk miatt toljuk a vizet, és így tovább, amikor ezt tehetnénk jól és könnyen is?

A DIR azt mondja, legyél áramvonalas a merülési irány felé, ne lógjon semmi rólad. Ez nekünk is nagyon jó, kevesebb energia kell a haladáshoz, hiszen az erőlködés túlzott energiafogyasztáshoz és kényelmetlenséghez vezet, ahonnan egyenes az út a stresszhez, a kifáradáshoz, nem ritkán a pánikhoz. A DIR azt mondja, ne legyen felesleges cucc rajtad (ami nem kell, azt hagyd otthon), de legyen nálad minden, amire szükséged lehet a merülésen. Hát ez sem tűnik ellentétesnek a mi érdekeinkkel, ugye? A DIR alapgondolatát kiválóan jellemzi a rövidítés is: Doing It Right, azaz "Csináljuk jól!".

Vegyünk tehát sorra néhány alapvető felszerelést, és nézzük meg, miért érdemes elgondolkoznia egy nem technikai búvárnak - legyen az akár teljesen kezdő - a DIR által ajánlott felszereléseken, módszereken.

Kiegyenlítő térfogat, mellény, BCD - ki hogy ismeri

Normál, nem hátlebegtetős mellényeknél a levegő a hátsó és oldalsó részben található. Bár a mai, modern felsőkategóriás felszereléseknél már olyan rendszereket alkalmaznak, amelyek csökkentik ezt az érzést, ezek a mellények felfújva többé-kevéssé összeszorítják az embert. Emiatt - főleg egy kezdő - búvár nem érzi magát komfortosan, nem elég a víz, mint idegen közeg körülötte, még a mellény is klausztofóbiás érzést okozhat. Diszkomfort érzés, stressz, pánik - gyorsan bejárható út.

A DIR által javasolt Halcyon rendszer (MC - Multifunction Compensator) hátlebegtetős, ami azt jelenti, az összes levegő a hátunkon található, a testünkre háttámla és hevederek segítségével rögzítődik. Így levegő nincs a tested körül, ami szorítana, illetve a kialakítás miatt már egy kezdő búvár is a víz alatt automatikusan ideális, vízszintes helyzetet vesz fel. Emiatt az uszonytartása is helyes lesz, test vízszintes, láb térdben behajlítva, uszony fent. A DIR egyik legfontosabb elve az áramvonalasság, amely segít abban, hogy takarékoskodjunk az energiával, és a merülés élményére tudjunk koncentrálni. Egy ilyen rendszer használata semmivel sem bonyolultabb a hagyományos mellénynél, tehát akár kezdők számára is megfelelő.

A hevederrendszer több ponton rögzíti a háttámlát és az arra rögzített lebegőtérfogatot (wing), no és persze a palackot. Van egy hátizsák-szerű hevederzet ami a deréktól a vállon át megy, egy derékheveder keresztbe és egy ágyékheveder, ami a derékhevederbe csatlakozik. A hevederzet személyre szabott, egyszer kell pontosan beállítani, utána a felszerelés fixen rögzítve lesz a testhez, nem tud elcsavarodni, vagy felcsúszni, mint a hagyományos felépítésű mellények. A hevederek, D-gyűrűk elhelyezkedése később is állítható, így ezeknél a felszereléseknél ismeretlen a méret fogalma, nem lehet például kihízni.

A DIR-es inflátor rövidebb, mint a hagyományos, rugalmas redős csöve van, amely kieresztéskor szükség szerint megemelhető, és sokkal könnyebben megtalálható, ha használni akarjuk.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés