»» ««

A Balaton búvárai

Interjú
1/2. oldal

A Boat Show kiállításon figyeltünk fel az F pavilon sarkában álló mentőautóra, melyen egy nagy Búvárszolgálat felirat állt.

Természetesen kíváncsiak voltunk, kik dolgoznak ezzel a rohamkocsival, ezért leültünk beszélgetni Kováts Norberttel, a Balatoni Vízimentők Búvárszolgálatának vezetőjével.

Mit is takar a Vízimentők Balatoni Búvárszolgálata elnevezés? Mi a búvárszolgálat feladata?

A Vízimentők Balatoni Szakszolgálatát 1999-ben hívták életre, és a Balaton mentén fejti ki tevékenységét. Nagyjából három fő területre lehet osztani a tevékenységünket, az első az úgynevezett a strandi szolgálat, ez azokat az életmentőket jelenti, akik a parton vannak és dolgoznak. A másik a mélyvízi mentés, öt saját hajónk és öt együttműködő partnerünk van a Balaton különböző pontjain, amivel a mentést tudjuk végezni, és a harmadik a búvárszolgálat. Maga a búvárszolgálat célja, feladata az eltűnt személyek felkutatása, a rendőrség számára keresés, elveszett tárgyak keresése, illetve az olyan eszközmentés, kiemelés, amihez búvártechnika szükséges.

Hány tagja van a búvárszolgálatnak?

Jelen pillanatban tizenöten vagyunk.

Főállásban dolgoztok?

Nem, a búvárszolgálat teljesen karítatív dolog, a tagok nem kapnak fizetést. Az egyesületnek csak pár tagja dolgozik főállásban, akik az adminisztratív dolgokat intézik, a pályázatírástól a tanfolyamszervezésig. Fizetést a strandi vízimentőknek adunk, akiket mi is "bérbeadunk".

Gondolom ez nem egy rendszeres elfoglaltság, hanem ha valamiért szükség van rátok, akkor hívnak benneteket.

Így van. Zánkán van a diszpécserközpont, oda futnak be a hívások. Rádióösszeköttetésünk van a rendőrséggel, tűzoltósággal, mentősökkel. A búvárszolgálat tagjait telefonon vagy rádión értesítjük, ha riasztás van, és aki az adott helyhez a legközelebb van, vagy részt tud venni a feladat ellátásában, azok jönnek. Az adott feladatban való részt vevőket a búvárszolgálat vezetője jelöli ki, a feladat jellegének figyelembevételével. Tehát amikor befut a riasztás a diszpécserközpontba, egy hajó odamegy az ötből, amelyik a legközelebb van a helyhez, utána pedig a búvárszolgálati busz és a búvárszolgálat tagjai szintén odamennek a helyszínre.

Van-e minimális képzettségi elvárás, ha valaki csatlakozni szeretne a búvárszolgálathoz? Egyáltalán van-e erre lehetőség?

Mi nagyon szívesen látunk mindenkit. Ahhoz, hogy valaki a búvárszolgálatnak a tagja legyen, bizonyos dolgoknak meg kell felelni. Egyesületi tagnak kell lennie, és mindenképpen olyan tapasztalatokkal kell rendelkeznie - ez minimálisan haladó búvárkofozatot és 50-100 merülést jelent -, hogy a feladatokat el tudja végezni. De nincs maximalizálva a tagok száma, mindig az adott feladat ismeretében dönt arról a búvárszolgálat vezetője, kikre számít a tagok közül. Ha többen vannak a búvárszolgálatban, mondjuk 40-50 ember, akkor még több ember közül választhat.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés