»» ««
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés

Itt lehet beszélgetni bármiről ami kicsit komolyabb téma, de nem szakmai beszélgetés, mondjuk úgy a DC-s baráti kör (ami nem zártkörű, bárki csatlakozhat!) komolyabb témáihoz. Az öncélú ökörködést ésszerűbb a Gumiszobába címezni. Sehol nem engedélyezett az üzleti jellegű, öncélú politikai vagy vallási, illetve a sértő hozzászólás, amit törölni vagy csonkítani foguk, a fórum nem erre való.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 . . . 707
 1542. DUPLA 2007 aug 07. 13:56  
Kézzel. Finoman morzsolgatva, eleinte apró szívásokal, majd a kellő pilanatban alágyújtva.. Na jó, ezt hagyjuk abba, mert bunny megint kimoderál, hogy eltérek a tárgytól és az egész topicot átküldi a Kovi web site-jára.
 1541. azarabdémon 2007 aug 07. 13:47  
Öööö.... a vizsgatömést hogy érted?
 1540. DUPLA 2007 aug 07. 13:44  
Ha beleegyezel -persze a forrás és a szerző pontos megjelölésével- a 1532-t egy az egyben beemelném a MASTER kurzus elméleti tananyagába, (a tesztkérdéseket dolgozd ki) sőt  a nyílt vizi vizsga is egy vizsgatöméssel záródna. Mit szólsz?
 1539. Garfield33 2007 aug 07. 13:38  
Köszönöm a dicséretet, megérdemlem.
Mellesleg a töltést már megoldottuk, a kompresszor beszívócsonk mellett szoktunk füstölni...
 1538. DUPLA 2007 aug 07. 13:35  
Ha ezt a szösszenetet egy kicsit kibontod, és kiadod, tuti bestseller lesz! Gondolkodj el hogyan lehetne esetleg pony palackban a víz alá is levinni egy kis sisha kivonatot (az összetevők parciális nyomásaitt is kell számolni, nehogy megártson) ez önmagában egy Cousteau-díj. Végre mi magyarok is hozzátehetnénk valamit a modernkori búvárkodás technikai fejlődéséhez. Lehetne a neve Stefi-stich, vagy Sisha Garfieldter!
 1537. Bunny 2007 aug 07. 11:22  
Valószínűleg az enter paragrafus (P) volt, azokat kivágja. A br-eket nem bántja amúgy.
 1536. Bunny 2007 aug 07. 11:21  
Átrágtam magam csekély írásodon :) Szóval azt mondod a luk mennyiség/méret nem számít a kaparósságnál?
Nálam az volt, hogy amikor a nép panaszkodott, hogy túl erős a cucc, egyszerűen letakartam a lukak egy részét és rögtön gyengült a dolog. De lehet az segített, hogy levettem a szenet ?

Nekem sosem ér fel a peremig a dohány, mégis szénné ég a fene enné ki.Már gondoltam rá, hogy megmagasítom a csészét, hogy a szén ne legyen olyan közel a dohányhoz. Próbáltam a szenet kis alugombócokra tenni, de az nem működött, úgyhogy alatta kell valahogy megoldani. De ezt a felezős módszert amit te is meg Peetry mondott kipróbálom, hátha.

Ja, kérdezd már meg a haverod hol veszi a jó szenet?! Én amit hrg-ből hoztam azzal az a baj, hogy marha nehezen gyullad be.
 1535. Garfield33 2007 aug 07. 11:18  
Gondoltam, hogy ez az oka. Végül is csak a sima Entereket lopta el...
 1534. Bunny 2007 aug 07. 11:15  
Ez kéremszépen azért van, mert előre formáztál és nem itt az okos szerkesztőben. Sajnos az ominózus html kód bevágások óta (amik szépet elcseszték az oldalakat) kénytelen voltam letiltani minden nem a szerkesztőn keresztük bejuttatott kódot. Ezért javaslom, ha előre akartok írni, akkor azt sima txt-ben tegyétek, és a formázást itt az ablakban utólag rakjátok hozzá.
Sajnos azt nem tudtam megoldani, hogy a beillesztéskor már elvegye a tiltott dolgokat, de dolgozom az ügyön ... sajnos ez a szerkesztő az egyetlen nem saját kód, ezért ebbe nem tudok csak úgy belenyúlni.
 1533. Garfield33 2007 aug 07. 11:06  
Na, ez már normálisan néz ki. Az előzőket kérném kimoderálni.
 1532. Garfield33 2007 aug 07. 11:05  
Sisa: ötletek és tanulságok á la Stefi

Először is: milyen sisát vegyünk. A válasz egyszerű: amelyik tetszik. Van elvileg egy ideális méret, főleg ami a víztartó edényt illeti, de különösebben az sem számít. Ami fontos, hogy minden tömítés - a kerámiacsésze nyakánál, az üveg szájánál és a szívócső (slag) bedugócsonkjánál jól zárjon, ne legyen fals levegő. Érdemes még ellenőrizni, hogy van-e a lefúvó szelepben golyó (amit érdemes azonnal rozsdamentesre cserélni), mert ha nincs, akkor a levegőt szívod, ha meg bele van rohadva, akkor visszafújásnál (van, aki visszafúj, hogy az égett füstöt kiszorítsa) nem működik, és a vizet felnyomod a tűzhöz. Figyelni kell arra, hogy a kerámiacsésze minél mélyebb, öblösebb legyen és sok (általában 5) lyuk legyen benne, mert az arabok használnak olyat, amin 1 nagy lik van középen és az nagyon gagyi. Érdemes még belenézni a fém szárba, hogy nincs-e benne hibás forrasztásból vagy egyéb anyagból származó dugulás; vonatkozik ugyanez a pipacsőre is, ki kell próbálni, hogy jól szelel-e.
A forgós sisa sokkal jobb és biztonságosabb, mint a fix, mert ez utóbbit is húzzák-vonják ugyanúgy, csak mivel nem forog, hamarabb feldől. A kétcsövű sisa tényleg nem buli, mert a társnak mindig be kell fognia a sajátját, ha épp nem szivornyáz, nem beszélve arról, hogy ezzel elrontjuk a pipaszár körbekínálásának (és sumák visszatartásának) a szertartását.

A sisa tömés művészete. Maga a kifejezés hibás, ugyanis a sisával sokmindent kell csinálni, de tömni még véletlenül sem. Minél apróbb darabokra szét kell szedni a dohányt és csak beleejteni a csészébe, nem nyomkodni, nem piszkálni (esetleg egy fogpiszkálóval, körömmel elegyengetni). Azért jó a mély, öblös csésze, mert sok anyag fér bele, de a legfontosabb, hogy a pereme alatt 1-2 mm-ig lehet csak benne a cucc, mert ha felér a peremig, akkor a szén a fólián keresztül is közvetlenül hozzáér, és kaparós lesz! Egyáltalán nem gond, ha kevés benne az anyag - az is kitart egy 20-25 percig, és inkább tömjél 2 jó pipát, mint egy rosszat. Alufóliából én az extra vastag grillezni valót használom, de igazándiból csak azért, hogy erős legyen, könnyebb vele dolgozni. A lukak átmérője és mennyisége (egy normális határon belül) teljesen mindegy, annyi luk minimum kell, hogy a lukak összkeresztmetszete ne kegyen kisebb, mint a szívócsőé - a többi nem számít. Én kb 1-1.5mm-es lukakat szúrok, szépen arányosan körben mindenhova. Anyagválasztásnál jómagam is a 2-almás NAKHLA dohányra esküszöm.

Szén. Vannak néha egészen jó öngyulladós szenek, pl a haverom Pestről szerzi be, valami szíriai boltból, sokáig tart, nincs mellékíze és pöccre gyullad. De ez azért ritka. Én Hurghadan szoktam venni a McDonalds mögött zacskós szenet (piros papírtasakban fél kiló), abból tördelek megfelelő méretűeket és begyújtom lángszóróval (gázforrasztó). Persze sokkal jobb, ha épp grillezés van, és akkor könnyebben ne lehet gyújtani ezt is, vagy akár használható az igazi keményfából készült grill-faszén is. A sisánál a legeslegfontosabb dolog a tűz mennyisége. Ha kevés, akkor nincs íze, ha sok, akkor meg égetős-kaparós lesz. Annyi biztos, hogy inkább több izzó szén álljon rendelkezésre, mert abból lehet elvenni, de sisázás közben utólag szenet izzítani utálatos dolog. Kb annyi szén kell rá, amivel a csésze jó erős felét le lehet fedni. Ez praktikusan az öngyújtós szénnél 1-1.5 darab.

Víz. Mivel a víz azért van, hogy lehűtse a forró füstöt és valamennyire kiszűrje a lebegő szénszemcséket belőle, a csőnek legalább 2-3 centire bele kell érnie. De az sem mindegy, hogy mekkora hely marad az edényben a vízszint felett, a füst-térben, nagyon kicsi nem lehet, az a jó, ha legalább egy nagy slukknyi füst elfér benne. Vannak, akik jeges vizet használnak, semmi értelme, ugyanis a több száz fokos füstöt lehűtendő az a +- 10-15 fok semmit sem számít.

Karbantartás, tisztítás. Érdemes minden használat (alkalom) után kiönteni a vizet és elöblíteni az edényt. A csészéből kikaparni az égett szenet és eltörölni egy szalvétával, néha elmosni. Érdemes gyakran átöblíteni a fém szárat és a szopókacsövet is. Ez utóbbinál ne nézzétek meg, mi jön ki belőle, mert többet nem fogtok rágyújtani. Ja, és minden használat előtt - pláne ha nem volt öblítve - a csövet végigtekergetni és kifújni, mert az első pár slukk amúgy elég zaccos lesz.

Tippek és trükkök, avagy az igazi nyalánkságok a nagymester tarsolyából:
- pár szem ánizst összemorzsolsz és beleszórod az anyagba (nem a tetejére), nagyon kellemes ízt kapsz
- ugyanezt megteheted egy kevés szegfüszeggel (Lásd: Bali cigaretták)
- láttam már pár csepp whiskyt is rátenni, de csak keveset, mert felhigítja a cuccot- (láttam én már mást is rátenni, de azt természetesen mélységesen elítélem)
- a vízbe van, aki citromot tesz, lehet, hogy jó (én nem éreztem különbséget), de például egy kis OUZO vagy Bacardi - kb 1 rész 6 rész vízhez - nagyon aromássá tudja tenni a füstöt.
- ha már látod, hogy a szén csupa hamu, vedd le, kapard le róla (ha finoman beleejted a hamutálba, le is esik róla magától) az elégett hamut, és tedd vissza a tiszta parazsat a fóliára. Közben a csészét leemelve a talpa felől belefújva át is szellőztetheted az anyagot, megéri. Különben is, ne szégyelljük a szenet, pláne a végén, ide-oda helyezni.
- és végül a legeslegtitkosabb titok, a tuinvan (2 in 1). A világ legegyszerűbb trükkje, hogyan szívhatsz jóízű sisát kétszer annyi ideig: a szenet az elején CSAK a csésze egyik felére teszed, aztán mikor az már nem az igazi, átpakolni a másik felére. Az eredmény garantált!

 1531. Garfield33 2007 aug 07. 11:04  
-jav-
 1530. Garfield33 2007 aug 07. 11:03  
Te Báni! Hogy gebedjen meg a fórumod motorja.  
Összenyomta az egész szöveget.
Bosszúból beleteszem mégegyszer. Ezt meg kidobhatnád
 1529. Garfield33 2007 aug 07. 11:01  
-jav-
 1528. Bunny 2007 aug 07. 09:08  
Nálam nincs ilyen gond, házibuliba nem viszem, a haveri esti sisa-sör dumálós összeröffenések meg nem vadulnak el :D
 1527. DUPLA 2007 aug 07. 08:50  
A forfózsámolyos sisha szerintem is jó, de a saját házibuliba én nem javaslom használni, mert a nagy pörgésben garantáltan felborul, és az izzó szén a parkettán az évtizedes házasságokat is próbára teszi....
 1526. DUPLA 2007 aug 07. 08:46  
Engem inkább egy mini plazma TV-re emlékeztet. Amúgy minden búvárcomputer olyan mint egy mini számítógép, mert hogy az. Lehet, hogy elsőre extrémnek tűnik a mérete, de a tudása is az, így aztán valahogy elviselhető. Sprolsz vele egy compasst, mert digitális és programozható amit beleépítetek, nem kell bajlódni az irány és kormányvonalakkal, meg a felszíni itiner jegyzeteiddel. Okos, hogy van vagy hat féle képernyőbelállítás, mindig azokat az adtokat látod, amikre szükséged van, és akkora mértben ahogy a szemed, meg a visibility igényli. Tud három gázt, plusz okos újítás, hogy a buddy-levegőjét is méri és mutatja. Még nem értem végig a kézikönyvben, úgyhogy játékra nem számítok, de a National Geographic-ot azért remélem be tudom vele fogni.
 1525. Bunny 2007 aug 07. 08:25  
Ja, és sisa témához mégegy. Én legutóbb hurghadában kimondottan több személyes sisát akartam, először dupla csövest, de az arab lebeszélt róla, és igaza volt. Ott ugyanis fals levegőt szív, hacsak valaki be nem fogja, szóval macerás. Viszont a második ötletem egy forgós sisa volt egy nargile-vel, ami be is jött, azóta a régi cucc csak dísznek van, és a forgósat használjuk jó hosszú valódi bőr csővel. Yeah ...
 1524. Bunny 2007 aug 07. 08:23  
Ez az a féltégna nagyságú grafikus kijelzős? Ha igen, múltkor néztem a divexben, hát ... engem zavart a mérete, de tetszik, hogy a softvere egyszerűen frissíthető meg az egész olyan mint egy mini számítógép. Az már kevéssé, hogy ez viszont a gyártókat előbb- utóbb arra fogja sarkalni, hogy adják ki ahogy sikerül, majd frissítjük mint egy PC-t. Az új suunto-k is ilyenek, aminél szintén felmerült bennem ez a gondolatmenet.
De reméljük a búvárcomputer gyártók komolyabban veszik a dolgot, mint a telefongyártók pl.
Kiváncsi vagyok mikor ír valaki játékot a ketyerédre :)
 1523. Bunny 2007 aug 07. 08:20  
Hohó, gyűlnek itt az információk, kiváncsian várom a macsek mit mond. Jeges víz, hmmm ezt kipróbálom legközelebb, meg a félig rárakott szenet, én mindig középre raktam eddig, lehet hiba volt?

Keletinál a sultan center van (google), más fórumok sisásai agyon dícsérik, hogy milyen jófej az arab. Még nem voltam ott egyszer sem.
 1522. azarabdémon 2007 aug 06. 21:43  
A könnyen begyújtható "szénpogácsa" voltaképpen egy összesajtolt szénpor, vegyszerrel. A másik, a hasáb alakú, törhető, a "bio-szén" (rendes keményfa szén), a Praktikerben párezer ft-ért kaphatólángszóróval kellemesen meggyújtható.
Egyszerűbb dolgod van ugyan a szénpogácsával, mert nem kell törnöd, nem leszel kormos, könnyen adagolod, hamar begyullad, de van egy kemikál-mellékíze, amit én nagyon nem szeretek. A rosszabb minőségűek pedig meggyújtáskor úgy pattogják a szikrákat, hogy az augusztus 20-i hepöning elbújhet mellette.
A "rendes" szén begyújtásának műhelytitkait nekem maga A Mester adta át, így rábízom, hogy a Nagyérdeművel is megosztja-e a tuttit.

ui. analog-dialog, írj privát! Egy fröccsér' én is megmondom a frankót!
ui.ui. A legemlékezetesebb vízipipát a Nabilán láttam, Ashraf barkácsolta 4 mp alatt csukott szemmel egy üres sóletkonzervdobozból és egy dekkmosó slag-darabkából.... A sisha szaga is érdekesen jellegzetes volt, de ezt nem a sóletre fognám....:)
 1521. Darth-Digilog 2007 aug 06. 19:48  
A könnyen meggyújtható szén vagy a lángszóróval is csak nehezen beindítható?
 1520. Mirci 2007 aug 06. 19:44  
Van sisa bolt a Keletinél, kicsit följebb a Thököly úton talán második sarok. És ott mellette van egy nagy arab élelmiszer bolt is. Még sosem voltam egyikben sem, de minden nap legalább 2x elmegyek előttük...

Csak hogy a vidékiek is képben legyenek :-)))
 1519. Garfield33 2007 aug 06. 19:09  
Itten vagyok, de most sietek. Majd később megírom a "szerény" tudásom szerinti tutit a sisázásról.
 1518. azarabdémon 2007 aug 06. 18:30  
Tényleg.
 1517. azarabdémon 2007 aug 06. 18:26  
A Budafoki-Karinthy sarkától kb 150 méterre a Duna felé van egy szír pasi által üzemeltetett bolt, a kirakatában is többféle sisa van, igazi szén (nem a pattogós büdös fajta!), dohányok, meg néhány finom fűszer.
Stefi a WestEnd földszintjén lévő boltra esküszik (szerintem csak a fiatal eladócsajok miatt...), ott mindig van finom almadohány (is).
A körúton is van több helyen arab bolt, bár a Keletinél speciel nem tudok sishaboltot... (attól, hogy a sisha keleti, még nem biztos, hogy a Keletinél kapható...
 1516. DUPLA 2007 aug 06. 18:20  
Nem csináltad rosszul, de egyszer érdemes kipróbálni a hideget is. Aztán döntsd el te. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a jó sisha készítésének az a titka, hogy születéskor homokra kell pottyanni és a keresztségben - bocsánat félholdságban, vagy miben - a Mohamed, vagy az Ahmed nevet kell kapni.
 1515. DUPLA 2007 aug 06. 18:16  
A computerekhez csak annyit fűznék - nem vitatva a Suunto-család jogos népszerűségét - én Uwatec-fun vagyok, most egy GALILEO-val kényeztetem magam. Hát azért az sem piskóta...
 1514. Darth-Digilog 2007 aug 06. 18:13  
Akkor én rosszul csináltam a meleg vizzel? Jeget bele? Tényleg?
 1513. DUPLA 2007 aug 06. 17:58  
A lyukak száma fordítottan arányos a szívás intenzításával. Ha az erotikus képzettársításokat elhagyjuk, ez annyit tesz, hogy minél kevesebb lyukat fúrsz a fólián, annál erősebb a füst. (Ha sok a lyuk, akkor ahol nem fedi a szén szelel, vagyis luftot szívsz) Évtizedes tapasztalat, hogy ha az igazi tuti aromákat is akarod érezni hideg vízzel kell nyomni a projektet, legjobb begyújtás előtt közvetlenül beleküldeni egy marék jeget a tartályba. A szénre nincs módszer, csak úgy tudsz vele spórolni (hogy tovább égjen) ha nem szívod, de az akkor meg önmagában szívás. Szóval pótolni kell folyamatosan, nagyon jó szeneket lehet már itthon is kapni.
Fontos infó, hogy egy éve a arabok elkobozzák a reptéren a sishát, nehogy a hosszú fémszárral rafkós terorista módjára lekardozzál néhány pilótát. (Azt külön imádom, amikor egy arab kiselőadást tart a security kapuban nekem a terrorizmus elleni védekezés fontosságáról, időnként úgy érzem, hogy ez az egész terrorcirkuszt nem is a Közel-Keletről csinálkák, hanem mi a Rottenbiller utcából) Szóval úgy tudod repcsin hazahozni a műszert, ha csak az üveg részeit viszed fel kézipoggyászként, a fémeket leadod a bőrönddel.
Fontos tapasztalat, hogy a másik homo culture brigád, a horvát rendőr simán előállít, ha az Adrián két csobanás között nyomod a dupla almát, mert neki az ránézésre narkó, és meggyőződése, hogy behozatali tilalom alá esik a szerkezet. Mivel az érvek, jogállam stb. nem nagyon működnek odale, érdemes nem levinni, hacsak nem tudsz elég jól horvátul ahhoz, hogy megdumáld ez tulajdonképpen pálinkafőző. Azzal nincs baja.

Egyébként meg javaslom mindenkinek kipróbálni, egy naplemente mélydélen egy safari hajón sisha nélkül olyan mint az alkoholmentes sör, vagy a guminő. Jó, jó, de nem az igazi.
 1512. azarabdémon 2007 aug 06. 17:43  
Anno egy ősrégi Aladdinom volt, aztán a Jézuska hozott egy szééép úúúj Suuntot, világítással. Még sosem használtam a világítás funkcióját, te szoktad?

A sishás témához nem meretk hozzászólni, majd a Tefi, A Nagy Tanítómester úgyis megmonnya a frankót...
 1511. Darth-Digilog 2007 aug 06. 17:40  
Én úgy szoktam, hogy a víz kb 2 centivel magasabban van mint a cső vége. Mindig cserélem a vizet, és ha lehet nem hideget rakok bele. Néha kis citromot is facsarok bele. A dohányt pedig jól megmorzsolva rakom bele a kehelybe és tele rakom. Nekem egy kis doboz 2 alkalomra elég. A szenet gyakran megfordítom, lefújom a hamus részt, meg is ütögetem hogy tényleg megszabaduljak a hamutól. Szívás elött mindig egy kicsit fújok elöbb, de ezt aki látta a Macskafogót az tudja, hogy életet menthet. Vicc nélkül, ha elöbb belefújsz egy picit akkor a vacak füstös levegő távozik, és a frissebb aromásabb füstöt kapod utána. Legalábbis nekem így tanították.
Én elégedett vagyok általában a művemmel, azt is hozzátéve, hogy mesterem Zorro, aki nem egyezik az itteni Zorroval, mindig jobbat csinál. Pedig ő is így csinálja. Még a sisáját is megvettem -így most nekem is kettő van- hogybiztosra menjek, de ő még mindig tutibbat csinál. Jobban füstől és aromásabb. Picit de jobb.
Így még én is várom a további titkokat.
Hol van itthon jó sisa bolt? Valahol a keletinél?
 1510. Peetry 2007 aug 06. 17:24  
Amennyire én tudom 2/3ig kell tölteni vízzel. Ha érdekel utána járok esetleg hátha tudnak vmit mondani a cimbik. Koliban van egy vízipipa kör, köztük nagy művelők. Hogy ne égjen meg a dohány:
egy rétegbe mehet nyugottan az alu, (szerintem lehet a villa kicsit nagy lyukat üt rá, estleg probáld meg vastagabb tűvel, vagy szerez be pipaszurkálót) és ami fontos, a szenet ne tedd rá középre. Úgy kell elhelyezni hogy félig rálóg a dohányra, félig mellé, és időközönként átrakni hogy egyenletesen "égjen" el. Így nem izzítod be a cuccot, és jobban kijön az aroma.
Ja és az első kérdésre is válaszolva nekünk van itthon 2 is:) meg az albimban is Pesten:) bár én ritkán élek vele. Valahogy pont akkor nincs kedvem amikor a többiek rágyujtanak.

hogy milyen dohány jó? én mondjuk nem kóstoltam sokat, de az alma mindig bejön. a barack izesítésűek is finomak, az ánisht próbálnám még ki. nameg persze a jó kis jamaicai G :D:D:D
 1509. Bunny 2007 aug 06. 15:55  
Fotózás fórumon felkaptt fonalat áthúznám ide, ha szabad így mondani. Igazán fontos búvár téma, sisa :)
Szóval kinek mi a tapasztalata ezzen az egyiptomi csodafegyverrel, kinek van itthon Analóg, Garfield és jómagamon kívül?

Érdekelne kinek mi a tapasztalata, milyen dohányokat érdemes haszálni, keverni, hogy csinálod a sisát hogy jó legyen. Mert ugye van amikor karcos, vagy amikor kellemesen lágy, van hogy az íze szuper de van hogy csak füst különösebb aroma nélkül. Szóval mi a tuti, hogy csinálod amikor jól sikerül?

Ugye az alaphelyzet, hogy megtöltöd vízzel, belerakod a dohányt a kerámiába, lezárod légmentesen alufóliával, csinálsz rá néhány lukat, ráraksz a tetejére faszenet vagy sisaszenet és szíjja kend!
Én magam aránylag ritkán kerítek sort a pipázásra, lévén hogy lent van vidéken a cucc a szülőknél, ott van kert ahová ki lehet ülni füstölni. Ezért aztán 2-3 hetente jó, ha sor kerül rá, és meglehetősen rapszódikus az eredmény, sajnos nem tudom mitől függ. Ezt kéne kideríteni.

Íz szempontjából nekem ami bejön az a kétalmás (ez mondjuk majdnem etalon) de én keverem egy lehelletnyi mentolossal. Friss ízt ad neki, és ha jól sikerül eltalálni mindent isteni. Mindezt az egyiptomi dohánnyal, itthonról kaptam ajándékba almásat, de az nagyon ragacsos-nedves, nem is ad füstöt, igaz el sem ég :)

Amire még rájöttem, hogy a sisa erősségét nagyban befolyásolja az alufóliára szűrt lukak mennyisége. Én úgy veszem észre minél több, annál erősebb lesz.
Aztán amivel kísérletezem, hogy minél kevésbé égjen meg a dohány. Ezt vajon hogy lehet elérni? Mostanság azzal próbálkozom, hogy duplán hajtom az alufóliát, illetve azt cscinálom, hogy egy csíkban Z hajtással megpóbálom megerősíteni a fóliát, na hajoljon be a szén alatt. Még nem tudom mit ér, továbbra is egyszer jó egyszer nem annyira az "adag".
Próbálom a dohányt szétszedni, de nem tudom hogy érdemes. Tömjem meg, vagy pont hagyjam szellősen? Mennyit szoktatok belerakni, sokat vagy épphogy?
Ugyanez a víz, mennyi levegős részt hagytok a tetején, és mit változtat meg a víz mennyisége?

Szóval jó lenne kitalálni mi mit befolyásol, és ki hogy érzi mi a tuti megoldás. Én mostanság azzal próbálkozom, hogy ahogy írtam vastagabbra a fóliát, kevés luk az is középre (villával 5-6 luk kb), dohány aránylag kevés (mondjuk egy doboz 4-5 tömésre elosztódik), víz meg az öblös résznél mondjuk 4/5-ig.

Ja, és az vigasztal, hogy az arabok sem értenek hozzá, kaptunk már olyan ócska sisát hurghadában, hogy annál a legrosszabbam is jobb volt.

Na akkor gyerünk, meséljetek ti mit gondoltok?
 1508. cana 2007 aug 05. 23:03  
szia,
computerhez csak annyit, ha nagyon kezdő vagy, azt gondolom merülgess, próbálj ki néhányat és majd jönni fog, melyik számodra az ami majd hosszabb távon (a továbbikban megszerzett "egyéb papírok":-)))) a legmegfelelőbb, azért a kapott javaslatok figyelemre méltóak.
 1507. Bunny 2007 aug 04. 23:37  
Ennek ellenére persze nem mondanám senkinek, hogy vegyen vyper helyett gekkót, mert ugyanolyan jó. Lásd 1503hsz. Mérlegelni kell, én pl. kitartanék a vyper mellett most is.
 1506. Bunny 2007 aug 04. 23:19  
Mivel nem a gekkót módosítja, csupán a bejövő adatokban módosítja a gekko-t vyper-re (egy byte-ot megváltoztat röptében), semennyire nem érinti a garanciát. A búvárcomputerben semmi változás nem történik.
 1505. nlq 2007 aug 04. 19:33  
:)
 1504. nlq 2007 aug 04. 19:30  
Szia!

a gekko es a vyper kozti kulonmsegek: vyper letoltheto a gekko nem (ahogy ti is irtatok), ezen felul a vyperben van vilagitas a gekkoban nincs...

ahogy arrol szo volt a gekkot meg lehet hackelni, azaz teljes egeszeben letoltheto ugyanugy mint egy vyper (sot a suunto szoftvere vypernek ismeri fel)
en is kiprobaltam a hacket, korrektul mukodik, sot vissza is alakithato vele gekkova :)
az hogy ez a garanciat mennyiben erinti mar keteselyes...

 1503. Bunny 2007 aug 04. 19:16  
Látom suunto felé dől a mérleg. Gekko-Vyper közötti különbségről, mit nem tud a gekko:

0. Letöltés (ez javítható, ahogy már írták előttem, ezért 0).

1. Nem tud merülés tervezést.
2. Nincs háttérvilágítás (cserébe foszforeszkál).
3. Nincs rajta gumírozott védőburkolat.

Most hirtelen több minden nem jut eszembe, lehet nincs is. Szerintem ami igazán fontos, az a két utolsó. Valószínűleg a belső elektronika Vyper, a kijelző más rajta, és szoftveresen butították, ahogy ez pl. a mobil telefonoknál és a legtöbb számítógép alkatrésznél is elterjedt.

Ha van pénzed talán érdemesebb a vypert venni, de ha spórolnál bátran vegyél gekkot, jól fogsz járni vele.
 1502. Peetry 2007 aug 04. 17:59  
a letöltés miatt biztos nem fogok énse vypert választani. csak kiváncsiságból kérdeztem. Jónak tartom, meg szgépbuziként biztos elnézegetném a merülési profilt, de ahogy írtad pár nappal később nincs túl sok jelentősége. legfeljebb a hakkolást megprobálom majd:) aztán lesz inkább jobb reduktor vagy mellény:)
 1501. elche 2007 aug 04. 17:30  
Amennyire én tudom, nem hardveres, hanem szoftveres megoldásról van szó. Gyakorlatilag a Gekko az egy Vyper, csak pár letiltott funkcióval. Valamikor régebben így volt. De ha a letöltés fontos, válaszd a Vypert, és menj biztosra.:) Én azért beszélek könnyen, mert a lehetőséget hiába ismerem már elég régóta, soha nem próbáltam még letölteni sem az én Gekkómat, sem a barátnőmét, én ezt a funkciót nem használom... Neked érdemes átgondolni, mi az, ami valóban fontos. Jó poén megnézni egy profilt, csak éppen túl sok jelentősége a merülés után pár nappal már szerintem nem nagyon van.:) Az árkülönbségből kijön egy uszony, egy jobb reduktor vagy mellény...:))
 1500. Peetry 2007 aug 04. 16:01  
magyarul akkor már csak árban meg designban különböznek:)
és azt a meghakkolt gekkot kezeli akkor a suunto dive managere? nameg a garinak az mennyi vág oda szerinted, mert szerintem nagyon:(
 1499. elche 2007 aug 04. 15:56  
Alapvetően a letöltés. De ha megnézed a kettőt, egyből fel fog tűnni a hasonlóság, a Gekkón még a csatlakozó is ugyanúgy ott van (elvileg hoyg a búvárbázis a bérlős komputereket ki tudja nullázni), és egy pár elmés ember elkezdett alkotni... Azóta egy kis ügyeskedéssel a Gekko is letölthető, többen kipróbálták már az ismerőseim közül.
 1498. Peetry 2007 aug 04. 15:43  
Mi a különbség egyébként a Vyper meg a Gekko között? Gekkoról nem lehet letölteni? Engem is érdekel a téma, mert most hogy meglett az AOWD mindenképp egy computer lesz a következő beruházás. Bár nekem szerintem az eldőlt már a suunto, csak a modell a kérdés.
 1497. hopposztkopp 2007 aug 04. 14:37  
Van egy régi Suunto-m, Companion típus. Már a világon sincs, de hibátlanul működik. Nem túl szigorú, de ezt szeretem. Balesetem nem volt vele. Bár a szemem romlik, ezt még mindig látom.
 1496. elche 2007 aug 04. 10:07  
Magyarországon és úgy általában Európában szerintem a Suunto a legnépszerűbb, megbízható, könnyen kezelhető cucc, tehát biztosan jó választás. A Diverben volt egy teszt az újabb Uwatec komputerekről, ahol a szerző arra a következtetésre jutott, hogy az Uwatec ahelyett, hogy valami újat kitalált volna, egyszerűen átvette azt, amit a Suuntóból jónak tartott. Hogy igaz-e? Nem tudom, de tény, az új Uwatec cuccok barátságosan festenek. Egy dolog viszont biztos van, ami nem azonos: az algoritmus. Arra viszont nincs befolyással egyikünk se, és azt se lehetne kijelenteni, hogy az egyik kész életveszély, míg a másik tutira biztonságos... Ilyesmiről szó sincs.
Szerintem nem is annyira márkához érdemes ragaszkodni, mert egyik sem lesz rossz. Ha bármilyen típusból valamelyikhez nagyon jó áron tudsz hozzájutni, fontold meg.
 1495. Bali 2007 aug 04. 09:07  
Köszi! Mostmár végképp nemtudom melyik legyen!:-)))) Viccet félre téve ezek a számotokra "0" információk egy kezdőnek azért csak csak segítenek a döntésben, mert azért a tapasztalatotok érezhetően egy irányba billenti a mérleg nyelvét!
 1494. zozoba 2007 aug 04. 00:48  
Én a suunto párti vagyok, mégpedig 1 nagyon egyszerü ok miatt. A suunto-k nak normális méretü a kijelzöjük, és ezen normális méretüek a számok, jol olvashatoak. A legtöbb buvárcomputeren szerintem tul kicsik ,
vagy tul vékonyak a számok (nem jo a betütipus :D).  A tudásba meg sztem tudjon nitrox-ot, meg letölthetö legyen. De tudod a régi mondás , ha ránk hallgatsz azt veszel amit akarsz...
 1493. elche 2007 aug 04. 00:00  
Eh... Gép előtt ragadtunk.:)
A célhoz és a pénztárcához érdemes igazítani a komputert, szentigaz. Nekem Gekkóm van, és szeretem is, de ha a szívemre teszem keszem, nem mondhatnám, hogy minőségi ugrást jelentett volna a régi Favoromhoz képest. És ahogy öregszem, és egyre kisebb és könnyebb cuccokat próbálok használni, változik a felfogásom is. Szerintem ma próbálnék keresni jó áron egy Mares Nemo Sportot (ez kb. 250 eurót jelent), Suunto Mosquitót, Cressi Edy-t... Az alapfunkciók mellett jó lenne a nitrox benne, de ezen túl??? Gázváltás? Letölthetőség? Grafikus kijelző? Ennyi merülés után már sejtem, merre szeretném, hogy az utam a búvárkodásban vigyen, és az nem a kevertgázas hiperkütyük felé visz.:)
Első   1 . . . 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 . . . 707
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés