»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 . . . 105
 1875. Vanek 2008 dec 02. 15:21  
A biznisz és bizonyos szinten a józan ész is az elfogadás mellett szól. ..
 1874. elche 2008 dec 02. 15:19  
Most leírom a saját feltételezésemet arról, miért is alakulhattak így a dolgok a búvárkodásban. Gyakran van egy kulturális háttere is. Európában ugyebár számtalan országban nem szokatlan az, hogy saját szervezésben merülj, és ebben nyilván benne van az is, hogy itt az alapot a CMAS, a klubrendszer jelentette: beléptél egy klubba, gyakoroltál, tanulták, együtt túráztál a többiekkel, tehát nem egy ma szokásos tanfolyam keretein belül szerezhettek a búvárok tudást. Nem a kártya volt az érdekes, hanem a tudásod. De ők túl sokat annak idején még nem is utaztak. Mindenesetre a merülés még ma is sok európai országban így működik, Máltán például nyilván azért is, mert az volt brit gyarmatként rengeteg angol búvárt fogad ma is, akiknél teljesen alap a búvárok önálló merülése.

De az amerikai kultúrához illeszkedő országok jelentős része (pl. Karib-tengeren, vagy azok, ahol nagy lemaradással indult ez az egész búvárélet), ott az amerikai, tanfolyamrendszerő, szolgáltatásban gondolkodó búvárfilozófia lehet az uralkodó. Ez egyébként a mai átlagos tanfolyamokon végzett búvárok nyolcvan százalékának megfelel. Ha belegondolsz, a régi klubos embereknek nagyon sok idejébe, pénzébe került az egész búvárkodás, ám a mai kedvtelésiek jelentős részéből hiányzik ez a fanatizmus. Merülnek a nyaraláson egy évben hármat-négyet, meg egy kis sznori a családdal, és nekik ez így pont jó. A szabályokat szerintem sok országban a többséghez próbálják igazítani, de a magam részéről én is jónak tartom a máltai megoldást, hogy egy bizonyos képzettség felett merülhessen a búvár a társával, ha akar. De ha leírva nincs is, azért már Egyiptomban is volt részem olyanban szafarin is, parti bázisról is, hogy az ellenőrző merülés után a vezető azt mondta, itt és itt (fontos, hogy nem akármilyen helyen, mert azért minden országban van pár viccesebb pont, ahol a helyi vezetőre biztosan szükség van) nyugodtan menjetek párban- képesek vagytok rá, és ne kelljen nagy csapathoz igazodnotok. Máshol meg az egy vezető-két búvár rendszer fordul elő, ami szintén nagyon jó, hiszen van egy helyismeretttel rendelkező profi, aki tájol, de mégsem kell igazodni senkihez.

De garancia semmire sincs. Ehhez előre nem csak az országot, a szabályokat, hanem még adott bázist is ismerni kellene... Mindenki mondhat magáról szépet, aztán ott helyben kiderül, hogy vaskalaposak és a csapatot megbontani szigorúan tilos, vagy esetleg az, hogy persze, olcsók vagyunk és jók, de az intrósok kedvéért csak a sekély öbölbe megyünk, ahol persze a tapasztaltak merülhetnek önállóan- csak minek? Nyilván egy búvárbázisnak az a lényeg, hogy ne történjen baj, és ezért esetleg egy-két vitát is bevállalnak a vendégekkel. Gondolom akadnak olyan országok, ahol egy baleset után nem vacakolnak, azonnal lakatolják le a bázist, a helyi kiskirály maga a törvény, és ezért inkább mindenki óvatoskodik.
 1873. Káplán 2008 dec 02. 15:14  
El fogják fogadni egymás kártyáját. mint ahogyan teszik most is ......

Mert a "biznisz" gyakorlatilag felülir mindent
 1872. pygmy 2008 dec 02. 15:01  
rendben, ezt láthatjuk a hétköznapi életben is...romló közl. baleset statisztikára alacsonyabb sebességhatár és több rendőr az utakon a válasz, az iskolák viszont továbbra is onthatják a gyenge vezetőket...(ok, nem csak ezen múlik, de nem nagyon hallok oylan híreket, hogy ott valami szigorodna, max. csak drágul...)
arra azért kíváncsi lennék, melyik "filozófia", vagy filozófiát oktató, vagy ország vállalja be azt tömegesen, hogy nálam pedig van egy limit, ha azt nem hozod: akkor nem kapsz kártyát (vagy el sem kezdheted a tanfolyamot), vagy ha mástól kaptál, nálam vagy az országomban nem merülhetsz vele, mert....
...aztán ez a filozófia, filozófiát oktató vagy ország előbb-utóbb nyerne a jobb baleseti és elégedettségi statisztikákkal és persze, aki ilyen filozófiát valló búvár lenne, az merülhetne különösebb korlátozások nélkül:)

egy telhetetlen naivka:)
 1871. Káplán 2008 dec 02. 14:50  
ennek a kártyának van egy megfelelője: CMAS Haladó

 1870. elche 2008 dec 02. 14:36  
De hát minden hely és minden ország más, ebben egységes "világtörvény" nincs és nem is lesz. Egy országnak egy baleset mindig rossz reklám, és abban bíznak, hogy szabályozott keretek közt tartva a búvárkodást, kevesebb lesz a balhé. Meg hát az is igaz, kicsit "elszabadult" a búvárkodás, egyre rövidebbek a tanfolyamok, egyre lejjebb viszik a korhatárokat, és a jelentős részben alulképzett tömegeket "terelgetni" kell. Meg persze a bevétel is nagyobb, ha bázissal kell merülnöd.
 1869. pygmy 2008 dec 02. 14:21  
egyébként a napi öt velünk sem hajó esett meg, pont emiatt, amit írtál
Marsa Shagra - parti korlátlanul, valamint utóbb Sipadan napi öttel:) ott nem is volt kérdés, Nitrox és gyerünk- ráadásul ebben nem volt sunset vagy éjszakai, mind nappali volt, napfelkeltétől délutánig:) én még mentem volna a House Reef-en egy éjjelit, de az asszony beájult az ágyba kora este:)

igazából ez egy balesetes fórum, de a Rescue miatt, meg a terveim miatt megint eszembe jutott az, hogy akinek van kellő tapasztalata (végzettsége), azt engedni kellene korlátlanul, legyen az bármilyen ország is...ha meg vezetőt akarnánk, kérnénk...

egy telhetetlenke:)
 1868. PDIC 2008 dec 02. 14:17  
Tavaly ilyenkor egy északi szafarit technikai cuccal merültem végig, (dupla palack, szárazruha, stb.) mivel akkor nem kellett senkit sem kézenfogva vezetgetnem sokat merültem egyedül. Párszor csak azért mentem fel, mert éhes voltam... :-)
 1867. Garfield33 2008 dec 02. 14:09  
Látod, erre nem is gondoltam.
Azért egy rendes Vörös-szafarin nem annyira jellemző - tekintettel az általában mély profilokra - hogy a 60-65 perces merülés lenne a korlát. Ahol meg "pocsolyában" merülsz, ott meg lehet dumálni (mi meg szoktuk) a vezetővel, hogy a határ az 50 bar, nem a vekker.
 1866. pygmy 2008 dec 02. 14:00  
igen...de nem csak a merülésszámra kell gondolni, amikor azt mondom kifulladásig: napi 3 is elég lehet, ha az darabonként 2 órás:)
 1865. Jules 2008 dec 02. 13:58  
Nos, mint afféle outsider rescue diver és DM hallgató, a minap hallottam a rádióban (World Radio Switzerland) egy egészségügyi műsort. amibe bejátszottak egy, a Vöröskereszt által készített aynagot, amivel a Vöröskereszt elsősegélynyújtó tanfolyamát "reklámozzák".

A felvétel egy segélyhívó vonalon rögzített anyag, amikor egy 13 hónapos kisbaba nem lélegzik és bekékül, az anyuka pedig hívja a segélyvonalat... Nem írom, hogy csak erős idegzetűeknek, mert mindannyiunkank tudnia kéne mindezt... De kétségkívül szívszorító hallgatni az eseményeket... Főleg kisgyerekesként...

A felvétel kb az anyag 1 perce körül kezdődik. Ugyan angolul van, de mint búvárok simán kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol nem csak honftársakkal merülünk - neadjisten autóbaleset stb fordul elő, és ott állunk a friss mentőbúvári és miegymás tanfolyamainkkal. Tudjuk, mint kell tenni fejből?

Ide felraktam a felvételt: www.helioxfilm.hu/DC    (WRS_ujraelesztes.mov)

A műsor teljes anyaga itt található: http://www.worldradio.ch/wrs/features/health/health-matters-infant-first-aid.shtml?12006
 1864. Garfield33 2008 dec 02. 13:57  
Merültél már szafarin napi 4-nél többet?
Anno még Ashraf ajánlotta, hogy ha bárki akar menni 5x vagy 6x, ő természetesen megy vele.
Soha nem volt jelentkező...
 1863. PDIC 2008 dec 02. 13:57  
Kultúrálódásra nálunk ott az utolsó nap, ha a repülés miatt már nem lehet merülni.
 1862. PDIC 2008 dec 02. 13:55  
Ezt leginkább a helyi törvények szabályozzák. Pl. Máltán haladó búvárok simán merülhetnem dm nélkül.
 1861. Káplán 2008 dec 02. 13:55  
Egyiptomban  van.
Szerencsére mindig el akarnak menni 1 napot kultúrálódni.....
 1860. pygmy 2008 dec 02. 13:53  
ahhoz mit szólnátok, ha olyan "univerzális" kártya, kütyü vagy filozófia lenne, hogy:
2 azonos képességű búvárka bárhol merülhet önállóan párban (pár spec. esetek kivéve: jég alatt, barlangban, stb)
a min. végzettség Rescue vagy egyenértékű
3 alapszabály: max. 40m, min. 50 bar és nem nyúl semmihez:)
orientációs dive minden túra elején, de az inkább a helyi körülményeket mutatja be a búvárnak, mintsem a búvár képességeit vagy állapotát tesztelik...

sum: kicsit zavar, hogy a legtöbb helyen csak dm-mel merülhetünk, illetve zavar, hogy az önálló merüléshez nem mindegyik "filozófia" ad erős alapot
így kedvtelési búvárka is merülhetne saját kedvére, amikor csak tud:) így pl. egy korlátlan merüléssel kecsegtető szafari valóban az is lehetne, kifulladásig:)

 1859. PDIC 2008 dec 02. 13:52  
Az jó lehet. Egy hetes túrán viszont nincs pihenőnap...  
 1858. Káplán 2008 dec 02. 13:49  
Én úgy csinálom, hogy a pihenőnapokon elmegyek merülni a saját kedvemre......


 1857. PDIC 2008 dec 02. 13:47  
Dehogy, így nekem is csak a "lájtos" merülések jutnak.... :-)
 1856. Káplán 2008 dec 02. 13:45  
Tökéletes
 1855. PDIC 2008 dec 02. 13:44  
A tanfolyam után el szoktam mondani, hogy ők még nagyon nagyon kezdő búvárok, akik  képesek önállóan merülni a tanfolyamon tapasztalt körülmények között. Lehetőleg  gyakorlottabb búvárokkal  merüljenek, vagy  még néhányszor velem. Ha kezdőként eljönnek  egy túrára, akkor "megnyertem" őket arra a hétre, rájuk én figyelek, nem a helyi erő...
 1854. Káplán 2008 dec 02. 13:34  
Meghajtom fejem bölcsességed előtt.

::)))
 1853. PDIC 2008 dec 02. 13:32  
Természetesen nem kötelező gyakorottabb társ nélkül merülni...
 1852. Káplán 2008 dec 02. 13:28  
Szerintem a gyakorlat sem lehet elhanyagolható szempont....

A tanfolyam után (ahol 5 nyiltvizi merülést hajtott végre a tanuló) elengedni párban merülni őket, hát nem a világ legmegnyugtatóbb dolga  számomra

Még egy pár merülés erejéig legyen ott egy DM nagy egy I...
Szerintem.....
 1851. pygmy 2008 dec 02. 13:25  
azért véleményem még lehet? :)
ha más a filozófia, akkor a filozófia rossz...


 1850. PDIC 2008 dec 02. 13:20  
Sőt, vannak rendszerek ahol 2 OWD is merülhet vezető nélkül. Nincs is ezzel semmi gond, amíg a tudásuknak megfelelő módon csinálják.(megfelelő helyen , megfelelő körülmények között megfelelő mélységben..)
Az pedig, hogy egy tanfolyamnak neve van vagy csillagozunk (bevallom, fogalmam sincs a "csillagos" rendszerről) tök mindegy, a megfelelő tudást kapja meg a tanuló...

 1849. Káplán 2008 dec 02. 13:16  
Nem hiszem, hogy kritikával kellene emiatt rendszereket illetni.
Más a filozófiájuk  a különböző rendszereknek.
Csak ennyi és semmi más..



 1848. pygmy 2008 dec 02. 13:12  
gondolom, az akkor kiderült, nem CMAS búvárka vagyok
ennyi erővel kezdhettem volna ott is, de másképp jött össze...viszont a hiányérzet az magamtól (magától) alakult ki
ez egyben kritika részemről bizonyos oktatási rendszerek felé:)
 1847. Káplán 2008 dec 02. 13:08  
A CMAS Haladó (**) búvár egyenértékű a PADI Rescue Diver minősitéssel.
Tananyag - többek között - a mentés, elsősegélynyújtás (újraélesztés) is.



 1846. pygmy 2008 dec 02. 13:00  
az ötlet kimondottan elgondolkodtató
egy csomó rendszer megengedi két advanced végzettségű búvár vezető nélküli merülését...nem lenne "biztonságosabb" a dolog, ha már az advanced egy Rescue-diver lenne...ergo nem kellene szétválasztani a kettőt, vagy mindaddig mindenki OWD maradjon, míg el nem végzi a Rescuet is...
sokadik merülésünk után nekem hiányérzetem van AOWD-ként, ezért is szeretném elvégezni a Rescuet...
nem török oktatói babérokra, de igen hálás lennénk egynek, ha alaposan fel tudna készíteni a Rescue-ből, csupán a mulatság és a saját biztonságunk (meg másoké) érdekében:)
jelöltem van már, nem kell megrohanni last minute ajánlatokkal:))
 1845. Káplán 2008 dec 02. 12:54  
Elég nehéz megmagyarázni magamnak, hogy miért lettek hirtelen külön EFR + CPR tanfolyamok, ezekhez oktatói tanfolyamok és még sorolhatnám...

Nekünk még annak idején mentés és elsősegélynyújtás cimmel tanittották ezeket.
Az Országos Mentő Szolgálat mentőtisztjei, mentőorvosai.

A tanfolyam 32 órás volt.

Nagyon modern, számitógépes oktatási eszközökkel, "utcán is" edzett oktatókkal....

Ehhez képest a DAN Oxigén Provider tanfolyam 5 órás volt, ebéddel együtt.

Utána mehettem volna Provider Oktatóira

Erre mit mondhatnék? A profit hatalma?


 1844. PDIC 2008 dec 02. 12:54  
Fogjuk rá... :-)
 1843. Garfield33 2008 dec 02. 12:49  
Rémlik, hogy kezelés közben gyakran lemennek ez alá rövid ideig.
De fogjuk rá, én hosszabb időre gondoltam  :-)
 1842. Káplán 2008 dec 02. 12:47  
Azért egy felszerelés gondot összehasonlitani egy egészségügyi gonddal (ami a DM "lehetőségeit szűkiti") talán nem ildomos....

Amúgy meg az OWD is pl. tudjon levegőt adnia DM-nek szükség esetén....

Amúgy mondok egy hihetetlen dolgot: s DM és az Oktató is ember. ::))))
 1841. Vanek 2008 dec 02. 12:34  
Hát igen, de a pénzéhes búvároktatók direkt a sokadik tanfolyam végére hagyják a lényeget. :-P
 1840. PiggyGirl 2008 dec 02. 12:19  
nem ezt mondtam....:-))) (pedig de jó lenne:-))) )
 1839. PDIC 2008 dec 02. 12:16  
Rossz a sorrend. Elsőre a mentőbúvári tanfolyamot kellene elvégezni, utána az OWD-t.  :-))
 1838. PiggyGirl 2008 dec 02. 12:12  
na, jó, de ilyen messzire azért nem menjünk:-)))....
mi van akkor, ha valami tök más okból van segítségre szüksége a DM-nek: felszerelés gond stb. akkor sem fog neki elsőre segíteni az OWD pl. pár merülés után, mivel el sem hiszi, meg sem fordul a fejében, hogy a DM-nek, oktatónak valami gondja lehet...pedig ez egy technikai sport....és nem is kell rosszul lenni ahhoz, hogy gond adódjon.
 1837. PiggyGirl 2008 dec 02. 12:08  
:-)))
legalább egyetértünk:-)))

 1836. PDIC 2008 dec 02. 12:01  
Nem nyúvadsz meg.
http://www.hyperbaric.org.uk/RN_tables.htm
 1835. Káplán 2008 dec 02. 11:52  
Sajnos igy van.
De mi van akkor, ha a DM van rosszul és csak két OWD van vele ?

Széttárják a kezüket?
Ez a bajom ezzel a filozófiával..
Már az első tanfolyamon oktatni kell .....
 1834. Káplán 2008 dec 02. 11:44  
Szó sincs piszkálásról....

Aki szivpanasszal 1x is fordul orvoshoz, azt "kioktatják", hogy mit kell tenni ilyen esetben.

Aztán ha az utcán összeesik valaki  vagy rosszul lesz , megállapitani róla, mi az oka ........

Csak anginás fájdalom vagy infarktus ?

Hát attól tartok ahhoz elég komoly eü végzettség és gyakorlat kell...


Amúgy egyetértek, mentsük, ami menthető....
 1833. Káplán 2008 dec 02. 11:36  

Kamrai fibrilláció az igazi ok. A köhögés, a mély lélegzet, a mellkasi nyomás ezt a ritmuszavart hivatott megszüntetni.
ADDIG, amig orvoshoz nem kerül a beteg. MINDENKÉPPEN vigyük orovshoz, akkor is ha a tünetek elmúlnak,


Akinek ez a kamrai fibrilláció rendszeresen fellép, annak Pesten a Városmajor utcában beépitenek egy ICD -t(Implantálható Cardio defibrillátor)
A kütyü  érzékeli a ritmuszavart és megfelelő áramütésekkel stimulálja a sziv működését.

DR. Merkeli Béla ennek a nagymestere.

Szimpatikus ember, de ha h már a betege leszek , akkor a merülésnek vége...
 1832. PiggyGirl 2008 dec 02. 11:32  
na, miért?
nem vagyok orvos, csak hiszek benne, hogy ha minél többen tudjuk az alapvető elsősegély nyújtó ismereteket, akkor talán kevesebben halnak meg...
mint írtam idealista vagyok....
és most nyugodtan lehet piszálni emiatt:-)))
 1831. csergezerge 2008 dec 02. 11:32  
Kiegészíteném azzal, hogy a köhögések következtében az összehúzódő izmok ritmusosan összenyomják a szivet, ez fenntartja a keringést, így az agy (majdnem) megfelelő oxigénellátást kap, nem veszíted el az eszméleted.

András! Azért, mert ez sem 100 %, másrészt az emberek  többsége nem ismeri ezt a módszert.
 
(amúgy a neten, körlevél formájában terjed)

 1830. Káplán 2008 dec 02. 11:28  

Ha ilyen egyszerű lenne a dolog, akkor miért hal meg 20-25.000 ember infarktusban  évente Magyarországon....

 1829. PiggyGirl 2008 dec 02. 11:22  
ennek szakszerű válaszát én inkább továbbítanám Andrásnak vagy Bálnabának.


Amennyire én emlékszem a köhögés által olyan hatást érsz el - többé-kevésbé - mint amikor helyes ritmusba visszaütik a szivet, hiszen a hirtelen szívmegállások oka az, hogy a szív el kezd fibrillálni és nem a helyes ritmusba ver, ha ezt nem teszik helyre, akkor megáll és  bekövetkezik a halál...:-(

De továbbra is fent tartom, hogy a tökéletes választ a fenti két úr tudja:-))
 1828. PiggyGirl 2008 dec 02. 11:17  
pont erről van szó...:-)))
nekem ami az egyik nagy tapasztalat volt a tanfolyamon, az a defibllirátor kezelése volt.
Tervezik, hogy nálunk is telepítsenek ilyeneket nyílvános helyeken, de legyünk őszinték ki a fene merne hozzányúlni, amikor szükség van rá, ha nem láttál előtte ilyet...

Ha le tudom az vizsgáimat az idei évre, akkor jövőre az elsősegély nyújtó oktatói lesz a cél:-))
ha kivárod leoktatlak, de ha nem akkor elküldelek az én oktatómhoz:-)))
 1827. Thomasbuvar 2008 dec 02. 11:17  
Jól teszitek, de más rendszerek ezt alapfoknál nem követelik meg, vagy inkább nem alapfoknál követelik.
 1826. Bunny 2008 dec 02. 11:16  
Én sosem hallottam még pl .ez az módszert, egyébként ennek mi az anatómiája, miért működik?
Első   1 . . . 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés